sunnuntai 9. elokuuta 2015

Kotikuntani

Mikä saa Etelä-Suomen kasvatin lähtemään ihan eri maailmaan, mihin oli tottunut? Tässä minun tarinani, matkani maaseudulle….
Aikaa on kulunut jo monta vuotta siitä päätöksestä, että meidän perhe muuttaa maalle. Asuimme Helsingissä,  sekä minä että mieheni olivat ihan pesunkestäviä kaupunkilaisia. Toinen on syntynyt Espoossa ja toinen Helsingissä.

Kolmas lapsemme oli syntynyt pari kuukautta aikaisemmin, kun luin aamuisen Hesarin. Siellä oli ”mainos”….”kutsu”…”ehdotus”… Miksi sitä nyt voisi sanoa??!! =D
Jutussa luvattiin; MUUTTO TURVAPAKETTI.….paikkana Sysmä ja Hartola. Eikä itselläni ollut ”hajuakaan” missä tällaiset paikkakunnat olivat!!!

Luin jutun ja innostuin….siinnä etsittiin firmoihin työntekijöitä ja jos työn saisi jommasta kummasta kunnasta, pakettiin kuului, että kunta auttoi esim. asunnon saanissa, päivähoitopaikan saanissa yms….

Soitin miehelleni ja kerroin lukemani. Ensimmäinen kysymys lukemani jälkeen oli;” Kato nyt missä tuollaiset paikat on edes?”
Sen verran olin jo karttaa selaillut, että itse tiesin mihin yritin meidän perhettä saada muuttamaan…”Vähän Lahden yläpuolella”, oli vastaukseni. ”Ei olisi pitkä matka takaisinkaan jos haluaisin palata”!

Kyllä, siitä se lähti…Ja tässä sitä ollaan, edelleen. Aikaa on kulunut, paljon on tapahtunut, kaipuuta on ollut takaisin palata, kun vastoinkäymisiä on tullut vastaan! Niitä on riittänyt…niin kuin joka elämässä. Mutta… täällä ollaan edelleen! 

Olisi hauska tietää kuinka moni meistä, jotka tuon ilmoituksen innoittamana tuli maalle, on edelleen täällä!!!

Tiemme vei ensin Sysmään…ihana paikkakunta ja tutustumisen arvoinen paikkakunta. Tutustu Sysmään täältä. 

Sen jälkeen tiemme vei sitten vuoden päästä Hartolaan. Pääset tästä tutustumaan kunnan viralliselle sivuille. 

Se miksi halusin kirjoitella tästä aiheesta on se että itse rakastan luontoa, ja halusin näyttää teille kaikille miten ihanan luonnon ääressä asustan. Moni asia  kaupungissa on lähempänä, ja sen takia on helpompaa asua siellä. Mutta…. niin… vaihtaisinko näitä vuosia silti ”helpompaan”… kaikesta huolimatta, en…. 

Sitä on oppinut arvostamaan sitä mitä on tarjolla. Samalla on miettinyt miksi aina valitamme, vaikka lähellämme on niin paljon kaunista kumminkin!
Uskokaa tai älkää silti täällä on ihan samanlaisia houkutuksia / vaaroja kuin kaupungissa.  Ja välillä ne korostuu tosi isoiksi asioiksi, johtuen siitä että kaikki ”tietävät” niin sanotusti toisista kaiken ;) =D

Silti täällä ollaan edelleen, aina uusien haasteiden edessä ….isommat lapset ovat jo omillaan, vain kaksi nuorinta enää kotona ja kohta heidänkin aika on kokeilla siipiään…


Kaikki kuvat on otettu keskustan läheisyydestä. Syynä se että kuljen kuvatessani  kävellen tai pyörällä. Näistä kuvista pari kolme on otettu pitemmältä, siis ihan autolla on menty ja löydetty kuvattavaa =D Mutta kerron niistä sitten kuva kohtaisesti. Toivotaan että nautit yhtä paljon kuvien katsomisesta, kuin minä itse =D 

Olen laittanut kuvat niihin ajan jaksoihin kun olen napsinut niitä....


Syksy

Hartola on tunnettu markkinoistaan

Hartolan markkinat ovat Suomen suurimmat yksipäiväiset maalaismarkkinat. Vuoden 1937 pestuumarkkinoista alkunsa saanut suurtapahtuma kerää vuosittain Hartolan kirkonkylälle  noin 30 000 markkinavierasta ja n. 500 markkina-kauppiasta ympäri Suomen. 
Tervetuloa jälleen 5.9.2015 markkinoille!


Nämä kolme  kuvaa ovat otettu n. 10 km päästä keskustasta.Syksyinen aamu valkenee ja kosteus näyttää metsässä, miten ahkeria hämähäkit ovat olleet!
Metsään pääsee menevällä liikuntamajalle (Sorikselle). Se on liikunnan monitoimikeskus kivenheiton päässä keskustasta.
Vuonna 1986 valmistunut Liikuntamaja ympäristöineen tarjoaa ympärivuoden monipuolisen kohtaamispaikan kaikenikäisille liikunnan ystäville muutamien frisbee heittojen päässä keskustasta. 

Yksittäisten liikunnanharrastajien lisäksi Liikuntamaja palvelee erityyppisten ryhmien tilatarpeita ja toimii urheilukilpailujen näyttämönä. Liikuntamajan pihapiiristä löytyy pesä- ja lentopallokentät sekä kolme tartan-päällysteistä, maksutonta tenniskenttää.
Liikuntamajalla on kaikenikäisten omatoimiseen kuntosaliharjoitteluun soveltuvan perusvälineistön lisäksi aerobiseenharjoitteluun soveltuvia (soutuergo, pyöräergo ja juoksumatto) laitteita.
Hartolan matkailu ja vapaa-aika sivut löydät täältä.

Talvi
Kevät Itä-Hämeen museo sijaitsee Koskipään kartanossa. Museon vieressä sijaitsee Koskipään kartanon vanha keltainen päärakennus, joka on rakennettu 1700-luvun puolivälissä. Kesäisin siellä järjestetään taidenäyttely, Maila Talvio -salonki. 1820-luvulla valmistuneen vihreän päärakennuksen lisäksi museoon kuuluu 1600-luvulta peräisin oleva väentupa, vaunuvaja, tuulimylly sekä muita piharakennuksia. Museossa voi tutustua sekä kartanoelämään niin salongin kuin kyökin puoleltakin, kansanelämään, vaikkapa kynttilöiden tai sahdin valmistukseen sekä arkeologisiin muistomerkkeihin. Toisessa kerroksessa on myös esillä Hartolaan Karjalan kannakselta Vuoksenniskan kunnasta Toisen maailmansodan jälkeen siirtyneiden evakkojen historiaa. Museossa on myös Hartolan huomattavimpien kirjailijoiden, Maila Talvion työhuone, Uuno Kailaan muistohuone sekä uusimpana Mika Waltarin kamari. Tutustu museon kotisivuihin täältä.


Tainionvirta on tyypiltään rauhallinen virta joka kulkee vaihtelevien maisemien halki, alueella on niin peltoja kuin mäkisiä metsiköitäkin. Kalastaminen onnistuu ilman kahlaamista ja rannat ovat helposti saavutettavissa ja kalastettavissa. Kahluuvälineiden kanssa pystyy hallitsemaan koko joen. Kalastusta voi harrastaa sekä uistin- että perhovälinen. Tainionvirran kalastuskausi alkaa jo aikaisin keväällä. Virta on tarpeeksi hidasvirtainen, joten kalastus onnistuu myös kylmän veden aikaan. Soveltuu erityisen hyvin keväiseen sumukorentokalastukseen. Kalastuskausi on ympäri vuoden, rauhoitusaika 11.09. - 15.11.
Kesä

Kuvissani oli Koskenniemen luontopolun varrelta otettuja otoksia, tutustu Koskenniemen tarjontaa täältä. 
Tutustu myös Linna-hotelli sivuihin.

Hartolan mökkitarjontaa, löydät täältä.

Toivotaan että olet pitänyt näkemisestä. Näiden kuvien myötä, Terveiset meiltä ja kohdatessa moikataan!

3 kommenttia:

 1. Upeita kuvia olet ottanut.Tulipa tutustuttua kotiseutuun näinkin,ei sitä tule ajateltua,kuinka kauniissa ympäristössä asumme.Kiva,kun olette viihtyneet täällä maaseudulla :)

  VastaaPoista
 2. Kävin tänä kesänä ensimmäistä kertaa Hartolassa ja ihastuin heti sen luontoon: ihanaan Tainionvirtaan ja sen ympäristöön. Kauniissa paikassa asutte.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ninnu! Tainionvirta ja sen ympäristö on minunkin suosikki aluetta.

   Poista

Tee minusta iloinen ja kommentoi minulle juttujani! =D

Kakkuja....

Muutamia kakkuja olen tehnyt.....tässä vähän kuvaa niistä.... pähkinää ja vihreitä kirsikoita....  Tein suklaakeks...