maanantai 16. toukokuuta 2022

Pasta carbonara

Lauantaina meillä oli Italialaista ruokaa euroviisujen takia. Ja mikä sen nopeampaa töitten jälkeen oli tehdä kuin pasta carbonara.

Oikeaan pasta carbonaraan tulee ihan possun pekonia, mutta meillä käytettiin broileria, sillä yksi syöjistä ei syö possua.

Hyväähän siitä tuli. Vähän enemmän pitää kyllä maustaa....ja rasvaa laittaa kun paistaa broilerinpekonia.

Pasta carbonara on italialainen ruokaklassikko. Ja tosiaan tämä on maukasta pastaa ja lisäksi helppo sekä nopea valmistaa.

Niin nopea eilen olin, että leivoin töistä tultua meille patonki/leipää...

Pasta carbonara

4 annosta

300g spagettia

1pkt broileripekonia

2 valkosipulinkynttä

1prk (2 dl) ruokakermaa 

2 kananmunaa

1 1/2dl parmesaania raastettuna

1/2tl mustapippuria

1/4tl suolaa


Keitä spagetti pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta se.

Suikaloi broilerinpekoni ja hienonna valkosipulinkynnet. Ruskista pekonit pannulla. Lisää valkosipulinkynnet ja paista, kunnes ne ovat pehmenneet. Sekoita kulhossa ruokakerma, munat, parmesaani ja mausteet.

Yhdistä pasta ja pekoniseos. Sekoita kerma-munaseos kuuman pastan joukkoon. Tarjoa pasta carbonara heti. Lisää halutessasi annosten pinnalle vielä parmesaaniraastetta, ja vastarouhittua mustapippuria. Itse laitoin myös tuoretta basilikaa silputtuna.







Ja tosiaan tein patonkia/leipää tuon pastan kanssa. Taikinaan laitoin 5 dl vettä, vehnäjauhoa, vehnälesettä, suolaa, siirappia, kuivahiivaa, oliiviöljyä, ja kunnon "vaivausta" ja kohoamaan. Kohosi 30 min. Taas kunnon vaivaus ja pötköt pelille noin 15 min kohotus ja uuniin, jossa lämpöä oli 225 astetta ja paisto noin 20 min. 



Tässä vielä pastan muotoja........

Agnolotti: suuria, täytettyjä pastatyynyjä.

Alfabeto: pieniä pastakirjaimia.

Anellini: pieniä pastarenkaita.

Bavette: ohuita, litteitä pastanauhoja – bavettinet ovat kapeampia.

Cannelloni: usein munapastasta valmistettuja suuria pastaputkia.

Cappelletti: munapastasta valmistettuja pieniä hammasreunaisia pastalevyjä, jotka tarjotaan kaksittain yhteenpuristettuina ja täytettynä.

Cavatelli: pieniä pastakotiloita.

Conchiglie: pastasimpukoita, jotka muistuttavat kotilon kuorta – conchigliettet ovat hyvin pieniä ja conchiglionit suuria.

Ditali: pieniä pastaputkia.

Farfalle: rusetti- tai perhospasta - farfallinit ovat pieniä ja farfallonet suurimpia.

Fedelini: erittäin ohutta pyöreää pastanauhaa.

Fettuccine: usein munapastasta valmistettua litteää pastanauhaa.

Fideos: vermisellin tapaisia ohuita nuudeleita, joita käytetään Espanjassa ja Meksikossa.

Fischietti: pienimpiä pastaputkia.

Fusilli: kierteisiä pastanauhoja.

Gemelli: "kaksosia", lyhyt kierteinen pastamuoto, joka näyttää siltä, kuin kaksi nauhaa olisivat kiertyneet yhteen.

Gnocchi: samannimistä mykyä muistuttavia sukkulamaisia pastakuoria.

Lasagne: pastalevyjä, joista valmistetaan samannimistä laatikkoruokaa.

Lumache: suuria pastasimpukoita täyttämistä varten.

Makaroni (ital. macaroni, maccheroni): pastaputkia, jotka ovat Italiassa yleensä suoria, mutta muualla käyriä.

Mafalde: leveitä aaltoreunaisia litteitä pastanauhoja.

Magliette: käyriä, pieniä pastaputkia.

Margherite: kapeita, tasaisia pastanauhoja, joiden reunat ovat hieman poimuttuneet.

Mostaccioli: pastaputkia.

Orecchiette: pieniä pastalevyjä jotka näyttävät hieman korvilta.

Orzi: pieniä pastajyviä.

Pansotti: pullottavaa, kolmionmuotoista ja täytettyä pastaa.

Pappardelle: Tagliatellen kaltaista, jopa 20 mm leveää litteää pastanauhaa.

Penne: "kyniä", lyhyitä suoria putkia, jotka on leikattu viistosti sulkakynää muistuttaviksi.

Perciatelli: pitkiä, kapeita ja onttoja pastaputkia, tunnetaan myös nimellä 'bucarini.

Pizzoccheri: tagliatellea muistuttavia tattaripastanauhoja.

Ravioli: pyöreitä tai kulmikkaita täytettyjä pastatyynyjä.

Risoni: riisinjyvän kaltainen, hieman riisinjyvää suurempi pasta.

Quadrettini: pieniä, tasaisia pastaneliöitä.

Spagetti (ital. spaghetti): pitkulaista, ohutta ja pyöreää pastanauhaa.

Stelle: pieniä pastatähtiä.

Tagliatelle: usein munapastasta tehtyä litteää pastanauhaa.

Taglierini: pitkää, tagliatellea ohuempaa litteää pastanauhaa.

Tortellini: pieniä, täytettyjä pastarenkaita.

Tripolini: pientä rusettipastaa aaltoilevin reunoin.

Vermiselli (ital. vermicelli): erittäin ohutta poikkileikkaukseltaan pyöreää pastanauhaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tee minusta iloinen ja kommentoi minulle juttujani! =D

Yllätys postilaatikossa

Olin ihan onnesta soikeana, kun eilen postilaatikosta paljastui oikein postikortti "suma". Sain peräti  6 korttia. Siis ei tuohon ...