sunnuntai 13. lokakuuta 2019

Jos metsään haluat mennä nyt.....

Tästä on varmaan jo kaksi vuotta kun aloin suunnittemaan tätä metsä tempausta, mutta jostain syystä se ei ole saannut niin isoa kannatusta että se olisi työpaikallani mennyt läpi.
Omasta mielestänihän tämä on makee juttu.
No,nyt aikaa on kulunut ja ajattelin että jos jossan joku tarvitsee vinkkiä metsä tempaukselle, niin tässä sitä olisi. Itse olisin iloinen, jos joku löytäisi ja hyödyntäisi,  tätä mukavaa metsätempausta. Pienenä kiitoksena, olisi ihana kuulla kommenteissa, jos olet saannut tästä lapsille kivan tempauksen aikaan!

Tiesitkö, että Suomessa  järjestetään  lasten metsäretkipäiviä, sen tarkoituksena on kannustaa kaikkia aikuisia, niin perheitä, lasten kanssa työskenteleviä kuin muitakin metsäretkistä kiinnostuneita viemään lapsia metsäretkille ja antaa ihmisille tietoa metsäretkeilyn tärkeydestä, mahdollisuuksista ja järjestämisestä. Tänä vuonna se oli jo toukokuussa. Kannattaa katsoa ensi vuonna keväällä netistä tuleva metsäpäivä. Tänä vuonna se oli toukokuussa siis.

Itse mietin tavoitteita näin....

Tavoitteena metsäretkillä olisi lapsen luontosuhteen kehittäminen ja vahvistaminen, motoristen taitojen harjoittelu ja vahvistaminen.
Luonnossa liikkuminen, hyppien, kiipeillen ym, havainnointia ja tutkiskelua, elämyksiä, aistielämykset, eri tunteiden kokeminen ja ymmärtäminen vaikka esim pelot jne.
Yhdessä tekeminen , kokeminen ja oivaltaminen, matemaattisten taitojen  opetteleminen harjoitteleminen luonnonmateriaalien avulla.
Ilo ja innostus luonnontutkimiseen, luonnon kauneuden ja monimuotoisuuden havainnoiminen, ympäristönsuojelulliset tavoitteet.

Aika paljon metsää voidaan hyödyntää lasten oppimisessa. Ja suurin osa lapsista kyllä nauttii todeneteolla metsässä olemisesta.

Itselläni oli suunitteella 1 kilometrin lenkki metsä alueella, jossa hyvä ja helppokulkuinen reitti lapsille.
Joka 100 metrin päähän tulisi lappu jota noudatettaisiin.

Lasten ikä huomion ottaen. Nykypäivän ammattitaitoiset hoitajat lukevat lapun, ja osaavat kyllä keksiä siihen oman lapsiryhmänsä tasoista tekemistä....esim. väri....ei pienet varmastikaan osaa värejä sanoa, mutta sehän on sitten meidän hoitajien sanoitettava. Siitä saa pienikin oppia, vaikka se nyt ei ehkä ihan mieleen jäisikään heti. Tieto pohjaa tehdään jo pienestä, varmaan jokainen on siitä samaa mieltä.

Mutta nyt niihin tehtäviin......Seikkailu alkakoon! 1. Kohdassa kerätään materiaanlia "pääsylipuksi", sen materiaalin voi sitten aikanaan käyttää esim. kollaasin tekoon, muistoksi lasten metsäretkestä.

2. Kohdassa käydään lasten kanssa vähän keskustelua mitä siellä metsässä saa tehdä....


3. Ötökkäretki...miten mielenkiintoinen aihe lapsille...4. Mitä näet / metsämatematiikkaa

                                             Löytynyt luonosta.....=D ei siis löytänyt

5. Puun elämää...


6. Etsi metsästä ja tunnustele


7. Värit

8. Tunnistatko puita


9. Luontoa aistien avulla


10. Metsän eläimiä

No, nyt on minun viimenien lappu kadoksissa. Mutta tosiaan lasten kanssa pohditaan mitä eläimiä tästä metsässä voisi nähdä.

Kun koko reitti on menty, niin mikäs sen kivempaa kun pienet retkieväät. Jos mahdollista niin grillimakkara/nakki ja trippimehua.

Lopuksi lapset voisivat saada metsäretken diplomin / kunniakirjan  suoritetuista metsäaiheisista tehtävistä.

Jos teillä on pitempikin rupeama metsä aiheesta, laitoin aikaisemmin pientä metsä aiheista materiaalia. Löydät ne TÄÄLTÄ.

Nyt rupean suunittelemaan jonkinlaista muuta projektia.....Lapsille on vaan niin kiva suunnitella, ehkä seuraavaa pääsen sitten toteuttamaan! Katsotaan....Mukavia metsäretki hetkiä teille aikuisille ja lapsille!!!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tee minusta iloinen ja kommentoi minulle juttujani! =D

Kirsikkapuu

Tämä viikko on mennyt tähän aamuun asti vaihtelevassa säässä. Viileää on ollut ja aika tuulistakin.  Välillä aurinko on paistanut kauniisti ...