sunnuntai 6. helmikuuta 2022

Putous eväät, munakuppisushi

 Eilen sitten alkoi putous. Ja niin kuin viimekin vuonna teen putous eväät joka lähetykseen. Pikkuisen jäi tällä kertaa ohjelma tylsäksi. Toivotaan että se parantuu tässä kauden aikana. Yhtään hyvää putoushahmoa ei ollut! Monesta hahmosta "kuulsi" vanhat hahmot läpi. Tosiaan, nyt olin kyllä pettynyt!!  


Tällä kertaa kokeilin sushia. Sain peräti viisi valmiiksi, muut kokeilut jäi kyllä vähän kokeiluksi. Mutta tulihan ainakin kokeiltua. Ja nyt kun tiedän miten pitkä aikainen prosessi noiden tekeminen on niin, uskon että teen uudelleenkin. Sillä vähän tuli tuo aika vastaan.

Putous eväänä oli myös suolakeksijä, pippurijuustoa, ruohosipulijuustoa, juustoa, maksaapasteijaa, kurkkua, tomaattia.

Sushien kanssa oli makeaa chilikastiketta.

Mutta nyt tähän sushiin. Sushiksi kutsutaan kaikkea ruokaa, johon käytetään viinietikalla maustettua riisiä, sumeshi. 

Sushiriisi, sumeshi

4 dl japanilaista riisiä (riisi tulee aina mitata, ei punnita)

1 pala (5 cm:n neliö kuivattua merilevää(kombu), maustamiseen (ei välttämätön) )

3 rkl japanilaista riisiviinietikkaa

2½ rkl sokeria

2 tl merisuolaa

Pane riisi isoon kulhoon ja huuhtele se hyvin, vaihda vesi useaan kertaan, kunnes se on kirkasta. Valuta riisi ja jätä se tunniksi lävikköön. Ajan säästämiseksi voit myös liottaa riisiä raikkaassa kylmässä vedessä 10-15 min. ja valuttaa sen uudelleen.

Siirrä riisi syvään, paksupohjaiseen kattilaan, kaada päälle 4,6 dl vettä ja lisää halutessasi joukkoon kombupala. Sulje kansi ja anna riisin kiehua korkealla lämmöllä noin 5 min. Heitä kombu pois.

Alenna lämpö ja hauduta riisiä kannen alla noin 10 min tai kunnes vesi on kokonaan haihtunut. Älä raota kattilankantta. Nosta kattila liedeltä ja anna riisin seistä kannen alla noin 10-15 min.

Yhdistä riisiviinietikka, sokeri ja suola pienessä kulhoja ja sekoita, kunnes sokeri on liuennut nesteessä.

Kumoa kypsä riisi isoon laakeaan kulhoon tai japanilaiseen puiseen sumeshi-kulhoon, handai. Pirskota riisin pinnalle runsaasti viinietikkalientä.

Nosta liemi varovasti riisin joukkoon. Älä sekoita. Käännellessäsi riisiä voit käyttää viuhkaa, niin riisi jäähtyy nopeasti. Riisin tulisi olla kädenlämpöistä ennen kuin aloitat sushien valmistuksen.

No, minulla oli jasminiriisiä. Nappasin kaapista pussin ja katsoin että olisi ollut sushiriisiä, mutta nappasinkin jasminia...Tein kumminkin tietämättömänä ihan tuon ohjeen mukaan riisin.



Riisin muotoilu käsin on haasteellista. Kotoakin löytyy jokaiselta jonkinlaista kippoa ja kuppia mitä voi hyödyntää tässä hommassa sitten.

Tein meille munakuppisushia. Minulta ei löydy munakuppeja, joten hyödynsin jalallisia snapsilaseja. 


Munakuppisushi

1/4 annos sushiriisiä (ylä ohje)

5-6 viipaletta, n 125 g kylmäsavulohta halkaistuna yhteensä 10-12 palaa

tarjoillaan sitruuna-tai limelohkoilla

snapsilaseja 

Valmista sushiriisi. Vuoraa munakuppi kelmulla niin että kelmu reunat riippuvat kuppien ulkopuolella. Vuoraa seuraavaksi kuppi lohipaloilla ja pane pohjalle tähteeksi jäänyttä lohta pieninä paloina. Lisää kuppiin  1rkl sushiriisi ja painele riisi kuppiin varovasti peukaloillasi tasaisesti sekä reunoilta että päältä. Älä ahda kuppia liian täyteen. Nosta sushi kelmun avulla kupista ja kumoa se ylösalaisin lautaselle.







Kyllä nämä herkullisia olivat. Aikaa vievää hommaa. Mutta tuo "kupin" käyttäminen oli kyllä tosi kiva apu. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tee minusta iloinen ja kommentoi minulle juttujani! =D

Mitä yhteistä on postcrossing:lla ja jälkiruualla

Sain kortin 22.4 Virosta. Koska olen ilmoittanut postcrossing omilla "sivullani", että pidän ruoka ja resptikorteista,  niin sitä ...