maanantai 14. lokakuuta 2024

Chili ja sen kuivatus

Viime vuoden joulukuussa tein paholaisen hilloa ja siihen tarvitaan chiliä. 

Nappasin näistä chileistä siemeniä jotka laitoin "jemmaan" että voi sitten kasvatella niistä tulevana kesänä uusia chilejä.

Melkein unohdin nämä siemenet, mutta sainpa ne laitettua multaan ajoissa. Mietin kyllä että tuleekohan niistä mitään kun kuivat siemenet "iskin" multaan.....en käsitellyt niitä mitenkään. Mutta niitähän tuli ja paljon. Jakelin niitä ystäville.

Näistä chili rungoista tuli tosi vahvoja, melkein puumaisia. Toin yhden "puun" tänne sisälle nyt. Ajattelin että jos sen saisi menestymään talven yli......Ensi keväänä näemme onko se vielä hengissä. 

Laitoin itselle 3 tainta kasvamaan. Näistä sain yhteensä 5 litraa chiliä.....siis ihan mielettömästi. Olen nyt joutunut niitä kypsyttämään sisällä, sillä otin ne ihan vihreenä pois yöpakkasten tultu.

Laitoin sellaiseen "reikäiseen" muovilaatikkoon...ensim pohjalle sanomalehti, sitten chilejä, ei päälekkäin vaanvierekkäin.  Sanomalehti päälle  ja toinen kerros chiliä ja taas sanomalehti päälle.




Chilit olivat erikokoisia. Paljon oli pieniä mutta paljon oli myös isoja chilejä.

Tuolla on vielä yksi taso vihertäviä, mutta suurimman osan olen kuivattanut. Olen antanut lapsilleni purkkeja jotka ovat täynnä chilejä.

Minulla on sellainen 4 kerroksinen kuivuri ja kaksi kertaa olen nyt kuivurin täyttänyt.

No, mutta itse chiliin.....Chilihän on monipuolinen hedelmä, joka oikein käytettynä korostaa upeasti ruoan muita makuja. Ja nimenomaan oikein käytettynä. Ei kannata liikaa laittaa. Sillain sopivasti.

Ja oikeestihan chilistä ei voi puhua pelkkänä chilinä, koska niitä on tuhansia eri lajikkeita. Jännää oli tässä minunkin chilin kasvattamisessa se, että laitoin yhden punaisen chilin siemeniä. Sain punaista, keltaista ja oranseja chiliä......jota en ymmärtänyt yhtään!

Kuivaaminen on hyvä ja helppo tapa ja ehkä vielä vanhin tapakin säilöä chilejä. 
Kuivattu chili säilyy useita vuosia kunhan kuivaamisen suorittaa huolella ja vielä kun laittaa ne hyvään umpinaiseen purkkiin. 
Chilipalkoihin ei saisi jäädä yhtään kosteutta, etteivät ne homehtuisi. Voit myös laittamalla purkkiin chilien joukkoon, esimerkiksi riisinjyviä kosteutta imemään.

Sitten viisi asiaa, jotka on hyvä tietää chilistä

1. Tulisuus on chilihedelmän siemenkiinnikkeissä. Ne poistamalla poltetta saa lievitettyä.

2. Jos ostat chilisekoitusten, niin pakkauksissa ei välttämättä ole lainkaan mainintaa tulisuudesta. Jalapeño kuuluu mietoihin lajikkeisiin, habanero vahvoihin.

3. Jos kuitenkin olet epävarma chilin voimakkuudesta, maista chiliä tai laita pala sitä kielelle. Tunnet vahvuuden jo siitä. Chilin kärki maistuu miedoimmalta, joten kannattaa maistaa jotain muuta hedelmän osaa.

4. Meijerituotteet kuten jogurtti tai maito sammuttavat chilin poltteen parhaiten.

5. Jotkin juomat voimistavat chilin tulisuutta. Tällaisia ovat esimerkiksi hiilihapotettu vesi ja tanniiniset viinit. Vältä niitä, jos et halua kaksinkertaistaa chilin vaikutusta.

Tuossa chilinssä vaikuttava aine on kapsaisiini.

Chilien tulisuutta mitataan Scovillen asteikolla. Yksinkertaistettuna: paprikan arvo asteikolla on 0–100, kun taas maailman tulisimman chilin Carolina Reaperin arvo on 1,5 miljoonaa.

Sietokyky chilille kasvaa, jos chiliä syö säännöllisesti.

Niin ja tuota kapsaisiinia käytetään myös esimerkiksi linimentissä, joka lievittää lihaskipuja.

Minulla on tosiaan vielä yksi taso kypsymässä...niistä teen sitten chilikastiketta ja paholaienhilloa.....


Tämän kuvan nappasin viime lauantaina kun kuivasin terassilla. Niistä lähtee niin voimakas tuoksu kun sisällä kuivaa.






Tulisia hetkiä teille viikkoon!!


2 kommenttia:

  1. Olet kyllä onnistunut huippuhyvin chilin kasvatuksessa. Upeaa satoa olet saanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No, kyllä onnistui ja itsekin olen niin iloinen että kerrankin sain jotain onnistumaan! Tämä viljely kun ei ole minun parasta osaamista....hah, hah....

      Poista

Tee minusta iloinen ja kommentoi minulle juttujani! =D

Vain kolme kuvaa - haaste

Tässä minun tämän marraskuun, kolmen kuvan - haasteen kuvat. Lisää haasteetsta löydät Kristiina K :n blogista. Juusto on "salainen&quo...