Näin ohjeen sellaista ruuasta, kuin täytetyt korealaiset krepit. Päätin nyt ensin kokeilla näitä kreppejä, kun en ole aikaisemmin niitä tehnyt.
Nämä krepit on alunperin kotoisin Luoteis-Ranskasta Bretagnesta.
Päätin tehdä tattarista. Luonostaa gluteenittomasta tattarista tehdyt krepit sopii myös viljatonta ruokavaliota noudattaville.
Näitä ohuita kreppejä voi syödä joko makean tai suolaisen täytteen kanssa.
Niin ja kreppejä voi syödä aamiaiseksi, välipalaksi tai lounaaksi. Niistä tulee myös täyttävä päivällinen, mikäli sen täyttää suolaisella täytteellä.
Miten krepit eroavat perinteisistä letuista?
Kreppitaikina on ohuempaa sekä ne paistetaan isossa pannussa vähän vähemmässä rasvamäärässä. Krepit myös jätetään paistopinnaltaan vaaleammiksi kuin tavalliset letut.
Ainekset ja millä korvata ainesosia
Kananmunat. Kananmuna antaa krepeille koostumusta.
Maito. Käytä rasvatonta tai kevytmaitoa. Maidossa ei tulisi olla yli 2:ta prosenttia rasvaa, näin krepeistä tulee kevyitä ja taikinasta ei niin paksua. Maidottomiin kreppeihin voi käyttää kasvimaitoja kuten cashew-,soija-, manteli-, ja kauramaitoa. Kauramaidot saattavat joskus olla paksuja koostumukseltaan, joten osan nesteestä voi korvata vedellä.
Voi. Voin voi korvata öljyllä.
Suola. Pieni ripaus suolaa sopii niin makeisin kuin suolaisiin kreppeihin.
Sokeri. Sokeria laitetaan suolaisina tarjottaviin kreppeihin 0-2 tl. Makeina tarjottaviin laita enemmän esimerkiksi 1-2 rkl, makusi mukaan. Sokerin voi korvata erytritolilla tai vaahterasiirapilla.
Jauhot. Kreppitaikinaan sopivat karkeat tai puolikarkeat vehnäjauhot, jotka eivät paakkuunnu taikinan sekaan vispattaessa. Myös tummia jauhoja, kuten grahamjauhoja tai ruisjauhoja ja tattarijauhoja voi mainiosti käyttää lettutaikinaan.
Kreppitaikinan oikea koostumus varmistetaan riittävän pitkällä turpoamisajalla. Anna taikinan aina levätä vähintään puoli tuntia ennen paistamista.
Makeisiin kreppeihin voi makuna myös käyttää vaniljasokeria, kardemummaa, kanelia tai esimerkiksi raastettua appelsiinin kuorta.
Suolaiseen kreppitaikinaan sopii yrttimausteet, valkosipulijauhe, valkopippuri tai paprikajauhe.
Krepi taikina (suolainen)
1 kpl munaa
2.5 dl kevytmaitoa
1 dl tattarijauhoja
1/2 tl suolaa
2 rkl voita paistamiseen
Riko munat kulhoon. Vatkaa joukkoon maito sekä jauhot. Mausta suolalla. Sekoita tasaiseksi ja anna turvota n. 1 tunti. Paista taikinasta isoja ja ohuita kreppejä.
Makeita kreppi täyteideoita
*Kondensoitu maito tuoreiden marjojen tai hedelmien kera
*Nutella
*Biscoff tahna
*Kermavaahto ja marjat
*Hillo
*Ripoteltu sokeri ja sitruunamehu, päälle hieman suklaakastiketta.
*Lemon curd eli sitruunatahna
*Kinuskikastike ja jäätelö sekä paahdetut pähkinät.
Suolaisia kreppi täyteideoita
Suolaisena krepit voi tarjoilla kylminä/haaleina jonkin kylmän tahnan kera kuten savulohitahna, tonnikalatahna. Krepin voi rullata tai taitella näiden tahnojen kanssa.
Krepit voi myös täyttää suolaisella täytteellä, rullata, laittaa uunivuokaan ja paistaa noin 20 minuuttia 200 asteisessa uunissa. Päälle voi myös ripotella hieman juustoraastetta ennen uuniin laittamista.
Tacotäyte. Paistettua jauhelihaa tacomaustepussin kanssa. Tarjoile lisäksi salaattia, avokadoa, tomaattikuutioita, creme fraichea ja sipulia.
Kinkkujuustotäyte. Laita krepin sisään juustoraastetta ja kinkkusuikaleita. Paista pannulla niin että juusto sulaa krepin sisään.
Kanatäyte. Paistettu kana, paprikakuutiot ja maustettu tuorejuusto.
Paistettuja sieniä ja sipulia, sekaan sulatejuustoa.
Kasvistäyte. Paistettua sipulia, tomaattia, paprikaa, munakoisoa. Mausteiksi yrttimausteita ja valkosipulia.
Pinaatti feta täyte. Paista pannulla pakastepinaattia kunnes se sulaa, lisää fetajuustoa ja laita kreppien sisään. 1 tl valkopippuria sopii täytteen mausteeksi.
**********
Täytyy sanoa, että olivat todella hyviä. Illanistujaisiin ajattelin tehdä. Pitää vaan keksiä minkä täytteen laitan sitten.
Tattarijauhot olivat kyllä ihana valinta näihin.....sopivat todella ihanasti.
Hei auta, minä hölmö en tiedä, että mitä eroa on letuilla ja krepeillä? Houkuttelevalta näyttävät nämä krepit!
VastaaPoistaNo, nämä krepit on vähän niinkuin ranskalaisia ohukaisia. Siellä nuo kreppit on isoja ja pitsimäisiä. Taikina on ohuempaa. Suomessa mieletään kreppit suolaisella täytteellä, mutta kyllähän niissä on makeakin versio.
PoistaRanskassa niihin sipaistaan usein voita tai hilloa tai niille lorautetaan vähän likööriä taikka calvadosia eli omenaviinaa.
Ja tuo mistä sain idean kokeilla oli laitettu naudaliha jne...