maanantai 5. huhtikuuta 2021

Pääsiäissunnuntain ruoka

Eilen meillä oli pääsiäiskattaus kotona. Kuudesta lapsesta puolet oli syömässä. Tällä paikkakunnalla asuva yksi lapsista ei pääsyt kun oli töissä. Ja kaksi muuta asuvat sen verran pitkällä etteivät päässeet ja tietysti korona teki oman osuuden miksi eivät viitsineet tulla.

Meidän kattaukseen kuului;

Savukinkku, broilerifilepihvit, savulohi, perunamuussia, porkkanalaatikkoa, maustekurkkua, punajuurta, kananmunia, karjalanpiirakoita, voita, porsaanmaksapateeta, ranskalaista kestomakkaraa, salaattia, kastiketta ja 2 pientä jälkkäriä. Paljon tuli siis tehtyä ja kuvia ei sitten pahemmin kerennyt näpsimään. Harmittaa, oli niin paljon ihania ruokia ja niistä olisi saannut hyviä ohjeita....

No, mutta laittelen niistä kuvia mitä on.


Salaatissa minulla oli; Salaattia, tomaattia, kurkkua, herneitä ja mansikkaa

Tein myös kastikkeen. Hyvältä se maistui mutta en tiedä mitä odotin mutta ei se minusta näyttänyt yhtään siltä miltä ajattelin. 


 Helppo béarnaisekastike

 
 1 (50 g) pieni salottisipuli
3 rakuunan oksaa
        tai
1 tl kuivattua rakuunaa
 1 dl valkoviiniä
 4 rkl valkoviinietikkaa
1/2 tl kokonaista mustapippuria
 ripaus suolaa
 2 kananmunan keltuaista
 170 g voita

    Leikkaa sipuli reiluiksi viipaleiksi kattilaan. Nypi rakuunasta lehdet hienonna ne. Hienonnettua yrttiä tulisi olla 1 rkl. Siirrä rakuunan varret kattilaan. Mikäli käytät kuivattua rakuunaa, lisää se vasta valmiiseen kastikkeeseen.
    Lisää viini, etikka, pippuri ja suola. Kuumenna voimakkaasti keittäen, kunnes lientä on jäljellä 1 1/2 rkl. Valuta liemi siivilässä. Anna jäähtyä hetki.
    Erottele keltuaiset sauvasekoittimen korkeaan kulhoon. Lisää myös kokoon keitetty liemi.
    Mittaa voi kattilaan ja kuumenna kovalla lämmöllä, kunnes voi alkaa juuri ja juuri kuplia. Anna voin jäähtyä noin 10 minuuttia.
    Nosta sauvassekoitin kulhoon ja käynnistä laite. Valuta koneen käydessä kulhoon sulatettua voita samalla sauvasekoitinta ylöspäin nostaen. Sekoita vielä tasaiseksi kastikkeeksi.
    Mausta béarnaise hienonnetulla rakuunalla, suolalla ja mustapippurilla. Mikäli haluat kastikkeesta paksumpaa, siirrä se paksupohjaiseen kattilaan ja kuumenna pienellä lämmöllä, kunnes haluttu paksuus on saavutettu. 



Meidän kylällä oli pari viikkoa ranskalaisia tuotteita torilla myynnissä. Siellä oli vaikka mitä herkkuja myynnissä. Itse kävin katselemassa mitä kaikkea myyvät. Ostin kestomakkaraa ja porsaan- sekä ankan pateeta. Siellä olisi ollut oliveita, juustoja, saippuaa, herkkuja. Oli kyllä ihana tuulahdus ulkomaailman herkkuja.

Tein meille jälkkärit....näistä tulikin tosi herkullisia.....

Oli kyllä hyvää tämä sitruunavaahto. Laitoin vaahdon pieniin kertakäyttö snapsilaseihin, koska kukaan ei koskaan jaksa paljon syödä jälkkääriä niin ajattelin, että nämä pienet annokset jaksaa kaikki syödä. Vinkin sain ystävältäni.

Sitruunavaahto
4 annosta
1 sitruunan kuori raastettuna
1 rkl sitruunamehua
1 rasia (200 g) maustamatonta tuorejuustoa
1 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria
2 dl  kuohukermaa
Tarjoiluun
marjoja tai hedelmiä
Pese sitruuna huolellisesti ja raasta kuoren keltainen osa. Sekoita ainekset hyvin keskenään, viimeiseksi vaahdotettu kerma.


Näiden annoksien päälle laitoin hedelmäcoctail purkista hedelmää.Nam.

Toiseksi tein Baileys´s suklaavaahtoa.

Näissä sama juttu laitoin pieniin  snapsilaseihin, jotta annokset ovat sopivan pieniä. 

Baileys`s suklaavaahto

 
2 ½ dl kuohukerma
250 g Mascarpone tuorejuustoa
2 rkl bailey´s likööriä
100 g tummaa suklaata
1 tl sokeria tai vaniliinisokeria


Vaahdota kerma.
Lisää kermaan sokeri
Sulata suklaa vesihauteessa ja lisää suklaan joukkoon Bailey´s likööri.
Lisää suklaa ja mascarpone juusto kerman joukkoon koko ajan sekottaen.
Silppua pieni määrä suklaata vielä vaahdon joukkoon ja laita seos jääkaappiin seisomaan 30 min.
 

Näiden päälle laitoin "suklaakiharaa appelsiinin" makuista.




2 kommenttia:

Tee minusta iloinen ja kommentoi minulle juttujani! =D

Yllätys postilaatikossa

Olin ihan onnesta soikeana, kun eilen postilaatikosta paljastui oikein postikortti "suma". Sain peräti  6 korttia. Siis ei tuohon ...