Karjalanpiirakat on herkullisia syötävää, mutta jos laiskuus iskee , niinkuin minulla, niin kokoile karjalanpiirasta.
Karjalanpiiras on yksi iso piiras.
Karjalanpiiras
10 annosta
pohja;
3 dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
1½ dl kylmää vettä
1 rkl öljyä
riisipuuro;
6½ dl vettä
1½ dl puuroriisiä
2 dl kermaa
½ tl suola
1 kananmuna
~Aloita piirakan valmistaminen täytteestä. Sekoita kiehuvaan veteen riisi ja keitä noin 30 minuuttia välillä sekoittaen. Lisää joukkoon kerma ja suola. Anna puuron hautua noin 10 minuuttia. Sekoita jäähtyneen
puuron joukkoon kananmuna.
~Yhdistä taikinan kuivat aineet kulhossa. Lisää joukkoon vesi ja öljy. Sekoita tasaiseksi taikinaksi. Muotoile taikinasta pallo ja kääri taikina kelmuun. Siirrä jääkaappiin, kunnes aloitat leivonnan.
~Ripottele työtasolle ja pellille ruisjauhoja. Kaulitse taikina työtasolla pyöreäksi ohkaiseksi levyksi, tarkkaile ettei taikina jää kiinni pöytään. Siirrä taikinalevy kaulimen avulla uunipellille. Huom! älä käytä pellillä leivinpaperia.
~Levitä täyte taikinan pinnalle, jätä noin 5 cm reunasta täyttämättä. Käännä reunat täytteen päälle ja rypytä reuna sormin kauniiksi.
~Paista piirasta mahdollisimman kuumassa noin 300 asteisessa uunissa noin 15 min, kunnes pinta saa hieman väriä.
~Voitele piiraan reunat maito voisulalla seoksella heti paiston jälkeen.
Tämä piiraas kun leikkataan, niin kyllä siitä ihan kivat palat tulee jokaiselle.




Oi nam, tuoksun saan nenääni jo kuvan perusteella. Itselläni on tuon tekeminen jäänyt ajattelun asteelle, ja neliskanttisena johon tulee taikinakuori-suikaleet ristiin päälle. Pyöreä on helpompi kaulita ja siirtää pellille. Kiitos ohjeesta, johon olet laskenut tarvittavat ainekset valmiiksi. 🫶
VastaaPoistaOleppa hyvä, nyt vaan tekemään herkuttelemaan.
PoistaHieno idea! "Karjalasta" kotoisin olevana kerron, että aidoissa piirakoissa yleisempää on käyttää ohrasuurimoita, joskus sekä ohraa että riisiä sekaisin.
VastaaPoistaMinun mummoni ja isäni myös karjalasta, mutta minulle ihan uusi juttu että ohrasuurimoita käytetään. Mummoni ja anoppini, joka karjalasta, tekivät aina riisiin. Jokaisella kyllä ihan erilainen pohja. Oliskohan niin että erialueilla tuo täyte on vaihdellut...tai sitten mummoni ovat "huijanneet" ;) minua täytteen suhteen....Ei vaan...tosiaan riisi oli meillä aina täytteenä, ja tosiaan en ole kuulllut / lukenut ohratäytteestä. Täytyy tutkia ja kokeilla.
PoistaJos haluat maistella ohrapiirakoita, niin Kotileipomo Sorsan raakapakasteena tai paistettuna niitä löytyy useista K- ja S-kaupoista. Leipomon kotisivulla on lueteltu kaupat, missä niitä on myytävänä. Aah, ne ovat niin hyviä.
PoistaTäytyypä katso tiskistä/pakastimesta, kun kaupoille seuraavan kerran pääsen.
PoistaKiitos kivasta ohjeesta! Ehkä joskus kokeilen.
VastaaPoistaOleppa hyvä, kannattaa kokeilla.
PoistaTätä on ollut aikomus kokeilla,kiitos muistutuksesta ja ohjeesta.
VastaaPoistaOleppa hyvä.
PoistaOi - sinä olet tehnyt tämän pyöreän... esittelin sitä netistä nähtynä äidilleni... kun reuma vääntänyt kädet ja rasittaa sormia; siltikin karjanlanpiirakoita on pakko joka viikko vävylle paistaa... vävy tykkää kyllä, mutta ajattelin, että tuo olisi käsille hellempi... en tiedä oikeasti onko? Äiti ei pitänyt piirakkana lainkaan, hih...
VastaaPoistaAnna tuolla mainitsikin jo ohrasta... äiteeni on myös tarkka... ohraa ja riisiä... pelkästä ohrasta tehdyt on kuulemma ryynäreitä!!
Varmaan olisi hellempi tehdä kun ei ole niin paljon rypytystä yms piirakan tekoon liittyvää. Nooh...äiti kyllä oikeassa ettei tuo nyt ole varsinaisesti piirakka, mutta sinne päin =D Ohra tosiaan minulle ihan outo, minun mummoni käyttivät vain riisiä...eikä taida olla koskaan puhettakaan ohrasta. Jonakin päivänä täytyy kokeilla myös ohraa...
PoistaMeillä oli myös porkkana/riisipiirakoita ja perunapiirakoita. Nuo perunapiirakat oli minun suosikkeja kanssa.