perjantai 18. marraskuuta 2022

Karjalanpiirakat

 En edes muista milloin viimeksi olisi tehnyt karjalanpiirakoita! Joten eilen ajattelin kokeilla kaurajauhoista tehdä karjalanpiirakoita. 

Näihin kaurajauhoihin leivottuihin karjalanpiirakoihin tutustuin, kun paikallisen kahvilan myyntilistalle ne tulivat. Olen niitä ostellut itselle, ne nimittäin ovat ihan mielettömän hyviä.

Ihan niin pehmoisia en omistani saanut, kun ostetuissa on....mutta laitoin varmaan liian paljon jauhoja, sen verran erilaisia ovat nuo jauhot käyttäytymiseltään, kun esimerkiksi joku ruis tms....jauhot.

Kiva oli tehdä, ja hyviä ja maukkaitta niistä tuli. Täytyy vaan oppia näistä kaurajauhoista tekemään.

KARJALANPIIRAKAT

gluteeniton, laktoositon

20-25 kpl


Ensin tein;

 Riisipuuro (noin 25-30 piirakkaan)

2 dl vettä

2 dl puuroriisiä

1 l laktoositonta maitoa

1 tl suolaa

1 kananmuna

Keitin myös pari isoa porkkanaa. Soseutin ja lisäsin tuosta puurosta muutaman lusikan soseen sekaan. Näin sain osan piirakoista porkkanaiseksi. Nam...


Piirakkataikina;

2 dl vettä

2 tl psylliumia

1/2 tl suolaa

2 rkl öljyä

5 dl gluteenittomia kaurajauhoja (itselläni karkeaa ja hienoa, niitä sekoitin)


Voiteluun;

 voisulaa jossa vähän kuumaa vettä joukossa


Tee riisipuuro. Sekoita kiehuvaan veteen riisi ja keitä 10 minuuttia.

Lisää maito ja anna puuron kiehua hiljalleen 30-40 minuuttia välillä pohjaa pitkin sekoittaen. Jätä täyte hautumaan kannen alle 10 minuutiksi.

Mausta valmis puuro suolalla ja jäähdytä se. Sekoita jäähtyneeseen puuroon muna. 

Tee piirakkataikina. Sekoita kylmään veteen öljy, suola ja psyllium. Anna seoksen turvota noin 5 minuuttia. Lisää jauhot vähitellen vesi-psylliumseokseen. Vaivaa taikina sileäksi ja kiinteäksi.

Ripottele pöydälle kaurajauhoja ja kaada taikina jauhojen päälle. Tee taikinasta tanko ja jaa se 20 osaan. Pyöritä palat palloiksi. Litistä ne kädellä painaen litteiksi ja pane työpöydälle muovin alle. Kaaviloi piirakkapulikalla taikinapalat ohuiksi pyöräksi piirakankuoriksi käyttäen apuna gluteenittomia kaurajauhoja. Täytä piirakat sitä mukaa kun saat kuoret ajeltua. 

Vinkki! Voit myös kaulia taikinan levyksi ja ottaa siitä muotilla/lasilla pyörylöitä.

Pane jokaiselle kuorelle noin ruokalusikallinen jäähtynyttä riisipuuroa/porkkanariisipuuroa. Jätä kuoren reunoilta noin 1 cm tyhjää tilaa.

Käännä vastakkaiset reunat täytteen päälle ja rypytä piirakat etusormilla. Siirrä piirakat uunipellille leivinpaperin päälle.

Paista piirakoita 275-300°C lämmössä noin 15 minuuttia.

Voitele piirakat sulatetulla voilla, johon on sekoitettu tilkka vettä.

Lado kuumat piirakat tarjottimelle päällekkäin ja peitä leivinpaperilla ja liinalla.









2 kommenttia:

  1. Näitä voisi kokeilla. Tyssää usein tuohon riisipuuron keittämiseen heh. Mutta näin vinkin jossa käytettiin kaupan valmista riisipuuroa. Sehän nopeuttaa hommaa paljonkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sehän on kiva vinkki että käyttää valmista riisipuuroa.

      Poista

Tee minusta iloinen ja kommentoi minulle juttujani! =D

Mitä yhteistä on postcrossing:lla ja jälkiruualla

Sain kortin 22.4 Virosta. Koska olen ilmoittanut postcrossing omilla "sivullani", että pidän ruoka ja resptikorteista,  niin sitä ...