lauantai 4. huhtikuuta 2020

Munkkeja

Ihan hirveästi alkoi tekemään mieli munkkeja....Ja niitähän oli pakko tehdä 😂😂😂😂

Munkit
 
15 kappaletta

Taikina:
100 g voita
2 ½ dl kevytmaitoa
½ pkt (à 50 g) hiivaa tai 1 ps kuivahiivaa
1 dl sokeria
1 ½ tl kardemummaa
¾ tl suolaa
1 muna
n. 8 dl vehnäjauhoja

Paistaminen:
7 – 9 dl rypsiöljyä (tai vastaava määrä kookosrasvaa)

Pinnalle:
sokeria


1. Taikinan valmistus
Sulata voi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Jos käytät kuivahiivaa, sekoita hiiva jauhojen joukkoon ja etene muilta osin reseptin mukaan. Tavallisen hiivan kanssa ripottele hiiva maitoon ja sekoita, kunnes se on liuennut. Lisää sokeri, kardemumma, suola ja muna. Sekoita jauhoja joukkoon noin desilitra kerrallaan. Lisää loppuvaiheessa voisula ja tämän jälkeen loput jauhot.
2. Taikinan kohotus
Kohota taikinaa 45 minuuttia tai kunnes se on kohonnut kaksinkertaiseksi.
3. Pullien/rinkilöiden leipominen
Leivo taikinasta pitkä tanko ja jaa se noin 15 osaan. Huomioi, että munkit kasvavat sekä kohottamisen että paiston yhteydessä. Jos sinulla ei ole paistomittaria, kannattaa jättää pieni nokare koekappaleeksi paistovaiheeseen.
Pyöritä taikinasta käsiesi välissä pyöreitä pullia. Jos haluat tehdä rinkilöitä, käytä jotain seuraavista konsteista:
 Leivo taikinapalasta peukalon paksuinen pötkö (esimerkkipaksuus 1,5 cm ja pituus 28 cm). Nipistä saumakohta tiukasti umpeen kummaltakin puolelta rinkilää.
  Puhkaise sormilla aukko pullan keskelle ja pyörittele rinkilää isommaksi sormiesi avulla. (Tämä on nopeampaa, mutta rinkilöitä on vaikeampi saada tasapaksuisiksi. Toisaalta ei ole vaaraa saumakohdan katkeamisesta.)
 Kauli taikinasta paksu levy ja ota siitä isolla ympyrämuotilla kuvioita. Leikkaa keskelle aukko pienemmällä muotilla.
4. Munkkien kohotus
Anna munkkien kohota liinan alla noin 30 minuuttia.
5. Paistaminen
Laita laakeaan teräskattilaan öljyä (tai kookosrasvaa) sen verran, että munkit eivät kelluessaan pääse koskettamaan pohjaa. Kuumenna öljy 180-asteiseksi. Jos sinulla ei ole paistomittaria, tee kokeilu pienellä taikinapalalla. Öljy on oikean lämpöistä, kun pikkumunkki paistuu kypsäksi minuutissa. Liian kylmässä öljyssä munkki painuu kattilan pohjalle. Liian kuumassa öljyssä pinta tummuu ennen kuin munkki ehtii kypsyä sisältä.
Nosta munkki öljyyn varovasti käsilläsi tai reikäkauhan avulla. Paista koosta riippuen 2 – 4 munkkia kerrallaan. Kun ensimmäinen puoli on ruskistunut, käännä munkki reikäkauhalla (tai esimerkiksi haarukalla) toisinpäin. Kun kumpikin puoli on kypsynyt, nosta munkki reikäkauhalla lautaselle talouspaperin päälle.
Ylimääräisen rasvan imeyttäminen onnistuu pyöreän munkin tapauksessa seuraavasti. Aseta kulhon pohjalle pari kerrosta talouspaperia. Kierittele munkkia kulhon pohjalla niin, että öljy imeytyy paperiin joka puolelta.
6. Sokeroiminen
Pyörittele munkki sokerissa heti, kun pystyt käsittelemään munkkia sormissasi. Sokeri tarttuu pintaan paremmin tuoreeltaan. Voit myös laittaa sokerin ja munkit muovi/paperipussiin ja heilutella, kunnes sokeri on tarttunut joka puolelle. Vaihda sokeri välillä, sillä rasvaisena se tarttuu munkkiin huonommin.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tee minusta iloinen ja kommentoi minulle juttujani! =D

Loma hommeleita

 Pari päivää lomasta mennyt ja paljon pientä puuhastelua on tullut tehty ja apuna ollut. Tulee itselle hyvä mieli kun pystyy olemaan apuna. ...