maanantai 28. elokuuta 2023

Saako olla viiliä....

Tämän muuton aikana, kun on "hutlannut" näiden astioiden kanssa, niin on löytynyt...paljonkin, mutta on löytynyt myös...ihan muistoja herättäviä astioitakin.

Kaapin perukoita löytyi kulho joka on tullut aikoinaan minulle, kun äitini kuoli. Hänellä oli tapana, niinkuin mummoillanikin tehdä itse viiliä.



Ja pakkohan sitä oli kokeilla tehdä itselleen viiliä.....

Tarvitaan vain kahta raaka-ainetta. Ja ihan varmasti tulee parempaa  kuin kaupan....vaikka siihen kaupan viiliä siemeneksi tarvitaankin.....


Tee-se-itse wanhan ajan viili

5 annosta

 1 prk viiliä (200 g)

 1 l kevyt- tai täysmaitoa

Ideana on laittaa nokare valmista viiliä kulhoon ”siemeneksi”. Viilinokareen päälle kaadetaan maitoa, sekoitetaan varovasti ja peitetään liinalla. Sen jälkeen vain odotetaan.

Astioihin ei kannata koskea, koska viili ei pidä kääntelystä.

Viili saa tekeytyä huoneenlämmössä kaikessa rauhassa puolentoista vuorokauden ajan. Sitä ei tarvitse sekoitella tai muutenkaan vahtia tekeytymisen aikana – maitohappobakteerit tekevät työn puolestasi.

Siirrä viili jääkaappiin tekeytymisen jälkeen.

Rauhassa käyneen viilin rakenne on kiinteä, ja sen pinnalla on täydellisen samettinen kermakerros.

Kotiviili maistuu parhaalta marjojen tai omenasoseen kanssa. Halutessasi voit sekoittaa viiliin myös kanelia, sokeria, leseitä, pähkinöitä tai itse tehtyä mysliä. 

Valmis viili säilyy jääkaapissa viikon.







Kulhoni on sen verran iso että laitoin itse puolet viilistä ja ½ litraa maitoa. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tee minusta iloinen ja kommentoi minulle juttujani! =D

Yllätys postilaatikossa

Olin ihan onnesta soikeana, kun eilen postilaatikosta paljastui oikein postikortti "suma". Sain peräti  6 korttia. Siis ei tuohon ...