Kukkoset, tai niin kuin jotkut kutsu vat - pyöröset, ovat Pohjois-Karjalasta kotoisin oleva perinneruoka, jotka sijoittunevat olomuotonsa ja makunsa puolesta mielestäni, sämpylän ja karjalanpiirakoiden välimaastoon.
Minun isäni vanhemmat ovat karjalasta ja äitini vanhemmat ihan nykyisen rajan tuntumasta.
Minun mummot paistoivat suurimmalta osin karjalanpiirakoita. Harvemmin näitä kukkosia leipoivat, mutta kyllä niitäkin syötiin.
Olen omille lapsilleni yrittänyt siirtää näitä leivonta taitoja vai sanoisinko ihan hienosti että, olen siirtänyt kansanperinnettä.
Minusta tärkeää tietoa lapsilleni. Tietävät mistä heidän juuret ovat....ja miksi minä tein heille näitä perinneruokia!
Kukkoset
24-30 kappaletta
hiivaleipätaikina
5 dl piimää
50 g tuorehiivaa
½ rkl suolaa
1 rkl tummaa siirappia
n. 10 dl hiivaleipäjauhoja
½ dl rypsiöljyä
täyte riisipuurosta
2 dl puuroriisiä
3 dl vettä
1 l punaista maitoa
1 tl suolaa
1 kananmuna tarvittaessa
voiteluun
75 g sulatettua voita
Keitä ensin riisipuuro. Lisää puuron joukkoon yksi kananmuna kuohumista estämään.
Valmista taikina.
Sekoita kädenlämpöiseen piimään hiiva, sokeri ja suola. Vatkaa ja alusta osa jauhoista mukaan, lisää öljy. Vaivaa taikinaa jauhoja lisäten, kunnes taikina on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
Jaa taikina kahtia ja tee taikinapaloista tangot. Jaa tangot 12-15 osaan ja pyöritä taikinapalat palloiksi leivinpaperoidulle pellille. Kohota sämpylöiksi ja paina juomalasilla kohonneiden taikinapallojen päälle syvennys.
Täytä syvennys jäähtyneellä riisipuurolla.
Jaa täyte tasaisesti kaikkiin kukkosiin (reilu 1 rkl per kukkonen), yksi täyte riittää juuri tälle taikinamäärälle. Paista 225-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia, tai kunnes kukkoset ovat saaneet ruskeita pilkkuja ja pohja on saanut väriä. Voitele kukkoset sulatetulla voilla ja anna jäähtyä hieman ennen tarjoilua.
Olen tehnyt aikaisemmin näitä kukkosia, mutta eri ohjeella, löydät TÄÄLTÄ toisen ohjeen.
Kukkoset ovat hyviä. Myös minun isäni on Karjalasta ja mamma (isän äiti) teki aina sunnuntaiaamuisin tsultsinoita, jotka tehdään puuhellan levyn päällä ohuesta taikinakuoresta ja sisälle tulee puuroa. Voisulaan tietenkin kastellaan koko komeus
VastaaPoistaMeillä ei noita sultsinoita mummot tehneet. Nekin varmaan ovat hyviä!
VastaaPoista