lauantai 21. kesäkuuta 2025

Kuusenkerkkäsiirappi

Naapurin rouvalta sai kuusenkerkkää sisältävän lahja purkin. Itse olen yhden kerran aikaisemmin tehnyt kuusenkerkkä siirappia.

Itsellä kun on sellainen ikuinen yskä niin olikin kiva saada tälläinen lahja. En ole muistanutkaan tätä vanhan-ajan yskänlääkettä....

No, mutta...Tässä vähän kuusenkerkästä. Muistathan, että kuusenkerkkien poimiminen ei kuulu jokaisen oikeuksiin eli jos meinaat poimia, niin ota oman pihan/metsän puista tai pyydä maanomistajalta lupaa. Kuusenkerkät kannattaa kerätä alkukesästä, yleensä touko-kesäkuun vaihteessa, kun ne ovat vielä vaaleanvihreitä, pehmeitä ja kooltaan noin 2-3 senttimetriä. (Nyt ei siis enään kannata keräillä)

Sain naapurilta siis purkin joka piti laittaa aurinkoon tekeytymään. Eli...

Kuusenkerkkäsiirappi auringonvalossa uuttamalla

Ensin, täytyy puhdistaa lasipurkki huolellisesti. Sen jälkeen laita purkkiin kerkkiä ja ne painellaan tiiviisti.

Sen jälkeen pitää lisätä saman verran sokeria.

Sitten laitaa purkki auringonvaloon. 

Purkissa sokeri alkaa sulaa ja uuttaa makua kerkistä. 

Ihan normaalia on, että kerkät muuttuvat ikävän ruskeiksi, kun siirappia alkaa syntymään ja valuumaan  purkin pohjalle. Sitten kun sokeri on sulanut,  täytyy siivilöidä siirappi. Ja laitahan valmis siirappi puhtaaseen purkkiin.



Ja nyt kun tuota aurinkoa ei ole pahemmin näkynyt jouduin minä tämän vaiheen...Tämä uuttaminen ei toiminut hyvin eli osa sokerista jäi sulamatta, mutta ei hätää. Siivilöin kerkät pois ja tämän jälkeen kaadoin sokeri-siirappiseos kattilaan ja kiehautin.  kunnes sokeri on sulanut. Ja sitten purkitetaan.

*Keittämättömän siirapin maku säilyy huonommin, noin vuoden ajan.

*Säilytä siirappia viileässä ja valottomassa paikassa.

Tosiaan tuota kuusenkerkkäsiirappia käytetään perinteisesti yskänlääkkeenä ja keuhkoputkentulehduksen helpottajana. Kuusenkerkkä voi myös lievittää limaista yskää. 

Itse olen tehnyt sen yhden kerran keittämällä.....Tässä siihenkin ohje;

Kuusenkerkkäsiirappin

Kerätään kuusenkerkkiä, ja nimen omaan siis kerätään nuoria, keväänvihreitä kuusenkerkkiä alkukesällä. Niitä kerkkiä liotetaan, kylmässä vedessä yön yli, jotta ne pehmenevät. 
Sen jälkeen ne keitetään, liotus vedessään noin tunnin.  Siivilöi kerkät pois ja purista niistä kaikki mehut talteen. Lisää sokeria liotusveteen ja keitä siirapiksi noin 2-4 tuntia, kunnes se on sopivan paksuutta. Purkita siirappi puhtaisiin purkkeihin ja säilytä viileässä. 

Ja sitten pieni vinkki miten sitä siirappia käytetään yskään. Sitä voi laittaa sellaisenaan suuhun.  Tätä siirappia voi ottaa lusikallisen verran aina kun sattuu yskittämään. Tai sitten voit ottaa juoman seassa.


Voit tehdä esim. tälläisen juoman; kuumaa vettä kuppiin, 1rkl kuusenkerkkäsiirappia ja hiukan lime- tai sitruunamehua perään.

torstai 19. kesäkuuta 2025

Kiirettä on pitänyt....

Kohta on kaksi viikkoa meidän synttärijuhlista...ja kiirettä on pitänyt senkin jälkeen. Tuntuu että iltaisin ei jaksa tehdä yhtään mitään... kuin istua ja ihmetellä!

Olen ollut nyt nämä pari viikkoa toisessa yksikössä töissä. 

Ja vielä kun jaksaisi tämän pvän ja ensi viikon niin sitten alkaisi parin viikon loma. 

Tarkoitukseni oli olla ihan kotosalla nuo pari viikkoa, mutta sen verran suunitelmani muuttuivat että lähdenkin katsomaan nuorinta lastani Leville jossa asustelee. Jippii...

Loman alkuun meillä on jälleen vuosittainen kesäteatteri reissu. Olen paljon lukenut siitä esityksestä ihmisten kommentoja ja lehden arvostelua....Kaikki kommenttit ovat olleet positiivisiä.

Pitkästä aikaan olen aloittanut virkkaus puuhiin.

Loman alkuun olen myös menossa museo kierokselle....olen käynyt jo muutaman vuonna lähi museoistta (jotka vain kesällä auki) ja tänäkin vuonna noudatan tätä traditiota.

Joten kaikkia kivaa on tiedossa. Ja sitä ennenhän me vietetään keski kesän juhlaa!

Toivottelen näin etukäteen teille kaikille oikein ihanaa juhannusta! Nautitaan....vaikka eivät nyt niin hyviä ilmoja ole luvanneetkaan!

Bertan kanssa, kun ollaan oltu kävelemässä huomasin että tuollaisia kukkia on ilmestynyt tien varteen. 



Vielä kerran IHANAA JUHANNUSTA!!!!

torstai 12. kesäkuuta 2025

Mokkapalajuustokakku

Tein sinne synttäreille kaksi kakkua....toinen oli ihan kerma-mansikkakakku ja toinen oli  mokkapalajuustokakku.

Kumpikin kakku sai paljon kehuja. Ja omastakin mielestä ne olivat kumpikin maukkauttaita kakkuja.

Kerma-mansikka kakku oli 6 kananmunan kakkupohja. Välissä hilloa ja kermavaahtoa ja mansikkaa. Päälinen kermavaahtoa ja sitten vielä mansikoita.

Eihän se muuta tarvitse....hyvään kakkuun!

Meinasin ensin tehdä mokkapaloja, kun niitä aina toivotaan, mutta päätin tarjoilla vähän erilaisia mokkapaloja.

Ja tässä ohje siihen kakkuun;

Mokkapalajuustokakku

Pohja:

200 g voita

4 kananmunaa 

3 dl sokeria

4,5 dl vehnäjauhoja

½ dl tummaa kaakaojauhetta

3 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

2 dl maitoa

täyte:

200 g maustamatonta tuorejuustoa

4 dl vispikermaa

1 dl vahvaa kahvia

200 g maitosuklaata

½ dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

5 liivatelehteä

tilkka vettä

Kuorrute:

50 g voita

5 dl tomusokeria

1½ rkl tummaa kaakaojauhetta

5 rkl vahvaa kahvia

2 tl vaniljasokeria

Ja sitten tekemään....

Pohja:

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Vuoraa syvä uunipelti leivinpaperilla (noin 35 x 35 cm) 

2. Vatkaa huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

3. Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Sulata voi erikseen esim. liedellä.

4. Lisää kuivat aineet taikinaan siivilän läpi vuorotellen kahvin kanssa. Sekoita taikina varovasti esimerkiksi nuolijalla tai kevyesti vatkaimella. Lisää lopuksi voisula ja sekoita tasaiseksi.

5. Kaada taikina valmisteltuun irtopohjavuokaan ja paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 12-15 minuuttia.

Älä ylipaista taikinaa tai se kuivuu ja mokkapala menettää herkullisuutensa. Anna jäähtyä hetki. Ota pohjasta 2 halkaisijaltaan 20 cm.n ympypää. Aseta toinen ympyrä leivinpaperilla vuorattuun itropohjavuoan sisälle.

Suklaatäyte:

1. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen laakeaan astiaan 5-10 minuutiksi.

2. Vatkaa vispikerma kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sokeri ja vaniljasokeri.

3. Sulata suklaa varovasti esimerkiksi mikrossa tai vesihauteessa. Vatkaa hieman jäähtynyt suklaa tuorejuuston joukkoon kulhossa tasaiseksi massaksi.

4. Lisää joukkoon tilkka kahvia ja sekoita.

5. Sulata liivatelehdet pieneen määrään kiehuvaa vettä. Kaada liivateseos ohuena nauhana tuorejuustoseoksen joukkoon koko ajan sekoittaen.

6. Nostele lopuksi vispattu kerma varovasti täytteen joukkoon. Tarkista täytteen maku ja säädä tarvittaessa.

7. Levitä täyte tasaisesti irtopohjavuokaan. Laita täytteen päälle toinen mokkapala kakku pohja. Anna kakun hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia tai yön yli.

Mokkapalakuorrute:

1. Sekoita tomusokeri ja kaakaojauhe kulhossa.

2. Sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä.

3. Lisää sulaneeseen voihin vaniljasokeri ja siivilöi joukkoon tomusokeri-kaakaojauheseos. Sekoita huolellisesti.

4. Lisää kahvia vähitellen, kun seos on hieman jähmeää.

5. Kahvia on sopivasti, kun kuorrutteen koostumus on jälleen sopivan juokseva. Levitä kuorrute nopeasti kakun pinnalle tasaiseksi kerrokseksi

6. Tee ylimääräisestä pohja paloista minimokkapaloja, lisää ne päälle  koristeeksi, voit käännellä niitä vielä mokkapalakuorrukkeessa.







Unohdin ottaa kuvaa vielä syömättömästä kakusta, mutta tässä vähän syötyä kakkua =D


Tämä oli kyllä mielettömän hyvä kakku!


keskiviikko 11. kesäkuuta 2025

Salaatit

Synttäreille tein 3 erilaista salaattia. Tässä vinkkejä uusiin salaatteihin. 

Tein vihreän salaatin, johon laitoin; salaatin lehtiä, kurkkua ja papaijaa. Josta en nyt kuvaa kerennyt nappaamaan...

Toiseksi salaatiksi laitoin Mozzarellasalaatti. Sen ohje on tässä;

Mozzarellasalaatti

3-4 annosta

3 dl pastaa (minulla kierre)

n. 1½ litraa vettä

½ tl suolaa

marinadi;

½ dl rypsiölhyä

1 rkl balsamiviinietikkaa

2 rkl appelsiinitäysmehua

½ - 1/4 tl suolaa

2 tl sokeria

½ tl rouhittua mustapippuria

1 valkosipulin kynsi murskattuna

½ dl tuoretta basilikan lehtiä hienonnettuna

- - - - - 

125 g mozzarellaa

papaijaa 1 prk

basilikan lehtiä 

Keitä pasta ohjeen mukasesti. Huuhtele kylmällä vedellä ja valuta hyvin.

Valmista marinasi sekoittamalla kaikki aineet keskenään.

Sekoita pasta marinadiin ja anna maustua jääkaapissa noin kaksituntia. (Itsellä oli koko päivän)

Leikkaa mozzarella viipaleiksi. Laitoin papajan palat vähän pienenmäksi vielä. Jos haluat voit repiä tammenlehväsalaattia pastan joukkoon.

Lisää pastaan mozzarella ja papaija. (salaatti)




Ja sitten se kolmas salaatti;

Tämä salaatti oli kuukauden keittokirjasta pongattu. Salaatin nimi on;

Salaatti uudessa muodossa

5-6 (n. ½ kg) keitettyä perunaa pieninä kuutioina

1-2 maustekurkkua pieninä kuutioina

1 tuore kurkku pieninä kuutoina

1 punainen suippopaprika

pieni sipuli pieninä kuutoina

1 pss herneitä

2 dl rasvatonta maustamatonta jogurttia 

ripaus suolaa ja mauhettua mustapipputia

Sekoita keskenään peruna, maustekurkku, tuore kurkku, paprika, sipulikuutiot ja herneet. Mausta jogurtti maun mukaan suolalla ja pippurilla ja sekoita muiden aineiden joukkoon.

Ja nyt tullaan siihen miksi salaatti on nimeltään salaatti uudessa muodossa. 

Painele salaatti pyöreäpohjaiseen kulhoon "tiukasti". Niin että kun salaatti on ensin viileässä muutama tunnin ja kun se kumotaan tarjolle pysyy se muodossa.



Tälläisiä oli meidän salaatti tarjonta.

tiistai 10. kesäkuuta 2025

No, se lopullinen voileipäkakku

Synttäreitä vietettiin viime lauantaina. Ennenkuin mitään oli tarjolla, pähkäilin ja mietin, mitä sitä sitten oikeesti leipoisi ja laittaisi tarjolle?!

Tarkoitus oli tehdä itse kaikki tarjottavat.....

Tarjottavana oli sitten näitä;

Juomisena; Kahvia, teetä, limua, kivennäisvettä ja alku maljat oli kuohuviiniä.

Makeat syötävät; Tiikerikakku, lusikkaleivät, mansikkatäytekakku, oreo browniet, mokkapalajuustokakku ja sitten TEIN maisemakahvilan raparperipiirakkaa/johon vanilijakastiketta, MUTTA tämä jäi pakkaseen!!! No, raparperipiirakkaa on jos tulee vieraita toisella kertaa!

Suolaset syömiset; Meetvurstilihapullat, normilihapullat, hirvilihapullat, hirvenfile palat, voileipäkakku, pinaatti-fetapiirakka, perunasalaatti /erilainen salaatti, makaroonisalaatti, vihreäsalaatti, karjalanpiirakkaa + munavoita, patonkia.

Kyllä noilla pitäisi jokaisen saada massu täyteen. Vaikka se raparperipiirakka jäikin sinne pakkaseen.

Kaikista ei tietenkään tullut otettua kuvia....saati sitten että olisin ottanut kuvaa juhlapöydästä!!! Sen verran intoilin,...

Voileipäkakku ei sitten ollut yhtään sen näköinen, mitä testailin...Mutta ai, että oli tämänkin kakku maukasta!!!

Tässä ohje tarjolla oleeseen voileipäkakkuun.

Tonnikalavoileipäkakku

tarvitaan; 

1 iso grhampaahtoleipä paketti

täyte:

2 isoa suolakurkkua (n. 280 g)

1 pieni ruukku tilliä

½ keltainen suippopaprikaa

3 keitettyä kananmunaa

2 prk tonnikalaa öljyssä

2 rs ruohosipulituorejuustoa

2 rs creme fraichea

5 dl emmental-juustoraastetta

kostutukseen:

1 kasvisliemikuutio

3 dl vettä

pinnalle:

täyteseoksesta

reunoille:

majoneesia

koristeeksi:

tuorekurkkua (tein kukan)

herneeversoja


Ohje:

Keitä kananmunia n. 9 min, minkä jälkeen jäähdytä ne kylmässä vedessä. Valuta tonnikalasta öljyt pois. Laita vesi kiehumaan. Lisää joukkoon kasvisliemikuutio ja anna kiehua hetki. Kun liemi on kiehunut, jätä jäähtymään ja odottelemaan leipien kostutusta. Silppua tilli, paprika ja suolakurkut mahdollisimman pieneksi silpuksi. Hienonna myös keitetyt kananmunat ja tonnikala. Sekoita yhteen aiemmin silputtujen kasvisten kanssa. Lisää joukkoon tuorejuusto, creme fraiche ja juustoraaste. Sekoita hyvin.

Maista täytettä ja lisää halutessasi suolaa tai pippuria.

Leikkaa leipäviipaleista reunat saksilla/veitsellä pois.

Ota astia johon teet kakun. Minulla oli iso "salaatti" kulho, jonka vuorasin tuorekelmulla. Laitoin ensin pohjalle leivän ja sen jälkeen vuorasin kulhon sivut leivillä. Kostutin leivät. Pohjapalan päälle laitoin täytettä. Ja sen  jälkeen laitoin jälleen leivät.Tein näin, kunnes kulho oli täytetty. Päälimmäiseksi jäi leivät. Muista kostuttaa leivät  joka välissä.

Käänsin vielä reunoilta tuorekelmun leipien päälle ja laitoin sitten vielä vähän painoa päälle ja kakku yön yli jääkaappiin. Että se kerkeää hyvin maustumaan ja kosteutumaan.

Ota aamulla kakku jääkaapista ja laitoin se tarjoulu astiaan.  Täytteestä jäi osa ja sitä levitin loput kakun päälle tasaisesti. 

Reunoille laitoin majoneesia. Ja kiinitin sen avulla herneenversoja sivuille. Päälle tein kurkusta kukan.

Tälläisen kakun sain aikaiseksi.....


Pitihän sitä täytettä maistaa leivän päällä.



maanantai 9. kesäkuuta 2025

Viime viikosta vielä..

 Viime viikolla tosiaan kävin keskussairaassa kuulokeskuksessa. Minulla on ollut 10 vuotta kuulolaite, ja alkuperäinen syy on ollut minun vasemman korvan kova tinnitys.

Mutta kyllä tämä työni on nyt huonontanut kuuloani. Se on tämän minun työn, yksi negatiivisistä puolista. 

Kuulotestissä oli kuuloni alentunut aikas paljon... 

Olen kyllä huomannut että kuulen kyllä jos paikassa on hiljaista, ja vain yksi ihminen puhuu... mutta jos taustalta kuuluu paljon kaikkea, ja siihen vielä tämä hirveä tinnitys, niin en kyllä saa selvää...enään.

Tuo minun vanha kuulokone oli tosiaan sen 10 vuotta vanha eikä sillä enään ollut mitään virkaa. 


Lääkäri sanoi syksyllä, että jono uuden saamiseen on 2-3 vuotta. Nyt piti mennä näyttää vanhaa josko siitä saataisiin säädettyä....Vanha kuulokoje kyllä hiipui loppu ajasta ja sinä aamuna kun olin lähdössä sairaalaan, niin ei enään toiminunt olenkaan.

Paikan päällä hoitaja sanoi, että hakee jonkun vanhan nyt tilalle...

Mutta kun tuli takaisin, niin sanoikin, että turhaa sitä vanhaa on antaa, kun kohta uusi kumminkin pitäisi saada, ja kaikenlisäksi kun kuulotesti oli tehty syksyllä ja siinnä selveästi nähtiin että tarvitsen jatkuvasti konetta. Joten minä sain nyt aikaisen paremman kuulon!

Minun uusi ystäväni joka avasi minulle "uuden/vanhan" elämän, pitkästä aikaan...

Ja kyllä tuntui kun olisi herännyt henkiin kun kuuli ääniä mitä ei ole pitkään aikaan kuullut!!!

On se kuulo hieno asia!!



Olipa hyvät eväät sairaalan kahviossa, ja mielestäni edulliset.... Tälläinen reissu se oli...ja ihanaa sain kaupan päälle....meinaan paremman kuulon! 😃

sunnuntai 8. kesäkuuta 2025

Tämän päivän sankari

Löysin tälläistä tietoa tämän päivän juhlioista...

Astrologinen profiili 8. kesäkuuta syntyneille

Tähtimerkkisi on Kaksoset

Kaksosien horoskooppi

Henkilökohtaiset hallitseva planeettasi ovat Merkurius ja Saturnus.

Toisinaan saatat vaikuttaa pessimistiseltä, joten sinun täytyy tasapainottaa mielesi lisäämällä iloa, optimismia ja sisäistä auringonpaistetta. Yritä poistaa kyynisyyttä omia elämänprosessejasi kohtaan ja tasapainottamalla varovaisuuttasi alat epäilemättä nähdä parempia tuloksia elämässäsi.

Olet erittäin hyvä rahankäytössä, erittäin kekseliäs ja varovainen kaikissa asioissasi. Sinulla on vahva kunnianhimo ja vankka tarkoituksentunto – kaikki menestyksen kannalta tärkeät tekijät.

Jos olet syntynyt 8. kesäkuuta, sinun tulee kiinnittää huomiota uraasi ja valita työ, joka tarjoaa sinulle haastetta, tarkoitusta ja harmoniaa. Tänä päivänä syntyneet ihmiset ovat yleensä erittäin älykkäitä ja heillä on poikkeukselliset johtamistaidot. Nämä ihmiset ovat erinomaisia ​​roolimalleja ja voivat olla loistavia johtajia. Tänä päivänä syntyneet käyttävät yleensä rahaa runsaasti. He ovat yleensä taloudellisesti turvallisempia ja säästävät enemmän rahaa.

Kesäkuun 8. päivän ihmisten persoonallisuudelle on ominaista monet piirteet, mukaan lukien pehmeä mieli ja kiinnostus keskusteluun. He ovat erittäin puhelias ja rakastavat uutisia, ja heillä on taito keksiä hyvä vitsi tai kaksi. Kesäkuun 8. päivänä syntyneet ihmiset ovat intohimoisia ja mielikuvituksellisia. Ne ovat suosittuja intohimonsa ja luovuutensa vuoksi. Syntymäpäivähoroskoopit ovat usein tyytyväisiä elämäänsä, ja he voivat olla suuren tyytyväisyyden lähde.

 He ovat avoimia oppimaan muista kulttuureista ja nauttivat uusien elämäntapojen tutkimisesta. He nauttivat myös matkustamisesta. Loppujen lopuksi tämän tähtimerkin alla syntyneet ihmiset ovat yleensä käytännöllisiä ja rakastavat antaa hyödyllisiä lahjoja.

Onnenvärisi ovat syvän sininen ja musta.

Onnenhelmiäsi ovat sininen safiiri, lapis lazuli ja ametisti.

Onnenpäiväsi viikossa ovat keskiviikko, perjantai ja lauantai.

Onnennumerosi ja tärkeiden muutosten vuodet ovat 8, 17, 26, 35, 44, 53, 62, 71.


Itse olen aina innolla lukemassa tälläisiä juttuja.

Nuo yllä olevat jutut löytyivät täältä;   https://astrology.com.au/


Sain lahjaksi keittokirjan....jee, se oli Jamie Oliverin kirja...Kirja oli uusi, jota minulla ei vielä ollutkaan!!! Minulla on nyt jo 4 kpl!! JEEE...



Kuusenkerkkäsiirappi

Naapurin rouvalta sai kuusenkerkkää sisältävän lahja purkin. Itse olen yhden kerran aikaisemmin tehnyt kuusenkerkkä siirappia. Itsellä kun o...