tiistai 16. kesäkuuta 2015

Kuusenkerkkäsiirappi

Käyhän  täällä osallistumassa arvontaan.

Tässä Suomen maassamme yleinen havupuu, kuusi, tarjoaa meille yrttiharrastajalle keväällä ja alkukesästä antimiaan, kun puu kasvattaa uusia vuosikasvaimia, kerkkiä.

Mehevät kuusenkerkät ovat nuorena vaaleita ja pehmeitä. Kesän mittaan ne muuttuvat tummanvihreiksi, koviksi neulasiksi, jolloin ne eivät sovellu enää syötäviksi.

Nuorissa, pienissä kerkissä on vielä mieto yrttinen maku, joka voimistuu raikkaan havumaiseksi kerkän kasvaessa.

Muistutus sinulle joka haluaa kerätä; vuosikasvainten keruu ei kuulu jokamiehenoikeuksien piiriin, joten maanomistajalta on kysyttävä lupa ennen keruun aloittamista.

Kuusenkerkät sisältävät runsaasti C-vitamiinia (noin 62 mg/100g) ja niistä löytyy erilaisia flavonoideja, kuten epigallokatekiinia, kemferolia ja kversetiiniä.

Ja mihin se sopii;

Mehevät kerkät sopivat keväisiin salaatteihin ja ruokien koristeluun sellaisenaan.
Kuusenkerkät koristavat voileivän ja niistä saa myös metsän makua itse valmistettuihin levitteisiin. Hienonnetuilla kuusenkerkillä voi maustaa leipä- tai sämpylätaikinan.
Uunikala saa aromikkaan täytteen kuusenkerkistä. Vuosikasvaimista voi valmistaa heleänpunaista siirappia, jota voi käyttää jälkiruokien kastikkeena tai makeuttamaan erilaisia juomia.
Kerkkiä voi myös säilöä upottamalla juoksevaan hunajaan.
Kerkistä voi valmistaa hauduttamalla raikkaanmakuisia yrttijuomia.
Kerkät kannattaa käyttää ruuanvalmistukseen tai säilöä ne  mahdollisimman pian keruun jälkeen. Talven varalle ne voidaan säilöä myös pakastamalla. (tämän tidon löysin Arktiset Aromit ry sivuilta)

Ystäväni ovat kehunut paljon kuusenkerkkää, ja nythän oli oikea aika kokeilla onko se niin hyvää kun sanotaan.  Tässä teillekin kuvaa ja ohjetta.

Ohje on maku-lehden sivuilta.

Kuusenkerkkäsiirappi

20 dl kuusenkerkkiä
20 dl  vettä
1000 g sokeria


Huuhtele kuusenkerkät ja liota niitä yön yli runsaassa vedessä (yläkuva). Siivilöi liotusvesi pois.

Kumoa kuusenkerkät kattilaan. Mittaa joukkoon vesi. Keitä noin tunti. Siivilöi vesi toiseen kattilaan. (alakuva)


Kiehauta kuusenkerkkävesi ja lisää sokeri. Sekoita, kunnes sokeri on liuennut. (yläkuva)

Anna kiehua hissukseen silloin tällöin sekoitellen 1-4 tuntia. Neste muuttuu tänä aikana samean vaaleasta syvän tumman väriseksi. (alakuvassa jo pari tuntia kiehunut)


Tummaa kirkasta lientä =D

Tälläisiä niistä sain. Pieneen lappuun tuli tieto mihin sitä voi käyttää. Esim Jäätelön päälle, lettujen tai luonnonjogurtin kanssa.

Pullota tai tölkitä kuusenkerkkäsiirappi, ja säilytä jääkaapissa.





Lapun toisella puolella oli ruoka ohje johon sitä voi käyttee esim. Tässä se ohje;




Makeat juurespalat
1 pieni lanttu
3 porkkanaa
1 palsternakka
2 punasipulia
Suolaa keitinveteen
4-5 rkl kuusenkerkkäsiirappia
3 rkl öljyä
Lipstikkaa
Kuori ja paloittele lanttu, porkkanat ja palsternakka n. 2 x 2 cm kokoisiksi kuutioiksi.
Keitä ne lähes kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Halkaise sipulit puoliksi ja siitä lohkoiksi.
Laita kypsät juurekset ja punasipulilohkot uunivuokaan. Kaada päälle kuusenkerkkäsiirappi ja öljy. Sekoita hieman.  Anna hautua uunissa 200 asteessa n. 1/2 h. Sekoita välillä.
Ripottele päälle hienonnettua kuivattua tai tuoretta lipstikkaa maun mukaan.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tee minusta iloinen ja kommentoi minulle juttujani! =D

Vain kolme kuvaa - haaste

Tässä minun tämän marraskuun, kolmen kuvan - haasteen kuvat. Lisää haasteetsta löydät Kristiina K :n blogista. Juusto on "salainen&quo...