torstai 26. syyskuuta 2024

Nokipainanta

Kesätauon jälkeen näpsäkät kokoontuivat jälleen. Kyllä oli kiva pari tuntinen. Juttua riitti ja naurun rätkätystä....

Meistä ei ketään ollut kokeillut tälläistä kuin nokipainantaa. Niinpä ihan innoissaan lähdimme kokeilemaan.

Joten tässä teillekin pieni koottu ohje;

Nokipainanta

Nokipainannassa painoväriä saadaan valmistettua helposti nokeamalla tavallista ruokaöljyä kynttilänliekin avulla. Joten tosi helpolla ja halvalla saadaan painoväriä. 

Painovälineenä käyttää esimerkiksi kasvinlehtiä,  mutta kannattaa kokeilla erilaista kuviota....hienoa syntyi esim kakkupaperin reunan pitsistä, höyhenestä jne.

Nokipainantaa voit tehdä sekä paperille, että kankaalle. Kankaalle painettuna tuote kestää kevyttä pesua, mutta jokaisella pesukerralla kuvio hieman haalistuu. Siksi kannattaakin suosia vaatteiden sijaan esimerkiksi erilaisia pieniä avainpusseja, penaaleja sekä kangaskasseja, joiden pesutarve ei ole niin suuri.

Tarvikkeet;

korttipohja, paperi (tai puuvillainen kangaskassi, avainpussi tai esimerkiksi penaali)

ruokaöljyä (esimerkiksi rypsiöljyä)

pöytäkynttilä tai kruunukynttilä

kaakelilaatta

sivellin

talouspaperia

kasvinlehti/ä tai muita painantaan soveltuvaa.

Kaada pieni määrä ruokaöljyä kaakelilaatalle ja levitä se tasaisesti laatan pintaan siveltimellä. Öljyä pitäisi olla niin vähän, ettei se pääse valumaan laattaa kallistellessa vaan se pysyy tiukasti laatan pinnalla. Jos öljyä on liikaa, voit painella ylimääräisen öljyn talouspaperiin.

Aseta kynttilä palamattomalle alustalle ja sytytä se.

Pidä laatasta kiinni nurjalta puolelta kynttilän päällä niin, että liekki koskettaa laatan öljyttyä pintaa. Liikuttele laattaa, jolloin öljy nokeentuu laajemmalta alueelta ja muuttuu mustaksi.

Nosta laatta pöydälle.

Ota siveltimellä nokeentunutta öljyä laatan pinnalta ja sivele sillä valitsemaasi kuvion pintaan kauttaaltaan. Jos musta öljy ei riitä, voit noeta öljyä lisää työskentelyn aikana.

Kun kuvion pinta on kauttaaltaan noetun öljyn peittämä, ota varovasti kiinni reunoista ja käännä kuvio niin että noettu pinta tulee papera / kangasta vasten. Aseta päälle puhdas paperi ja painele varovasti kuviota joka kohdasta.

Ota varovasti sekä suojapaperi että painettu kuvio pois paperin/korttipohjan/kankaan päältä.

Anna valmiin työn kuivua rauhassa.

Painovälineet voit pestä työskentelyn loputtua tiskiaineella tai mäntysuovalla.











Tästä höyhen kokeilusta tuli ihanan. Ihan askartelu höyheniä käytetty.

Käytännön vinkkejä nokipainantaan

Kruunukynttilä on paras muodoltaan laatan nokeamiseen. Pöytäkynttilä on liian leveä, eikä laattaa saa tarpeeksi lähelle liekkiä.

Karheapintainen mattalaatta saattaa kerärä nopeammin ja runsaammin nokea kuin kiiltävä laatta. Näin luin jostan, mutta en ole itse kokeillut.

Laita ruokaöljyä niin vähän kuin mahdollista laatan pinnalle, muuten ruokaöljy tahraa kartongin tai öljy voi tulla ohuesta paperista läpi.

Samaa lehteä voi käyttää useamman kerran painamiseen.

Laita noki kasvin lehden nurjalle puolelle, näin lehtiruodit erottuvat paremmin


1 kommentti:

  1. Waude miten kiva tekniikka. ihan uutta minulle ja tuleepa upeaa jälkeä. Mukavaa viikonloppua sinulle

    VastaaPoista

Tee minusta iloinen ja kommentoi minulle juttujani! =D

Nokipainanta

Kesätauon jälkeen näpsäkät kokoontuivat jälleen. Kyllä oli kiva pari tuntinen. Juttua riitti ja naurun rätkätystä.... Meistä ei ketään ollut...