lauantai 21. kesäkuuta 2025

Kuusenkerkkäsiirappi

Naapurin rouvalta sai kuusenkerkkää sisältävän lahja purkin. Itse olen yhden kerran aikaisemmin tehnyt kuusenkerkkä siirappia.

Itsellä kun on sellainen ikuinen yskä niin olikin kiva saada tälläinen lahja. En ole muistanutkaan tätä vanhan-ajan yskänlääkettä....

No, mutta...Tässä vähän kuusenkerkästä. Muistathan, että kuusenkerkkien poimiminen ei kuulu jokaisen oikeuksiin eli jos meinaat poimia, niin ota oman pihan/metsän puista tai pyydä maanomistajalta lupaa. Kuusenkerkät kannattaa kerätä alkukesästä, yleensä touko-kesäkuun vaihteessa, kun ne ovat vielä vaaleanvihreitä, pehmeitä ja kooltaan noin 2-3 senttimetriä. (Nyt ei siis enään kannata keräillä)

Sain naapurilta siis purkin joka piti laittaa aurinkoon tekeytymään. Eli...

Kuusenkerkkäsiirappi auringonvalossa uuttamalla

Ensin, täytyy puhdistaa lasipurkki huolellisesti. Sen jälkeen laita purkkiin kerkkiä ja ne painellaan tiiviisti.

Sen jälkeen pitää lisätä saman verran sokeria.

Sitten laitaa purkki auringonvaloon. 

Purkissa sokeri alkaa sulaa ja uuttaa makua kerkistä. 

Ihan normaalia on, että kerkät muuttuvat ikävän ruskeiksi, kun siirappia alkaa syntymään ja valuumaan  purkin pohjalle. Sitten kun sokeri on sulanut,  täytyy siivilöidä siirappi. Ja laitahan valmis siirappi puhtaaseen purkkiin.



Ja nyt kun tuota aurinkoa ei ole pahemmin näkynyt jouduin minä tämän vaiheen...Tämä uuttaminen ei toiminut hyvin eli osa sokerista jäi sulamatta, mutta ei hätää. Siivilöin kerkät pois ja tämän jälkeen kaadoin sokeri-siirappiseos kattilaan ja kiehautin.  kunnes sokeri on sulanut. Ja sitten purkitetaan.

*Keittämättömän siirapin maku säilyy huonommin, noin vuoden ajan.

*Säilytä siirappia viileässä ja valottomassa paikassa.

Tosiaan tuota kuusenkerkkäsiirappia käytetään perinteisesti yskänlääkkeenä ja keuhkoputkentulehduksen helpottajana. Kuusenkerkkä voi myös lievittää limaista yskää. 

Itse olen tehnyt sen yhden kerran keittämällä.....Tässä siihenkin ohje;

Kuusenkerkkäsiirappin

Kerätään kuusenkerkkiä, ja nimen omaan siis kerätään nuoria, keväänvihreitä kuusenkerkkiä alkukesällä. Niitä kerkkiä liotetaan, kylmässä vedessä yön yli, jotta ne pehmenevät. 
Sen jälkeen ne keitetään, liotus vedessään noin tunnin.  Siivilöi kerkät pois ja purista niistä kaikki mehut talteen. Lisää sokeria liotusveteen ja keitä siirapiksi noin 2-4 tuntia, kunnes se on sopivan paksuutta. Purkita siirappi puhtaisiin purkkeihin ja säilytä viileässä. 

Ja sitten pieni vinkki miten sitä siirappia käytetään yskään. Sitä voi laittaa sellaisenaan suuhun.  Tätä siirappia voi ottaa lusikallisen verran aina kun sattuu yskittämään. Tai sitten voit ottaa juoman seassa.


Voit tehdä esim. tälläisen juoman; kuumaa vettä kuppiin, 1rkl kuusenkerkkäsiirappia ja hiukan lime- tai sitruunamehua perään.

5 kommenttia:

  1. Kiitos ohjeesta,siis taas myöhästyin kerätä. Onko näissä jo jotenkin maku muuttunut vai miksi ei enää kannata kerätä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No...tavallaanhan sanotaan että ne pitäisi kerätä touko-kesäkuussa...vielä siis "voisi" kerätä. Heinäkuussa kerkät on jo "vanhempia", puumaisempia jonka takia niiden maku muuttunut. Ja tietysti noiden kuusien kasvun kannalta, on tärkeää, että kerkät saavat kehittyä rauhassa loppukesän ja syksyn, näin nuo puut voivat kerätä niistä ravintoaineita talvea varten. =D

      Poista
    2. Nyt jos heti menet keräämään.... niin kokeile ovatko sellaisia pehmeitä nuo kerkät.

      Poista
  2. Mielenkiintoisaa. Tätä on pakko joskus kokeilla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kyllä kokeilla, rauhoittaa kyllä jos yskittää.

      Poista

Tee minusta iloinen ja kommentoi minulle juttujani! =D

Paahdetut tomaatit airfryer

Itselläni on tuolla kasvimaalla tomaattia, mutta eivät vaan näytä "punastuvan"!  Niitä innolla odottaen, sillä on ne niin eri maku...