Teimme kolmea erilaista piirakkaa kahdella erilaisella piirakka pohjalla. Ja sitten teimme blinejä.....nam, nam....Minä tein itselle ihan tattariblinejä, kun muut maistoivat sitten toisenlaisia blinejä. siitäkin siis kaksi ohjetta...blinien kanssa tarjottiin sillikaviaaria, josta myös ohje! Loppuun vielä laitan tietovinkin =D
Tästä se alkoi....ensin valmistettiin piirakoiden täytteitä.....Ensimmäinen täyte oli; peruna-pekonitäyte, toinen täyte oli kaali-jauhelihatäyte ja kolmannessa oli porkkana-kananmunatäyte.
pekoni ja sipuli paistamassa tässä. |
Piirakka täyte 1.
-perunaa
-sipulia
-pekoni
-suolaa
Kuori ja keitä perunat. Pilko pekoni ja kuori ja pilko sipuli. Paista ne. Kun perunat ovat kypsät poista vesi ja survo ne. Lisää perunoiden joukkoon pekoni-sipuli ja suolaa.
Piirakka täyte 2.
-kaalia
-jauhelihaa
-sipulia
-pippuria
-suolaa
Pilko kaali. Paista jauheliha ja sipuli. Lisää kaalit ja anna kypsyä miedolla lämmöllä kypsäksi. Lisää mausteet.
Piirakka täyte 3.
- 5 kpl keitettyjä porkkanoita
- 5 kpl keitettyjä kananmunia
- 2 rkl sokeria, mikäli porkkanat eivät ole makeita.
Kuori ja keitä porkkanat. Pilko ne. Keitä kananmunat ja pilko ne. yhdistä raaka-aineet ja lisää sokeria jos tarvis.
Sitten onkin aika tehdä piirakka taikinat.....
Piirakka taikina 1;
1 kg vehnäjauhoa
300 g voita
4-5 rkl kuiva hiivaa (yhdestä hiiva pussista saa 2 rkl hiivaa)
4 munaa
5 keltuaista
250 g smetanaa
1,5 tl suolaa
4-5 rkl sokeria
Vaivaa hyvin. Taikinasta tulee pehmeä, mutta kiinteä. Nostata n. 30 min
Piirakka taikina 2:
½ litraa maitoa, lämmitä
tuore hiiva paketti (50g), sulata lämpimässä maidossa
n. rkl suolaa
2 rkl sokeria
2 kananmunaa
n. 1 kg vehnäjauhoja
100g voita, raastimella sekaan, käytä vehnäjauhoja apuna ettei voi tartu raastimeen
Vaivaa hyvin. Taikinan pitää irrota käsistä. Pehmeä mutta kiinteä taikina tämäkin. Nostata n. 30 min.
Ja sitten tehdään piirakat...Lasia tai isoa mukia apuna käyttäen tehdään piirakka. Täytetään, laita runsaati täytettä , keskelle piirakka pohjaa. Sulje piirakka ja pursitele piirakan reunat kiinni......
Näy kauniisti reuna sitten laitetaan lopuksi.... |
Ennenkuin piirakat laitetaan uuniin ne voidellaan kananmuna + sokeri seoksella.
Paistetaan 200 asteessa....noin 20-30 min riippuen uunista.
Sitten olikin aika tehdä blinit;
Tällä ohjeella tehtiin;
0,5 litraa maitoa lämmitä
25 g tuore hiivaa
2 dl tattarijauhoa ja 2 dl vehnäjauhoja (HUOM. minulle laitettiin vain tattarijauhoja näin saadaan gluteenittomia blinejä)
3 keltuaista
1 purkki kermaviiliä (minä laitoin smetanaa)
1 tl suolaa
2 rkl sokeria
Nämä sekoitetaan ja annetaan kohota niin että taikina "kuplii", noin 30 min.
Taikinaan lisätään kovaksi vaahdoksi vatkatut valkuaiset. Ja paistamaan.....
Sitten blinien kanssa syötiin...sillikaviaaria;
Sillikaviaari
2 sillifilettä
2 keitettyä munaa
1 pieni sipuli
1 prk creme fraichea
mustapippuria, tilliä
- Hienonna sillifileet, munat, sipuli ja yhdistä.
Sitten vielä tietovinkki....
Jos olet ostanut uuden blinipannun, ennen kuin otat sen käyttöön pitää se käsitellä. Laita blinipannu hellalle ja sen pohjalle merisuolaa noin parin sentin verran. ja annan sen "paistua" pannulla välillä sekoittaen. Suola muuttuu "likaisen" väriseksi kun se on tehnyt "työnsä. Poista suola ja rasvaa pannun pinta varovasti, koska se on kuuma...näin saat tehdas liat pois pannusta!
Sitten olikin teehetki a´la herkkujen....minähän söin vaan sitten blinejä...oman osuuden muista herkuista toin kotiin perheelle!
Näitä kuvia kun katselen, mulla tulee hirveen nälkä. Kukahan mulle tekis noita plinejä. Olen maistanut ja minusta ovat hyviä.
VastaaPoistaBlinit ovat kyllä tosi hyviä ja maukkaita.
Poista