perjantai 5. helmikuuta 2021

Runebergin kakku

 Runebergin kakkua, tällä ohjeella en ollut aikaisemmin tehnyt. Joten kokeiluksi meni, tein töihin tämän kakun....saadaan päiväkahvilla vähän herkutella.



Runebergin kakku

 
n. 1 litran vetoiseen vuokaan

 
200 g leivinmargariinia huoneenlämpöisenä
0.5 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
2 dl mantelijauhoja
2 dl (n. 60 g) piparinmuruja
1.5 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
1.5 dl maitoa


Kostutukseen:
0.75-1 dl vettä
0.75-1 dl konjakkia
n. 3-4 rkl sokeria

Päälle:

vadelmahilloa, valkosuklaata

Vatkaa huoneenlämpöinen rasva ja sokerit vaahdoksi. Lisää munat yksitellen, aina kummankin välissä kunnolla vatkaten.
Murustele piparkakut. Muruista ei tarvitse saada hienon hienoa, vaan voit jättää niihin hieman isompia paloja. Sekoita kuivat aineet keskenään. Sekoita kuivat aineet ja maito vuorotellen rasva-sokeriseokseen. Aloita ja lopeta kuivilla aineilla. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta.
Paista 180 asteessa n.  60 minuuttia, kunnes keskelle tökättyyn tikkuun ei tartu raakaa taikinaa. 

Anna pohjan jäähtyä hetki vuoassa. Jos kakku on kupera, tasoita sitä hieman veitsellä. Kumoa se sitten tarjoilulautaselle, pintapuoli alaspäin. Peitä kakku hyvin.
Tee kostutusliemi. Eli kuumensin konjakin kattilassa ja keittelin sitä pari minuuttia. Liuotin kuuman juoman joukkoon sokerin, jonka jälkeen laimensin hieman vedellä. Jos haluat säilyttää alkoholin, niin lämmitä vesi ja sekoita joukkoon sokeri. Sekoita, kunnes sokeri liukenee. Lisää joukkoon konjakkia maun mukaan.
Töki tikulla reikiä kakkuun. Huolehdi, että erityisesti reunat tulee tökittyä kunnolla, sillä ne saattavat olla muuta kakkua kuivemmat. Liruttele kakun pinnalle kostutusliemi. Huolehdi jälleen, että reunat kostuvat kunnolla. Peittele kakku hyvin vaikkapa kelmulla ja anna vetäytyä/maustua.


Kun kakku on miltei jäähtynyt, levitä pinnalle kerros vadelmahilloa. Sulata valkosuklaa mikrossa varovasti välillä sekoitellen. Liruttele sula valkosuklaa kakun päälle raidoiksi.
Itse pursotin sekä hillon että valkosuklaan kakun päälle.
 







Vinkki:
* Kakku on huippuhyvää tuoreena, vielä hieman lämpimänä. Mutta maistuu toki ihanalta parin päivänkin päästä, jolloin kostutusliemi on ehtinyt kunnolla mehustamaan kakun. 

* Muista antaa päällä olevan valkosuklaan kovettua kunnolla, mikäli suojaat kakun kelmulla, jotta kelmu ei tarraa valkosuklaaseen kiinni.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tee minusta iloinen ja kommentoi minulle juttujani! =D

Yllätys postilaatikossa

Olin ihan onnesta soikeana, kun eilen postilaatikosta paljastui oikein postikortti "suma". Sain peräti  6 korttia. Siis ei tuohon ...