Kuinkas moni on maistanut tätä kaktusviikunaa? Löysin näitä kaupunkista, kun kävin siellä ostoksilla. En ollut aikaisemmin törmännyt näihin! Ja pakkohan niitä oli ostaa!
Eli;
Kaktusviikuna eli viikunaopuntia tai Intian viikuna.
Kaktusviikuna ei nimestään huolimatta ole sukua viikunalle, vaan on viikunakaktuksen herkullinen hedelmä.
Viikunakaktusta viljellään paitsi sen hedelmien vuoksi, myös itse kaktusvihanneksena. Kasvin levymäisiä lehtiä, jotka Meksikossa tunnetaan nopales-nimellä, käytetään niitäkin ruoanlaitossa.
Suomeen kaktusviikunaa tuodaan yleensä Välimeren maista ja Espanjasta, jossa sen satokausi kesää elokuusta aina lokakuulle asti.
Kaktusviikunan tunnistaa ennen kaikkea sen piikikkäästä pinnasta. Raakana kaktusviikuna on vaaleanvihreä, kypsyessään väri vaihtelee vihertävästä syvänpunaiseen, oranssiin ja keltaiseen. Hedelmä on yleensä viikunamainen, mutta meille tuttua viikunaa suurempi, yleensä 5–10 senttimetriä pitkä ja 4–9 senttimetriä leveä.
Ei ole aivan sama minkä värisen hedelmän ostoskoriinsa poimii, sillä hedelmän väri vaikuttaa sen makuun.
Väristä riippuen aromissa voidaan havaita melonia, vadelmaa, mansikkaa tai jopa karkkia. Kaikkia kaktusviikunan hedelmiä kuvataan kuitenkin hapokkaan raikkaaksi ja ihanan makeaksi.
Hedelmässä on paljon pieniä, syötäväksi sopivia siemeniä, joita ei tarvitse poistaa.
Kaktusviikunat ovat paitsi herkullisia, myös terveellistä syötävää ja hedelmää voi hyvällä syyllä nimittää vitamiinipommiksi. Erityisen runsaasti niissä on C-vitamiinia sekä antioksidantteja ja vatsaa hellivää kuitua.
Helpoin tapa vetää kuori irti on leikata ensin kaktusviikunan molemmista päistä pois pieni viipale. Ja sitten viilto hedelmään. Kuori lähtee hyvin.....alakuvasta näet miten se irtoaa.
Kaktusviikunoiden hedelmäliha on herkullista ihan sellaisenaan esimerkiksi jälkiruokana. Päälle voi puristaa hieman sitruunamehua korostamaan makua.
Kaktusviikunat sopivat hyvin myös erilaisiin salaatteihin, jälkiruokiin ja jopa lihan kaveriksi. Niistä voi tehdä myös maukasta mehua tai hilloketta.
Nämä ovat tosi herkullisia.
Ihan uusi tuttavuus minulle. Pitääkin tutustua tarkemmin.
VastaaPoistaOli kyllä kiva kokeilu, ja varmaan ostan uudelleenkin jos näe vaan jossakin kaupassa...pidin mausta.
Poista