maanantai 14. kesäkuuta 2021

Puolukkasämpylät

Tämän puolukkasämpylä ohjeen löysin uudesta Rakkaudella vege - lehdestä. Mieheni oli saanut valita lahjalehden ja oli ajatellut vaimoansa👍😁 ja ottanut tälläisen lehden lahjaksi! Tästä lehdestä löytyi monta muutakin kivaa ideaa, mitä voisi/pitää päästä kokeilemaan.

Nämä sämpylät voi paistaa yksittäin muffinivuoissa tai sitten yhdessä vuoassa, miten minä tein. Tässä ohjeessa oli se kivaa ettei puolukoita sekoitettu taikinaan vaan ne piilotettiin sämpylöihin sisälle jossa ne olivat ihana kirpsakaska yllätys syöjälle.


 Puolukkasämpylät

16 sämpylää, 1 h kohotukseen, kypsennys 40 min

½ pkt (25g) hiivaa

5 dl vettä

1 rkl sokeria

1 tl suolaa

1½ dl perunahiutaleita

n. 9 dl sämpyläjauhoja


Täyte

1 dl puolukoita

½ dl juustoraastetta


Voiteluun

25 g voita

1 valkosipulinkysi

½ dl tuoreita yrttejä hienonnettuna, esim. basilika, timjami, oregano

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää sokeri, suola ja perunahiutaleet. Alusta taikinaan jauhoja, kunnes saat kimmoisan, käsistä ja kulhosta irtoavan taikinan. Peitä liinalla ja kohota kaksinkertaiseksi, noin 30 min.

Taikinan kohotessa sulata voi. Sekoita joukkoon hienonnettu valkosipulikynsi ja ertit. Voitele yrttivoilla vuoka (¤ noin 26 cm). Säästä loput sämpylöiden voiteluun.

Sekoita puolukat ja juustoraaste kulhossa. Voit survoa osan puolukoista.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa hetki. Jaa taikina kahteen osaan ja pyörittele pötköksi. Leikkaa molemmat kahdeksaan osaan. Pyöritä palloksi, painele litteiksi ja paina kuopalle. Lusikoi kuoppaan puolukka-juustoseosta. Ummista reunat kiinni, puolukka-juustoseos jää keskelle. Nosta sämpylät voideltuun vuokaan saumapuoli alaspäin. Jätä väleihin kohoamistilaa. Jos tulee ahdasta kypsennä muutama sämpylä esim muffivuoassa mieluumin kuin teet vuoasta liian tiiviin. Voit asetella sämpylät myös kahteen pienempään(¤ n 20 cm ) vuokaan. Peitä liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa puolisen tuntia. Voitele kohonneet sämpylät lopulla yrtti-voiseoksella ja kypsennä 200-asteisen uunin alatasolla noin 40 min.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tee minusta iloinen ja kommentoi minulle juttujani! =D

Yllätys postilaatikossa

Olin ihan onnesta soikeana, kun eilen postilaatikosta paljastui oikein postikortti "suma". Sain peräti  6 korttia. Siis ei tuohon ...