torstai 18. joulukuuta 2014

jouluun on enään 6 pvää, joulu ja lemmikit

Muistetaanko teillä lemmikkiä jouluna? Ja jos muistetaan niin miten?


Turvallinen joulu lemmikille

Monille meistä joulu on yhdessäolon, hyvän ruuan ja lahjojen kulta-aikaa. Lemmikit kuuluvat toki osaksi tätä juhlaa. Eläinystäväsi kohdalla on kuitenkin hyvä muistaa, että ihmisille tarkoitetut herkut ja kauniit koristeet voivat aiheuttaa jopa hengenvaaran lemmikille. Ohessa pari vinkkiä mitä kannattaa välttää ja miten voi turvata lemmikin hyvinvointia myös jouluna.
Suklaa, ksylitoli, kinkkurasva, piparkakut ja ylensyönti
Suklaa sisältää lemmikeille myrkyllisiä aineita, kuten teobromiinia ja kofeiinia. Monet luottavat siihen, että maitosuklaa tai valkoinen suklaa eivät aiheuta myrkytystä tai oireita, mutta jo pienistä määristä lemmikki voi tulla pahoinvoivaksi ja saada vatsavaivoja. Tumma suklaa on erityisen haitallista. Suklaamyrkytyksen oireet saattavat alkaa vasta parin päivän päästä suklaan syönnistä. Hengitysvaikeudet, kouristukset ja vatsavaivat (mahakipu, oksentelu, ripuli) suklaan syönnin jälkeen voivat kertoa suklaamyrkytyksestä. Ksylitolin terveysvaikutuksista ei voi puhua lemmikkien kohdalla. Koiralla ksylitoli aiheuttaa verensokerin nopean laskun, joka hoitamattomana voi pahimmillaan johtaa kuolemaan. Oireita ovat muun muassa kouristukset, tärinä, oksentelu, väsymys, levottomuus ja nälkä. Ksylitolimyrkytys voi vahingoittaa myös maksaa. Ksylitolituotteet tulee pitää pois lemmikin ulottuvilta.
Kinkkurasva ja muut rasvaiset ja suolaiset ihmisten ruuat voivat aiheuttaa vähintään vatsavaivoja, eivätkä sen vuoksi sovellu lemmikin jouluherkuiksi. Kinkun luista saattaa irrota teräviä palasia, jotka voivat vahingoittaa ruuansulatuskanavaa. Luut voivat myös aiheuttaa ummetusta tai pahimmillaan suolistotukoksen. Piparkakkujen sisältämä sooda kerää lemmikin vatsaan ilmaa ja voi aiheuttaa vähintäänkin epämiellyttäviä ilmavaivoja. Lemmikin ravinto kannattaa pitää normaalina myös jouluna, oksenteleva tai huonovointinen lemmikki ei varmasti lisää joulutunnelmaa.
Joulukukat
Myrkyllisiä joulukukkia ovat ainakin jouluruusu, atsalea, joulutähti, hyasintti, amaryllis sekä tulppaani. Usein kukan pureskelu tai syöminen ärsyttää vatsaa, joskus voi tulla myös limakalvoärsytystä. Myrkytysoireita ovat vatsaoireet, ruokahaluttomuus ja heikkous. Oireiden voimakkuus voi vaihdella riippuen lemmikin koosta, syödystä kukasta ja sen määrästä.
Lahjanarut, kynttilät, kuusenkoristeet ja kuusi
Vieras esine voi jäädä ruokatorveen jumiin tai johtaa suolitukokseen. Lahjapaperit, narut, teippi, muovipussit ja kääremuovit kannattaa kerätä pois lemmikin ulottuvilta heti, ettei vahinkoa ehdi tapahtua. Kynttilöiden parafiini voi syötynä aiheuttaa vatsavaivoja ja palavat kynttilät palovammoja, suuremmista vahingoista puhumattakaan, jos kynttilä kaatuu kissan leikeissä kenenkään huomaamatta. Kuusi ja kuusenkoristeet houkuttavat paitsi ihmisiä, myös lemmikkejä lähempään tarkasteluun. Kuusenkoristeet eivät sovellu lemmikkien leluiksi, esimerkiksi ohuet muoviset joulupallot rikkoontuvat puraisusta ja sirpaleet voivat rikkoa ikeniä, ruokatorvea, vatsalaukkua tai suolistoa. Kovin vaarattomilta vaikuttavissa kuusen neulasissakin voi piillä vaara, nieltynä runsas määrä voi aiheuttaa suolitukoksen.

 -Pienklinikka tuhatjalka-


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tee minusta iloinen ja kommentoi minulle juttujani! =D

Virkaten toppi

Löysin pinterestin sivuilta mallin......kuvaa katsellessa päätin että voisin tehdä sen jossain vaiheessa. Nappasin kuvan talteen. Kysyn tytt...