tiistai 11. toukokuuta 2021

Lihikset ilman hiivaa

 Äitienpäivänä poikani oli keittänyt varmaan parin litran riisipuuron minulle. Nooh, ihan en jaksanut sitä syödä aamutuimaan. Eilen aamulla ennen töihin menoa söin lisää puuroa. Samalla mietin että mihin saisin laitettua loput ettei se menisi pilalle.

Päätin tuunailla siitä lihiksiä.

Eilen töistä palattuani paistoin jauhelihan ja sekoitin sen riisipuuroon! Sitten piti alkaa tekemään taikinaa. MITÄ, minulla ei ollutkaan yhtään hiivaa!!!!! Se oli etsittävä tietoa millä hiivan voi korvat!!

Joten miten hiivan voi korvata leivonnassa?

Hiivan korvaaminen on mahdollista leivinjauheella tai taikinoissa, joissa on happamuutta, soodalla. Ne eivät luo taikinoihin kuitenkaan aivan samaa rakennetta, eikä makua, kuin hiivalla leivottuun taikinaan syntyy.

Mikäli et siis käytä hiivaa, reseptejä on muunneltava. Ensinnäkin siten, että neste on kylmää, eikä kädenlämpöistä, kuten hiivalla tehtäessä. Leivinjauhetta käytetään 2-3 tl korvaamaan 30-50 g hiivaa, eli 3 dl:n nesteeseen tehtävään hiivataikinaan tarvitaan tuo määrä.

Mikäli taikina on hapan, esim. piimää/jogurttia sisältävä taikina, voi käyttää soodaa, mutta puolet vähemmän kuin hiivaa. (esimerkkitapauksessa 1-1½ tl). Kohotusta ei tarvita eli leivonta on sikäli pikaleivontaa.

”Leivinjauhekorvatut” leivonnaiset kannattaa syödä mahdollisimman pian, sillä ne kuivuvat hyvin nopeasti (paitsi jos niihin lisää paljon rasvaa).

 

En ollut aikaisemmin tehnytkään lihiksiä soodalla. Mutta hyviä tuli noinkin.


 Lihikset

 
3 dl täysmaitoa
1½ tl ruokasoodaa
1 rkl sokeria
2 tl suolaa
1 rkl öljyä
7 dl vehnäjauhoja

täyte
400 g jauhelihaa  
yrtti-sipuli maustetta
riisipuuroa

/ toisissa lihiksissä on riisipuuroa, kylmä savustettua lohta ja kananmunaa

1 l rypsiöljyä paistamiseen

Paista ensin jauheliha ja mausta. Tee taikina.
Tee lihiksit ja anna sitten kohota samalla.
Kuumenna rasva 180–220 asteeseen.  Uppopaista lihiksiä. 



Hyvää tuli ja maukkaitakin olivat!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tee minusta iloinen ja kommentoi minulle juttujani! =D

Loma hommeleita

 Pari päivää lomasta mennyt ja paljon pientä puuhastelua on tullut tehty ja apuna ollut. Tulee itselle hyvä mieli kun pystyy olemaan apuna. ...