lauantai 9. tammikuuta 2021

Uusi juttu tälle vuodelle 2021

Vuosi vaihtui ja minun uusi vuosi on käynnistynyt muutamalla vapaa päivällä. Nyt nekin on vietetty ja edessä on normi viikonloppu ja sitten se olisi piiiiiiiiiiitkä kevät edessä. Paljon vapaita ei keväällä  ole tiedossa, sillä korona on viennyt vapaat. 

Uusia lomia odotellessa......tai mistä sitä tietää mitä tämä kevät tuo tullessaan, jos nämä rajotteet lisääntyvät.....mistään ei voi olla varma.

VäriVuosi haaste loppui.......ajattelin haastaa itseni toisella tavalla. Minähän kerään keittokirjoja, monen monta ohjetta on niistä katsottu ja kokeiltu, mutta monta kirjaa on jäännyt sivuun ja ohjeet kokeilematta. 

Tänä vuonna haastan itseni kuukausittain ottamaan yhden keittokirjan hyllystä ja esittelemään teille sitä ja ainakin yhden ohjeen lupaan kirjasta kokeilla! Niin että joskus voi sanoa että joka kirjasta olen jotain tehnyt!

Tämä haaste venyy ihan varmasti  monelle vuodella,  koska vuodessa kerkee 12 kirjaa...ellei nyt innostu pariakin kirjaa kurkkaamaan kuukaudessa, mutta keittokirjoja minulla on n. 450 kpl, joten silti venyy muutamalle vuodelle.....

Mieheni on tehty minun keittokirjoileni hyllyköt.....hyllyköitä on 23 kpl. Niihin mahtuu monen monta kirjaa....riippuen tietysti keittokirjojen paksuudesta. 

Joten päätin arpoa aina uuden kirjan. 

Joten..........Mietin ensin hyllykkä nroa. Ja päädyin nro 13:ta  ja hyllystä kolmetoista, laskin vasemmalta oikealle kirjan nro 9. Nämä siis päätin ennen kuin menin hyllykön luo...

Ja kirjaksi tällä systeemillä tuli.......

Mielenkiintoinen kirja keskellä talvea....ei kauheasti tule grillattua talvisin. Toki ollaan grillattu, mutta ei kauheasti. Ja jos ollaan.....niin kyllä se on jäännyt makkara asteelle.

Kirjasta löytyy vaikka mitä kivaa ohjetta.....


Kerron vähän tämän kirjan sisällöstä....

Tosiaan kirjan nimi on; Grillimestari. Siinnä on kattava valikoima perinteisiä grillireseptejä. Kirjan on koonnut Fred Thompson, ja kuvat ovat Ray Kachatorian.

Kirjasta löytyy myös tälläinen kustannusyhtiö kuin readma.fi

Yritin etsiä tietoa Fred Thompson:ista....mutta en kyllä löytänyt pahemmin mitään.

Kirja;

Kirjasta löytyy ihan grillauksen perusteet....eli mitä tarvikkeita tarvitaan, grillitavat, hiilellä grillaaminen, kaasulla, raaka-aineet jne...

Grillaten; punaista lihaa, porsaanlihaa, siipikarjaa, merenelävää, ja paljon muuta grillattavaa....Lisäksi kirjasta löytyy lisukkeita mitä voidaan tehdä grilliruuan kanssa, myös kastikeet, marinadit ja kuivat mausteet....

Hyvin kattavaa tietoa grillauksesta......

Tässä kirjassa on paljon reseptejä joita olisi voinnut tehdä. Mutta nyt valitsin reseptin jonka pystyi tekemään ihan keittiössä. Ja varsinkin tieto siitä, että kaikki tykkäävät meillä syödä näitä!!

Ohjeeksi otin; Savumakuinen chili-hotdogit

Tässä ohjeessa ei tehty sämpylöitä, tai sen kummemmin mainostettu jotain makkaraa mitä on käytetty. Tämän ohjeen pää"pointti" oli chilikastike. Ja se viehätti minuakin erityisesti, koska en ole koskaan tehnyt hotdog:iin vastaanvanlaista kastiketta. Olen mennyt perinteisesti ja yksinkertaisesti aina.

Minä tein itse sämpylät, tässä ohjeet niihin.....


 

Itsetehdyt Hodarisämpylät eli Hot dog -sämpylät

12 kpl isohkoa tai 16 pienempää

Aineet:

3.5 dl maitoa

2 tl kuivahiivaa

2 rkl sokeria

n. 9 dl vehnäjauhoja

1.5 tl (meri)suolaa

40 g pehmeää voita

1 muna

Päälle:

2 rkl tummaa siirappia

2 rkl vettä


Ohje: 

Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Sekoita joukkoon kuivahiiva ja sokeri. Jätä seos seisomaan noin 5 minuutiksi.

Sekoita tällä välin 9 dl jauhoja ja suola keskenään sekaisin. Nypi voi jauhojen joukkoon. Sekoita muna vesi-hiivaseokseen ja lisää se jauhojen joukkoon. Vaivaa taikinaa yleiskoneella noin 20 minuuttia. Taikina saa jäädä hyvin pehmeäksi ja hieman tarttuvaksi. Jos taikina on kovin tarttuvaa, lisää joukkoon vielä n. 0.5 dl jauhoja ja jatka vaivaamista muutama minuutti.  Kelmuta taikinakulho ja kohota taikinaa lämpimässä paikassa noin 1 tunti, kunnes se on suurin piirtein kaksinkertaistunut.

Kaada kohonnut taikina kevyesti jauhotetulle tasolle. Jos haluat isoja hot dogeja, jaa taikina 12 osaan ja kaulitse kukin osa noin 17 cm soikeaksi lätyksi. Pienempiä hodareita varten ja taikina 16 osaan ja kaulitse taikinat n. 15 cm pituisiksi lätyiksi. Jos taikina on kovin tarttuvaa, ripottele päälle lisää jauhoja. Taita soikioiden reunat sisäänpäin, jotta reunoista tulee tasaiset. Käännä pitkät sivut päällekkäin.

Nosta hodarit uunipellille leivinpaperin päälle saumapuoli alaspäin.

Peitä sämpylät liinalla ja kohota noin 1 tunti tai kunnes ne ovat nousseet kaksinkertaisiksi ja ovat pehmeitä.

Laita kylmään uuniin kulho, jossa on pari desiä vettä ja kuumenna uuni 225 asteeseen. Voitele sämpylät siirappivesiseoksella. Paista 10-15 minuuttia, kunnes sämpylät ovat saaneet kauniin värin pintaan ja ne tuntuvat kevyiltä.

Anna sämpylöiden jäähtyä ainakin 10 minuuttia ennen halkaisemista.


 
 
Sitten ostin meille ihan normi nakkeja. Ne grillasin pöytägrillillä.

Itse reseptiin.........


Savumakuiset chili-hotdogit

500 g rasvaton naudanjauheliiha

250g ketsuppia

2 chipotie-chiliä adobo-kastikkeessa, hienoksi pilkottuina (minä käytin tähän kuivattua chiliä missä on myös chilin siemenet mukana)

1 rkl sokeria

1 rkl chilijauhetta

1 rkl siiderietikkaa ( koska tuota etikkaa on vaikea saada, niin vastaava on omenaviinietikka, jota myös itse käytin)

1 laakerinlehti

sormisuolaa ja vastajauhettua pippuria

4 rkl vettä

8 hotdog-makkaraa (käytin siis ihan normi nakkeja)

8 hotdog-sämpylää

pilkoin myös sipulia 

Tee chilikastike ruskistamalla ensin naudanjauheliha suuressa paistinpannussa keskilämmöllää noin 3 min. Hajota isot kimpaleet paistolastalla. Lisää 4 rkl vettä ja murenna jauheliha pienemmäsi paistolastalla. Lisää samalla sekoittaen ketsuppi, chilit, sokeri, chilijauheet, siiderietikka ja laakerinlehti ja sekoita ainekset hyvin. Anna kiiehua hiljalleen ilman kantta noin puolen tunnin ajan, kunnes seos tiivistyy sopivan sakeaksi chilikastikkeeksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Poista laakerinlehti ja heitä se pois. 

Tämän kastikkeen voi tehdä etukäteen, peitä tiiviisti ja säilytä jääkaapissa enintään 4 päivää tai pakkasessa enintään 3 kuukautta. Sitten sen voi lämmittää tarjomista varten uudelleen.

 

Alakuvassa jo kokoon keitetty kastike....



 Koko hotdog näin;

Sämpylä halkaistaan (jos sämpylät kylmiä grillaa tai lämmitä ne). Aseta makkara (grillasin pöytägrillillä)  kunkin sämpylän sisään ja lisää chilikastiketta, sipulia.  Voit myös lisätä karkeaksi raastettua cheddaria.




Tuo kastike oli HYVÄÄ!!! Ja tosiaankin sopi tuohon hotdogiin! Ja makua oli!!! 

Mainoita kumppaneita hotdogin kanssa voisi olla esim. perunasalaatti, kermainen coleslaw tai sekasalaatti....

Tässä kuukauden keittokirjan ensimmäinen kokeilu, se kerkeenkö jotain toista ohjetta kokeilla jää nähtäväksi, mutta keittokirja on kahlattu läpi nyt ja silmillä ahmittu monta herkullisen näköistä ruokaa. Ja tammikuun  keittokirjasta on ainakin yksi ohje tehty!!

Näin uusi haaste aloitettu omalta kohdalta!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tee minusta iloinen ja kommentoi minulle juttujani! =D

Loma hommeleita

 Pari päivää lomasta mennyt ja paljon pientä puuhastelua on tullut tehty ja apuna ollut. Tulee itselle hyvä mieli kun pystyy olemaan apuna. ...