keskiviikko 2. heinäkuuta 2025

Kanttarelli-sipulipiiras

 Näpsäkät ovat kesälomalle "laitettu" kesä-elokuuksi ja kädentaidot on laitettu sivuun....tai laitettu ja laitettu...

Me ei näin kesällä kokoonnuta....PAITSI nyt, kun päätettiin kerran tai harvemmin kokoontua ruoka aiheisesti.

Meillä oli tapaaminen eilen ja tämän kerran aiheena oli piirakat. Jokainen teki siis, joko makean tai suolaisen piirakan, eli jokainen teki kotonaan pienen piirakan. Ja sitten  kokoonnuttiin, maistelemaan näitä herkkuja.


Minä tein tähän tarjoiluun Kanttarelli-sipulipiiraan.  En ollut itsekkään aikaisemmin maistanut tätä piirakkaa. Mutta uhkarohkeesti tässä otettiin uusi resepti ja tehtiin sitä maisteltavaksi. Ihan maistuvahan siitä tuli.

Kantarelli-sipulipiiras

Pohja

75 g voita
3 dl vehnäjauhoja
¼ tl suolaa
3 rkl kylmää vettä

Täyte

2 l kantarelleja (itselläni ei ihan näin paljoa ollut, mutta hivin riitti vähäsempikin määrä)
2 rkl voita
1 nippu varhaissipulia (nämä sipulit taas oli niin pieniä vielä että minulla oli 2 nippua) 
vettä, suolaa
1 dl kermaa
2 dl maitoa
½ tl rouhittua mustapippuria
4 kananmuna
1 tl suolaa
ripaus basilikaa
2-3 rkl voimakasta juustoraastetta

Koristeeksi

4-5 tomaattia, persiljaa

Nypi voi, jauhot ja suola sekaisin. Lisää kylmä vesi ja sekoita taikina tasaiseksi. Levitä taikina piirakkavuokaan (Ø 22 cm). Pistele pohjataikina haarukalla ja taivuta kaksinkertainen alumiinifoliosuikkale vuoan reunnan ja taikinan reunanpäälle estämään taikinan valumisen paitamisen aikana. 
Pane vuoka jääkaappiin 15 min. Pane vuoka 175-asteiseen uuniin 12-15 min ja poista foliosuikale, kun puolet ajasta on kulunut.
Puhdista ja paloittele sienet (mikäli ne on isoja). Paista sieniä kuivalla, pinnoitetulla pannulla, sulata joukkoon voi. kunnes sienistä lähtevä neste on haihtunut. Nosta pannu pois levyltä. 
Perkaa sipulit ja keitä niitä 10 min miedolla suolavedessä, valuta ne ja levitä piiraspohjalle sienten kanssa. 
Kiehauta maito ja kerma, niin piiras paistuu nopeammin. Riko munat kulhoon, sekoita ja vatkaa maito munien kanssa hyvin sekoita. Mausta liemi ja kaada vuokaan. 
Paista piirasta 200 asteen lämmössä 25-30 min, kunnes munamaito on hyytynyt.

Viipaloi tomaattia + persilja piiraan reunalloille "salaatiksi". Kierrä pippurimyllyä muutaman kerran kaiken päälle.













2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Oleppa hyvä....ihan maukasta siitä tuli. Pakkasesta löytyy vielä kanttarelleja aika paljon, niin niitä pitää käyttää pois pakkasesta...

      Poista

Tee minusta iloinen ja kommentoi minulle juttujani! =D

Näpsäkät tarjoilivat

Meidän tapaaminen pikkuisen kutistui sairauksien ja muiden esteiden takia.  Pöydästä löytyi 3 piirakka.Joukkoon mahtui kaksi makeaa ja se mi...