tiistai 8. huhtikuuta 2025

Kuukauden keittokirja, Jauheliha-kahvikastike

Kuukauden keittokirjaksi valitsin; Kahvin Ystävän Iloksi. Tämän kirjan on julkaissut Oy Gustav Paulig Ab. Se on vuodelta 1986.

Kirjan haaste on se, etten minä juo kahvia (no irish coffeeta juon, mutta muuten en juo kahvia).

Ainahan sitä on sanottu että suomalaiset juovat kahvia enemmän kuin mikään muu maa maailmassa. Tähän kirjaan oli laitettu että suomalaiset juovat kahvia n. 11 kg kahvia henkeä kohden. Jo jonkin aikaa tuo luku on ilmoitettu olevan 9 kiloa. Mutta edelleen suomalaiset juovat tuota kahvia maailmassa eniten.

Tästä kirjasta löytyy paljon kahvin historiasta, kuin myös G. Paulig:n historiaa. 

Tiesittekö, että Suomeen kahvia alkoi tulla 1720-luvulta lähtien, turkulaisporvarien varustamissa laivoissa. 

1700-luvun puolivälissä kahvia käytti veroluetteloiden mukaan 116 taloutta. Kahvia juotiin aluksi eniten rannikolla ja säätyläiskodeissa. Vähitellen kahvi levisi koko kansan nautintoaineeksi. Suomen ensimmäinen kahvila avattiin Turkuun vuonna 1773.

 Kirjassa kerrotaan myös, miten hyvä kahvi valmistetaan. Jne....paljon mielenkiintoista tietoa kahvista.

Kahvia, kahvia, kahvia......englanniksi; coffee, ranskaksi, espanjaksi ja portugaliksi; cofe`. Saksaksi; Kaffee, hollanniksi; Koffie, ruotsiksi ja tanskaksi; kaffe. unkariksi; kave`. Puolaksi; Kawa, romaniaksi; Cafea. Venäjäksi; Kofje, italiaksi: Caffe, japaniksi; Kehi, kreikkaksi; kafeo sekä persiaksi; Ge`hve`

Ja koska otsikko on kuukauden keittokirja, se meinaa sitä, että tästä kirjasta löytyy myös reseptejä.

Minä en ole ajatellut koskaan kahvia, esim jauhelihakastikkeen joukossa!!! Tästä kirjasta sellainen resepti löytyy...Eikö jo pelkkä reseptin nimi "huuda" kokeile minua...kokeile......

Ja kokeiltu on....tässä sinullekin resepti jos haluat kokeilla...

Jauheliha-kahvikastike

½ kg jauhelihaa

2 pientä sipulia

2 rkl vehnäjauhoja

4 dl vahvaa kahvijuomaa

ketsuppia

n. ½ tl kardemummaa 

aromisuolaa (itse lisäsin hieman vielä yrttejä)

kermaa

Ruskista jauheliha. Lisää sipulisilppu ja jauhot. Lisää kahvijuoma, mausteet ja kerma ja keitä 5-10 min.

tässä jo kahvi lorautettu joukkoon


valmista tuli...


Siinä oli se resepti...yksinkertainen, nopea valmistaa. Haluat varmaan kuulla miltä se maistui?! 

No, jaa...ei ollut pahaa, muttei se nyt niin hirmu hyvääkään ollut. Mietin että kastiketta pitäisi maistella tuossa muodossa muutaman kerran ennenkuin osaa sanoa mielipiteensä.

Mietin sitä makua..ei huono, ei hyvä....outo....mutta kiehtovasti outo! Syötyä tuo kastike tuli, ettei se siis pahaa ollut, mutta niin yllättäviä makuja siinä oli etten osaa sanoa mitä mieltä olen. Jos kokeilet kerro minulle mielipiteesi....

4 kommenttia:

  1. Hauskaa varmasti kokeilla näiden vanhojen kirjojen ohjeita. Mietin tuota kahvia ja kaardemummaa tuossa reseptissä. ( enkulin käsityöt)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä ohjeita on kyllä kiva kokeilla. Erittäin mielenkiintoisia makuja antoi tuo kahvi ja kardemumma... =D

      Poista
  2. Rakastan kahvia ja tämä olisi minun keittokirja mutta kahvia jauhelihakastikkeessa kuulostaa kyllä oudolta😂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, voisin sanoa että vähän outoa tämä kokeilu oli, mielenkiintoisen outo. =D

      Poista

Tee minusta iloinen ja kommentoi minulle juttujani! =D

Muuttolintujen kevätseuranta

Tästä on reilu vuosi, kun latasin kännykkääni tuollaisen sovelluksen, kuin muuttolintujen kevätseuranta. Ihan kauheasti en ole käyttänyt tuo...