maanantai 1. toukokuuta 2017

Donitsit, munkit, beignetit.......

Eilen on taasen tullut syötyä massu täyteen kaikenlaista herkkua. Varsinkin munkkeja.....
Mikähän siinä on, kun ei noita munkkeja tule koskaan muulloin tehtyä kuin vappuna....vaikka niitä sitten kahvilassa / kaupasta tulee välilä ostettua.
On ne vaan niin hyviä kun ne on justiinsa paistettu.

Ostin silikoni donitsi vuuan....ajattelin että jos sillä saisi herkullisia ja ei niin kauheen rasvaisia tehtyä.
NO, hyviähän nekin olivat, MUTTA eivät ne kyllä vedä vertoja rasvakeittimessä paistetulle!

Toisaalta nyt sitten voi kokeilla vaikka mitä sillä vuualla......

Tänä vuonna sitten ahersin keittiössä ja tein lapsille vaikka minkälaista munkkia / donitsia / beignetiä....

Ensin tietysti kokeilin uutta vuokaani....




Kookosdonitsit

paistoaika: yhteensä 30 minuuttia
määrä: 12 kpl

175 g (2,7 dl) jauhoja
115 g (1,35 dl) sokeria
1 tl leivinjauhetta
0,25 tl suolaa
1,5 dl kookosmaitoa
1  muna kevyesti vatkattuna
25 g sulatettua voita, lisäksi voiteluun
100 g kookoshiutaleita
5 rkl vadelmahilloa lämpimänä
Laita uuni lämpiämään 190 asteeseen. Voitele 6-paikkinen donitsivuoka.
Siivilöi jauhot ja leivinjauhe kulhoon ja sekoita joukkoon sokeri ja suola. Paina keskelle kuoppa. Sekoita yhteen kookosmaito, muna ja voi ja kaada kuoppaan. Sekoita ainekset Hämmennä mukaan 25 g kookkoshiutaleita.  Siirrä taikina pursotinpussiin, jossa on pyöreä tylla. Pursota puolet taikinasta vuokaan. Täytät muotit vähän alle puoleen väliin. Paista uunissa n. 10-15 min kunnes donitsit ovat ruskistuneet sopivasti. anna donitsien jäähtyä vuokassa 5 min. ja kumoa ritilälle. Paista seuraavat 6 donitsia.
Sivele lämpimiin donitseihin lämmintä vadelmahilloa ja kasta ne sitten kookoshiutaleissa. 

Maukkaita nopeasti valmistettavia kookoksenmakuisia donitseja.

Sittenhän tuli valmistettua ihan normi munkkeja.... nam... Niihin löydät ohjeen minun aikaisemmasa postauksesta eli TÄÄLTÄ.


Näitä kyllä voisi syödä vaikka kuinka monta......mutta vatsa ei kestä....olen nyt pikkuhiljaa alkanut syömään normaalisti, mutta huomannut myös sen ettei vatsa vaan tykkää edelleenkään ruis,ohra,vehnä jauhoista tehdyistä "eväistä". Kai se vaan on uskottava että ne ei sovi....

Laitoin myös minttusokeria osaan....


Lopuksi tähän sarjaan kuuluvaan kokeiluun tein, Mokkabeignetit. Nooh......ohjeessa oli tosi hienosti beignetti, joka siis tarkoittaa....Beignet / benje’/, rasvassa keitetty leivonnainen tai hedelmä (jälkiruoka).
Ihan on munkin näköisiä =D
Näitä kun rupeat tekemään, niin varaahan aikaa...ovat pikkusen pitempi aikanen projekti.






Mokkabeignetit

24 kpl

5 rkl vahvaa mustaa kahvia kuumana
40 g (0,45 dl) ruokosokeria
1,5 tl kuivahiivaa
1,25 dl maitotiivistettä lämmitettynä (itse laitoin ihan kevytmaitoa)
350 g (5 dl) karkeaa vehnäjauhoja, lisäksi jauhotukseen ja vaivaamiseen
25 g pehmeää kasvisrasvaa
öljyä keittämiseen
2 rkl tummaa suklaata raastettuna

Kuorute
115 g (n. 2 dl) tomusokeria
1 rkl kaakaojauhetta
1 rkl vahvaa musta kahvia kylmänä
1-2 rkl maitoa

Kaada kahvi isoon kulhoon ja vatkaa sokeria sekaan, kunnes se liukenee. Anna jäähtyä 5 min. ja vatkaa joukkoon hiivaa, suola, muna ja maitotiiviste. Hämmennä kulhoon puolet jauhoista ja sekoita juoksevaksi taikinaksi. Vatkaa joukkoon kasvisrasva. Lisää loput jauhot ja sekoita pehmeäksi taikinaksi.
Vaivaa taikinaa kevyesti jauhotetulla työtasolla 4-5 min, kunnes se on notkeaa ja kimmoisaa. Lisää tarvittaessa jauhoja. Siirrä taikina kulhoon ja nostata peitettynä lämpimässä noin 2 tuntia tai kunnes taikina kohoaa keksinkertaiseksi.

Kuumenna öljy  180-190 asteiseksi.

Kaulitse taikina  ja jätä paksuus 8 mm:si. Ota muotilla pyöreitä kiekkoja. Siirrä noin 4 kiekkoa kerralla kuumaan öljyyn ja paista kummeltakin puolelta.

Kuorrute; siivilöi tomusokeri ja kaakaojauho kulhoon ja sekoita joukkoon kahvi ja riittävästä maitoa, jotta saat notkeaa kuorrutetta. Kasta beignetit lämpiminä kuorrutteeseen ja ripottele päälle suklaata. Tarjoa heti....

Semmoisia meillä on ollut tarjolla....aikaahan tuossa meni, mutta kivaa hommaa! Lopputulos oli herkullinen......


2 kommenttia:

  1. Kyllä niin tekee munkkeja mieli. Mutta kun kaikki öljyt ovat mausteisia. En viitsi tehdä valkosipulimunkkeja :)

    VastaaPoista
  2. Heh....voisi olla metka munkki, kun valkosipulille maistuisi =D

    VastaaPoista

Tee minusta iloinen ja kommentoi minulle juttujani! =D

Nuudelisalaatti

Tein töihin tälläisen salaatti "pohjan".  Vaikka tätä muutaman päivän kerkesin syömään, niin silti en syöynnyt yhtään päivää samaa...