Tässä Suomen maassamme yleinen havupuu, kuusi, tarjoaa meille yrttiharrastajalle keväällä ja alkukesästä antimiaan, kun puu kasvattaa uusia vuosikasvaimia, kerkkiä.
Mehevät kuusenkerkät ovat nuorena vaaleita ja pehmeitä. Kesän mittaan ne muuttuvat tummanvihreiksi, koviksi neulasiksi, jolloin ne eivät sovellu enää syötäviksi.
Nuorissa, pienissä kerkissä on vielä mieto yrttinen maku, joka voimistuu raikkaan havumaiseksi kerkän kasvaessa.
Muistutus sinulle joka haluaa kerätä; vuosikasvainten keruu ei kuulu jokamiehenoikeuksien piiriin, joten maanomistajalta on kysyttävä lupa ennen keruun aloittamista.
Kuusenkerkät sisältävät runsaasti C-vitamiinia (noin 62 mg/100g) ja niistä löytyy erilaisia flavonoideja, kuten epigallokatekiinia, kemferolia ja kversetiiniä.
Ja mihin se sopii;
Mehevät kerkät sopivat keväisiin salaatteihin ja ruokien koristeluun sellaisenaan.
Kuusenkerkät koristavat voileivän ja niistä saa myös metsän makua itse valmistettuihin levitteisiin. Hienonnetuilla kuusenkerkillä voi maustaa leipä- tai sämpylätaikinan.
Uunikala saa aromikkaan täytteen kuusenkerkistä. Vuosikasvaimista voi valmistaa heleänpunaista siirappia, jota voi käyttää jälkiruokien kastikkeena tai makeuttamaan erilaisia juomia.
Kerkkiä voi myös säilöä upottamalla juoksevaan hunajaan.
Kerkistä voi valmistaa hauduttamalla raikkaanmakuisia yrttijuomia.
Kerkät kannattaa käyttää ruuanvalmistukseen tai säilöä ne mahdollisimman pian keruun jälkeen. Talven varalle ne voidaan säilöä myös pakastamalla. (tämän tidon löysin Arktiset Aromit ry sivuilta)
Ystäväni ovat kehunut paljon kuusenkerkkää, ja nythän oli oikea aika kokeilla onko se niin hyvää kun sanotaan. Tässä teillekin kuvaa ja ohjetta.
Ohje on maku-lehden sivuilta.
Kuusenkerkkäsiirappi
20 dl kuusenkerkkiä
20 dl vettä
1000 g sokeria
Tummaa kirkasta lientä =D |
Tälläisiä niistä sain. Pieneen lappuun tuli tieto mihin sitä voi käyttää. Esim Jäätelön päälle, lettujen tai luonnonjogurtin kanssa. |
Pullota tai tölkitä kuusenkerkkäsiirappi, ja säilytä
jääkaapissa.
|
Lapun toisella puolella oli ruoka ohje johon sitä voi käyttee esim. Tässä se ohje;
Makeat
juurespalat
1 pieni
lanttu
3 porkkanaa
1
palsternakka
2 punasipulia
Suolaa
keitinveteen
4-5 rkl
kuusenkerkkäsiirappia
3 rkl öljyä
Lipstikkaa
Kuori ja
paloittele lanttu, porkkanat ja palsternakka n. 2 x 2 cm kokoisiksi kuutioiksi.
Keitä ne
lähes kypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Halkaise sipulit puoliksi ja siitä
lohkoiksi.
Laita kypsät
juurekset ja punasipulilohkot uunivuokaan. Kaada päälle kuusenkerkkäsiirappi ja
öljy. Sekoita hieman. Anna hautua
uunissa 200 asteessa n. 1/2 h. Sekoita välillä.
Ripottele
päälle hienonnettua kuivattua tai tuoretta lipstikkaa maun mukaan.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Tee minusta iloinen ja kommentoi minulle juttujani! =D