Timjami sopii kaikkeen ruuanlaittoon. Siksi sitä tarvitaan paljon talven varalle, eikä sitä voi koskaan olla liikaa kasvamassa. Lajeissa on valinnan varaa: on sitruunatimjamia, kuminatimjamia, kirjavalehtistä ja kasvutavaltaan vaihtelevia lajeja jne.
- Monivuotinen, talvenkestävyys vaihtelee eri lajeilla.
- Kukkiessaan oivallinen mehiläiskasvi
- Aurinko ja maan läpäisevyys ovat timjamille tärkeitä kasvun edellytyksiä.
- Käytetään sekä tuoreena että kypsennettynä ruokalajista riippuen. Voimakasarominen, joten annosteltava maltillisesti.
- Erityisen hyvää uunijuureksissa ja ruuissa, jotka on maustettu viinillä. Sitruunatimjami (Thymus citriodorus) on ehdoton kalaruokien mauste, kun taas ”perustimjami” (Thymus vulgaris) sopii liharuokiin.
Minttu kannattaa istuttaa jo tuoksunkin vuoksi. Sitä kun hipaisee, raikas tuoksu vapautuu ympäristöön. Piparminttu ja vihermintun monet variaatiot ovat kasvattaneet suosiotaan, eikä vähiten itäisten ruokakulttuurien leviämisen myötä.
- Monivuotinen. Leviää voimakkaasti, joten kasvatetaan usein ruukussa.
- Runsas latvominen on välttämätöntä, jotta yrtti pysyy napakkana ja tuuheana kasvustona.
- Käytetään pääasiassa tuoreena salaateissa, juomissa, lampaanlihan kanssa.
Aaprottimaruna on vanha mauste- ja rohdoskasvi. ’Cola’-lajikkeen maku ja tuoksu on kolamainen. Voimakkaasti tuoksuva erityisesti kosketeltaessa.
- Aurinkoisen paikan ja läpäisevän maan kasvi.
- Kestävä, monivuotinen kasvi. Saattaa viihtyessään levitä voimakkaasti, jolloin kasvupaikan rajaaminen voi olla tarpeellista.
- Soveltuu myös ruukkuviljelykseen.
- Käytetään kakkujen ja juomien mausteena.
Lipstikka työntyy maasta varhain keväällä ja sitä voi alkaa heti käyttämään. Lehdistö onkin mehevimmillään keväällä ja alkukesästä. Myös sen siemenet voi oivallisesti käyttää maustamiseen.
- Monivuotinen ja suurikokoinen kasvi vaatii paljon tilaa. Talvehtii hyvin.
- Menestyy parhaiten kosteahkossa puolivarjossa. Paahteisessa paikassa lehdet kellastuvat jossain vaiheessa kesällä, mutta kasvu alkaa uudelleen keväällä.
- Pakastaminen sopii säilyttämään tuoreen liperin aromin. Kuivatus on myös mainio säilytystapa, sillä silloin aromit vielä vahvistuvat.
- Siemeniä voi käyttää kuten lehtiä keittojen, patojen ja kastikkeiden mausteena.
- ”Liemiyrtti”, maussa selleriä, persiljaa, purjoa. Lipstikalla voi korvata osan suolasta.
Basilikasta on saatavilla useita lajikkeita. Niissä lehtien koko, väri ja maku vaihtelevat. Esimerkiksi thaibasilika on tullut suosituksi aasialaisten ruokien suosion myötä.
- Yksivuotinen.
- Erittäin kylmänarkana istutetaan yrttitarhan suojaisimpaan ja aurinkoisimpaan paikkaan vasta yökylmien mentyä ohi.
- Latvominen pitkin kesää on erityisen tärkeää.
- Sopii kaikkeen ruuanlaittoon, jolloin lisätään juuri ennen tarjoilua, sillä pitkä kypsentäminen laimentaa basilikan maun.
- Tuoreena salaatteihin, leivän päälle, maustetahnoihin ja yrttiöljyihin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Tee minusta iloinen ja kommentoi minulle juttujani! =D