tiistai 31. maaliskuuta 2015

Erimaiden perinneruoka ja askartelu kurssi, 2015/3, värjäys

Haikeasti jätimme hyvästit, erimaiden perinneruoka kurssille eilen. Toivon tosiaan, että ensi syksynä saisimme nauttia tälläisestä kurssista jälleen!

Tällä kertaa meillä oli maanaVenäjä. Teimme venäläistyyppisen pulla"kranssin" ja sitten tietysti värjäsimme kananmunia.

Minun kotona on opettu meitä aikoinaan maalaamaan kananmunia. Meillä oli värejä, jotka eivät olleet myrkyllisiä, vaan voi käyttää elintarvikkeiden kanssa.

Omille lapsille olen myöd taidon opettanut. Aina välillä "kilpailemme" siitä kuka tekee "hienomman tai kenties maalaamme omat kuvat niihin...Se on kivaa puuhaa ja siihen voi osallistua pienestä lapsesta vaariin asti.

Tällä kertaa värjäsimme ja teimme kuviointia eri materiaalilla.

Mukavasti tämä aihe tuli näin pääsiäisen alle justiinsa. Tätä värjäys hommeia voi tehdä monella tavalla...tässä meidän eilinen tapa.

Tästä se lähti.....sipulin kuoria oli pussissa ja kulhossa oli mallit mitä tehdään.....

Sukkahousuist leikattiin kananmunalle "pussi". Meillä oli koristelua varten sipulin kuoria, riisiä, kaurahiutaleita, persillijaaa, korianteria....mutta, koristeluunhan voit käyttää mielikuvitusta, mahdollisuuksia on vaikka mitä.

"Väri" lieminä meillä oli yläkuvan kurkumavesi ja alakuvan puna-valkosipulin kuorivesi.
Esimerkkejä raaka-aineista ja niiden antamista väreistä:
vadelma – vaaleanpunainen
mustikka – tumma sinivioletti
punakaali – sininen
kurkuma – keltainen
paprikajauhe – oranssi
vihreä tee – vihreänruskea
pikakahvijauhe – suklaanruskea
punasipulin kuori – punaruskea
keltasipulin kuori – kellanruskea

Kananmunan kuorta voi vähän kastella vedellä, että kiinnitettävät koriste materiaalit pysyvät pinnassa. Me laitoimme raaán kananmunan pintaan koristeet. Eli kostutin kananmunan ja litoin eri mareiaalia ensin toiselle puolelle ja sen jälkeen kun se oli minusta sopivasti koristeltu otettiin sukkahousu "pussi", ja koristteltu osa sujautettiin siihen ja sen jälkeen koristeltiin toinen puoli. Kun ala ja yläpuoli oli koristeltu suljetaan sukkahousu pussi.

Sipulin kuorista teimme pieniä suikaleita ja laitoin ne veteen niin ne pysyvät paremmin kananmunan pinnassa. Niillä voi sitten kikkailla ja tehdä omanlaisia koristuksia

Tässä on jo "pussitettu" kananmunia sukkahousupussiin =D


Tässä nyt kananmuna on kaurahiutale "kylvyssä" ja alakuvassa on riisiä, joista muuten tuli ihanat kuvioinnit.Ja sitten kiehumaan......
Tässä on nyt otettu kananmunat kiehumasta ja kylmästä vedestä.

Näissä kananmunissa on ollut sipulinkuoria ja kurkumavedessä ovat kiehuneet.

Tässä tämä oikeanpuolimmainen kananmuna on riisillä koristeltu..

Yksinkertainen sääntö: mitä kauemmin munia liottaa, sitä voimakkaampi väristä tulee.  
Jos teet lasten kanssa voi keittää liemiä valmiiksi ja myös kananmuna valmiiksi...koristella lasten kanssa ja sitten liemeen "likoomaan". Eli
Tee näin:
1. Keitä munia 10 minuuttia.
2. Mittaa toiseen kattilaan 5 desilitraa vettä, 1 teelusikallinen suolaa ja lisää joukkoon valitsemasi raaka-aine. Keitä seosta 2–10 minuuttia (tuoreita raaka-aineita pidemmän ajan, mausteita lyhyemmän ajan). Anna vetäytyä 20 minuuttia ja kaada sitten siivilän läpi kulhoon (mausteita ei tarvitse siivilöidä).
3. Lisää väriseokseen tilkka valkoviinietikkaa ja laske joukkoon keitetyt munat. Liota niitä niin kauan, että väri on niin voimakas kuin haluat. Jos haluat väristä oikein voimakkaan, laita kulho munineen yöksi jääkaappiin.Kananmunien pinta kannattaa jäädyttyä käsitellä hyvin pienellä tipalla öljyä, eli öljyä pieneen talouspaperi palaan ja sillä pyyhitään muna. Pinta saa kauniin kiillon!

Laitan pullakranssista toisen tarinan.....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tee minusta iloinen ja kommentoi minulle juttujani! =D

Kakkuja....

Muutamia kakkuja olen tehnyt.....tässä vähän kuvaa niistä.... pähkinää ja vihreitä kirsikoita....  Tein suklaakeks...