lauantai 15. lokakuuta 2016

Bigos, Eri maiden ruokia, syksy 2

Maanatain kurssi ruokana oli Bigos. Se on Puolan kansallisruokaa. Bigos tarkoittaa sananmukaisesti sekasotkua, joka on erilaisten kaalien ja lihojen pitkään haudutettu ruoka.



Bigosta voit varioida ihan mielesi mukaan. Sinne voit lisätä erilaisia lihoja, makkaroita, omenaa, perunaa ja melkein mitä tahansa kaapistasi löytyy. Toiset käyttävät keräkaalin sijasta hapankaalia mikä myös antaa padalle ominaisen makunsa.

Meidän Bigoksessa oli....
-hapankaalia
-valkokaalia
-savukylkeä
-porsaanlihaa / kasleria
-porkkanaa
-valkosipulia
-suolaa
(en nähnyt mitä nestettä käyttivät....joten aika huteralla pohjalla tuo minun ohje....)

Koska en kirjoitellut sitä ohjetta ylös mitä me teimme tarjoilen sinulle tälläisen Bigos ohjeen;

Bigos

125 g lihaista pekonia
500 g sianlihaa
3 sipulia
125 g valkosipulimakkaraa
750 g keräkaalia
125 g sieniä
1 pieni tölkki tomaattisosetta
2 valkosipulikynttä
1 tl kuminaa, 2 tl. paprikajauhetta, meiramia, suolaa, 1 laakerinlehti
0.5 l valkoviiniä

Pilko pekoni ja sianliha pieniksi kuutioiksi ja käristä ne yhdessä silputun sipulin kanssa. Lisää viipaloitu makkara ja karkeaksi silputtu kaali. Samoin lisää sienet,  tomaattisose, murskattu valkosipuli ja mausteet. Sekoita ainekset ja lisää pataan valkoviini. Lisää vettä niin paljon, että ainekset juuri peittyvät. Hella isossa kattilassa kannen alla ruoka valmistui 2½-3h. Voit tehdä myös uunissa 180 astetta ja 3 h.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tee minusta iloinen ja kommentoi minulle juttujani! =D

Nuudelisalaatti

Tein töihin tälläisen salaatti "pohjan".  Vaikka tätä muutaman päivän kerkesin syömään, niin silti en syöynnyt yhtään päivää samaa...