Maaliskuun keittokirjaksi nappasin viime viikolla saaduista keittokirjoista, kirja nimeltä; Seuran parhaat perinneruoat.
Tässä kirjassa kiinosti sana perinneruoat. Kaikki perinne kiinostaa.
Tämä kirja on painettu 2002. Kirjan toimittaja Päivi Heininen, kirjoittaa näin;" Olen halunnut kirjassa luoda katsauksen tyypillisimpiin maakuntaruokiin sekä vanhoihin perinteisiin suomalaisiin ruokiin. Reseptit on kuitenkin mukautettu tämän päivän ihmisen makutottumuksiin ja ruoanvalmistustapoihin. Vastatkoon savustuspussi entisajan hiilosta."
Kirjassa on lähes 400 herkullista reseptiä alkusalaateista pääruokiin, jälkiruokiin ja leipomuksiin.
Kirjassa on kivoja juttuja entisajan ruuista ja raaka-aineista.
Tässä pieni kooste jutuista;
-Primitiivisen pyyntikultuurin aikana suurin osa ruoasta syötiin raakana. Kypsytetty ruoka valmistettiin tulen loimussa tai tuhkassa.
-Nimitys soppa on peräisin keskiajalta, ja sillä tarkoitettiin lantusta tai kaalista keitettyä ruokaa.
-Läntisen Suomen alueella, jossa leivottiin leipää vain muutaman kerran vuodessa, keittoihin lisättiin kuivaa leipää.
-Vanhin kirjallinen tieto piparkakuista on Suomen alueellavuodelta 1444. Puhumme siis todellista perinneherkusta. Piparkakun muoto on uskonnollista perua, samoin kuin rinkeleiden teko. Sitä harrastettiin aluksi luostareissa.
-Vanhin viljalaji Suomessa on ollut ohra - se on kasvanut hyvin jopa ankarissa pohjoisen ja Kainuun oloissa. Nimenomaan Kainuun leipäperinne onkin erityisen rikas.
Kirjassa on myös maakunnista tarinaa. Tässä muutama juttu lyhkäisyydessä.
- Ensin Kainuu -> Kainuulaiset arvostavat selkeää ja konstailematonta ruokaa, jonka omat aromit ja maut pääsevät oikeuksiinsa. Leipä on maakunnan ruokakultuurin perusta ja ylpeys. Kainuussa on aina nautittu runsain miton luonnoin antimia; kalaa, riista ja marjoja.
-Häme -> Hämäläinen ruokavalio on perustunut viljatuotteisiin, perunaan ja maitoon. ~Lipsikkaa kasvaa hämäläisellä kasvimaalla melkein kiusaksi asti. Sitä on käytetty keittoihin ja liharuokiin ostomausteiden sijaan.
-Karjala-> Evakkoväen mukana karjalainen ruokaperinne on tullut osaksi lähes koko Suomen ruokakulttuuria.
Tämmöisiä....
Tästäkin kirjasta löytyi paljon mielenkiintoista tietoa.
Minähän olenkin aika montaa reseptiä kokeillut jo, mitkä tästä kirjasta löytyy....jos en nyt ihan siinä muodossa mutta samalla nimellä....
Tässä joitakin reseptejä mitkä löytyy kirjasta ja mitkä löytyy blogista.
-Hernemuhennus, täältä
-Imelletty perunalaatikko, täältä tässä yksi versio
-Karjalanpiirakat, täältä
-Blinit, täältä
-Porkkanalaatikko, täältä tässä yksi versio
-Hernekeitto, täältä
-Siskonmakkarakeitto, täältä
-Makarooni-jauhelihalaatikko, täältä tässä yksi versio
-Lihapyörykät, täältä tässä yksi versio lihapullista
-Perunarieska, täältä
Tuossa nyt osa niistä mitä olen kokeillut ja mitkä löytyy blogistani.
Yritän löytää kirjasta jonkin kivan reseptin mitä en ole kokeillut. Niin saadaan vielä yksi kirjan resepteistä blogiin.
Kuullostaa mielenkiintoiselta keittokirjalta ja nuo jutut ovat varmaan piste Iin päälle! Herkullisen kuulloisia ohjeita,perinneruoat ovat sitä. Onpa täälläkin väsätty hernekeittoa ja siskonmmakkarasoppaa. Kiitos esittelystä!
VastaaPoista