torstai 28. heinäkuuta 2022

Kuivuri

Minulla on ollut oma kuivuri, jolla saadaan kuivattua erilaisia kasveja, hedelmiä yms., jo tuollaiset 10 vuotta. 

Hyvin pelittää tämä minun vanha kuivurini. Näin syksyisin sitä vain tulee käytettyä, vaikka sitä toki voisi käyttää/hyödyntää myös muina aikoina. 

                                        

Tämä kuivaaminenhan  on monessa mielessä hyvä säilömistapa. 

-Kuivatuissa tuotteissa maku ja useimmat ravintoaineetkin säilyvät hyvin. 

-Joidenkin tuotteiden kuivauksessa ei välttämättä tarvita lainkaan energiaa eikä tuotteiden varastointikaan sitä kuluta. 

-Lisäksi kotikuivauksessa ei käytetä lisäaineita ja tuotteet vievät vähän säilytystilaa.

Kuivata voi melkein mitä vain ruoka-aineita. Tavallisimmin kuivataan yrttejä, vihanneksia, sieniä ja marjoja, mutta myös lihaa ja kalaa voidaan säilöä kuivaamalla (nuo liha ja kala voi olla haasteellisempia kuivattavia, toisaalta en kyllä ole kokeillut itse, joten vaikea varmuudella sanoa onko haasteellisempaa, olen varmaan itse tehnyt ajatuksiini sen haasteelliseksi 😀). 

Tässä muutama erilainen kuivausmenetelmä

Ulkona, kuivaus onnistuu kesällä. Esimerkiksi luonnosta kerättyjä teeaineksia, korvasieniä ja mustikoita voi kuivattaa ulkona. Parhaiten kuivaus onnistuu alkukesällä, jolloin ilman suhteellinen kosteus on alhainen. Suorassa auringonpaisteessa ei saa kuivata. Parhaissa oloissa ohuet kasvit kuivuvat 1–3 päivässä.

Sisätiloissa, joissa on lämmintä ja kuivaa sekä hyvä ilmanvaihto, voi kuivata yrttejä ja ohutmaltoisia sieniä. Monissa kodeissa on lämmönlähteitä, joiden läheisyyttä kannattaa käyttää kuivauksessa hyödyksi. Tällaisia paikkoja ovat lämpöpattereiden, jää- ja pakastinkaappien yläpuoliset tilat, leivinuunin päällys, keskuslämmityskattilan läheisyys. Kuivattavat tuotteet levitetään ritilöitten päälle. Tärkeää on, että paikat ovat puhtaita, ilma on pölytöntä ja kiertää hyvin.

Uunikuivaus, onnistuu parhaiten kiertoilmauunissa, sillä tavalliseen ylä-alalämpöuuniin ei saa riittävän tehokasta ilmanvaihtoa. (itselläni ei ole kiertoilmauunia ja ihan hyvin tuo minun kuivatus onnistui, vaikka suosittelevat tuota kiertoilmauunia enemmän)

Kasvikuivureissa,  kuivuminen on nopeinta ja tuotteista tulee laadultaan hyviä. Lämpötila ei kuivurissakaan saisi nousta yli 50°C.

Täältä löydät yhden kuivatukseni, tomaattimurska. 

Tässä tämän kerran kuivatuksia....
Eilen kuivasin lipstikkaa, lehtikaalia ja pinaattia. Saa sitten keittoihin mukavia makuja. Vielä tuolla minun pienessä puutarhassa löytyy kuivattavaa! Täytyy katsoa kerkeinkö tänään jatkamaan tuota puuhaa, vai meneekö  viikonloppuun.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tee minusta iloinen ja kommentoi minulle juttujani! =D

Kirsikkapuu

Tämä viikko on mennyt tähän aamuun asti vaihtelevassa säässä. Viileää on ollut ja aika tuulistakin.  Välillä aurinko on paistanut kauniisti ...