tiistai 23. kesäkuuta 2020

Makeutusopas

Sokeri korostaa monien raaka-aineiden omaa makua ja aromia. Monissa vihannes- ja liharuoissa sokeria käytetäänkin mausteen tavoin tuomaan ruoan makuja esiin.
Myös leivonnaiselle sokeri antaa muutakin kuin makeutta. Sokeri tasapainottaa muita makuja, ja vaikuttaa rakenteeseen ja säilyvyyteen. Tässä teille makeutusopas......

MAKEUTUSOPAS

Hienosokeri =  Hienojakoinen kidesokeri valmitetaan sokejuurikkaasta tai sokeriruoosta.

Raesokeri =  Valmistetaan palasokerista murskaamalla ja seulomalla. Kulmikkaita, valkoisia sokerijyviä käytetään usein leivonnaisten koristeluun.

Hyytelösokeri = Sokeri, johon on lisätty hyytelöintiainetta. Voidaan käyttää liivatteen sijasta esimerkiksi pannacottassa tai hyytelöintiaineena kakun päälle.

Tomusokeri = Erittäin hienoksi jauhettua hienoasokeria, johon on lisätty tärkkelystä paakkuuntumisen estämiseksi. Tomusokeria käytetään leivonnassa kuorrukseen, kermavaahtoon ja koristeluun.

Vaniljasokeri = Sokeri, joka on jauhettu jauheeksi ja maustettu vanilijalla. Helpoiten vaniljasokeria voi tehdä itse sekoittamalla tomusokeria ja vaniljatangon palasia, ja antamalla niiden maustua pari viikkoa.

Hillosokeri = Sisältää hyytelöivää ainetta, hedelmäpektiiniä. Käytetään hillojen, marmeladin ja hyytelön valmistamiseen.

Rypälesokeri = Tavallisin luonnosta saatavaa sokerialaji. Rypälesokeri on aineosana monissa muissa sokereissa kuten ruokosokerissa, mallassokerissa ja maitosokeria. Rypälesokeri on muodoltaan valkoista, hyvin makeaa jauhetta. Sitä myydään jauheena tai pieninä tabletteina, ja se imeytyy nopeasti suoraan verenkiertoon.

Siirappi = Paksua, sitkeää ja juoksevaa nestettä, joka valmistetaan ruokosokerista. Antaa leivonnaiselle makean maun ja edistää taikinan kohoamista. Siirappi tekee leipään myös kauniin rapean kuoren ja vahvistaa aromeja. Leipä pysyy mehukkaana ja tuoreena pidempään.

Vaalea siirappi = Siirappi, jonka väri on vaalea ja karamellimainen. Käytetään makeisissa, pikkuleivissä, jälkiruoissa, kastikkeissa, liharuoissa.

Tumma siirappi = Maultaan voimakas ja aromikas, väriltään tumma. Käytetään piparkakuissa, suklaakolakarkeissa ja tietyissä liharuoissa.

Valkoinen siirappi =  Vaaleimmassa siirapissa on hyvä. makea maku. Käytetään joissakin vehnäleivissä ja pullissa.

Cane syrup = Reilun kaupan ruokosokerisiirappi, joka valmstetaan malawilaisesta ruokosokerista. Aromikas, lakritsiin vivahtava maku.

Vaahterasiirappi = Sokerista liuosta, joka valmistetaan sokerivaahteroiden mahlasta. Sokerivaahterolta kasvaa Kaakkois-Kanadassa ja Koilis-Amerikassa.

Raakasokeri = Sivutuote, joka syntyy kun sokerijuurikasta ja ruokosokerista valmistetaan " puhdasta" sokeria. Raakasokeri on maultaan voimakkaampaa ja mausteteisempaa kuin tavallinen,  valkoinen sokeri. Raakasokerissa on myös enemmän kivennäisaineita ja B-vitamiiniä, ja se on sen vuoksi valkoista sokeria terveellisempää.  Raakasokeria voi käyttää kuten tavallista sokeria, ja sitä on saatavilla eri muodoissa. Se on alun perin kostea sokeri, joka kuivuu ja kovettuu nopeasti huoneenlämmössä. Kuivan raakasokerin tuotannossa käytetään paakkuuntumisenestoainetta. Esimerkiksi muscovadosokeri ja fariinisokeri ovat raakasokeria.

Muscovadosokeri = Raakasokeri, joka valmistetaan ruokosokerista. Sitä on käsitelty mahdollisimman vähän, jotta väri ja maku säilyisivät. Maku muistuttaa hiukan fariinisokeria. Tummassa muscovadossa maistuu lakritsi, mutta vaalea kola. Käytetään jälkiruoissa, jäätelössä ja leivän ja kakkujen leivonassa. säilytä ilmatiiviissä rasiassa tai pussissa ja viileässä rasiassa tai pussissa ja viileässä paikassa. Sokeri kivettyy, jos se on kosketuksissa ilman kanssa.

Fariinisokeri = Kullanruskea sokeri on sekoitus sokerikiteitä ja tummaa siirappia. Ei ole yhtä pitkälle jalostettu kuin tavallinen valkoinen sokeri, eikä sen vuoksi maistu yhtä makealta. Mausteiselta maistuva sokeria käytetään usein kakkuihin.

Hunaja = Maailman vanhin ihmisen tuntema makeusaine. Hunajaa valmistavat mehiläiset, ja se siltää sokeria 4/5. Vastalingottu hunaja on aina juoksevaa ja väriltään keltaista. Kiteytyessään siitä tulee enemmän tai vähemmän kovaa, ja väri vaihtelee valkoista keltaiseen, ruskeaan tai mustaharmaaseen.

Fibrex = Sokerijuurikkaista valmistetut hiutaleet ovat gluteenittomia. Hiutaleiden ravintokuitupitoisuus on 73%. Käytetään leivonnassa ja ruoanlaitoissa. Fibrex parantaa leivän säilyvyyttä.

Sokerikuorrute = Fondant eli kaulittava sokerikuorrute koostuu erittäin pienistä sokerikiteistä ja sokerliuksesta. Kuorrute valmistetaan keittämällä sokeriliuosta ja inverttisokeria tai glukoosisiirappia. Käytetään kakkujen kuorrutuksessa tai koristelussa, esimerkiksi mazarinleivoksissa.

Raffinoitu sokeri = Erittäin korkealaatuista hienoasokeria.

Stevia = Kasvi, joka tuottaa luontaista makeutusainetta. Ei sisällä kaloreita eikä vaikuta hampaisiin.


Sokerijuurikas - Satokausikalenteri

Semmoinen tietopaketti.....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tee minusta iloinen ja kommentoi minulle juttujani! =D

Yllätys postilaatikossa

Olin ihan onnesta soikeana, kun eilen postilaatikosta paljastui oikein postikortti "suma". Sain peräti  6 korttia. Siis ei tuohon ...