sunnuntai 31. lokakuuta 2021

Aamun patongit

Kelloja siirrettiin sitten jälleen kerran, ja koska ollaan menossa kohti talvea sitä siirrettiin tunti  taaksepäin........minulle huono homma.....

Minä nousin normaali aikaani....sisäinen kello ei osannut herätä kellollisesti 6 aikaan, vaan "kesäaikaan" heräsi siis klo 5!!!

No, olinpahan ajoissa tekemässä perheelle ihania patonkeja. Tein illalla jo taikinan jääkaappiin valmiiksi.

Itse tehdyt sämpylät/patongit maistuvat ihanilta ja tuovat mahtavan tuoksun keittiöön ja koko taloon näin aamulla! Tämä ohje on erinomainen perusohje sämpylöiden/patonkien tekoon. 

Mutta anna kiireen unohtua.

Muutenhan nämä ovat helpot ja nopeat, jos teet heti. Anna silloin taikinan kohota kaksin kertaiseksi. Mutta muuten ei kiirehditä......tee taikina ja laitat taikinan jääkaappiin yöksi. Aamulla teet sämpylät....kohotat ja paistat.....Maukkaat sämpylät /patongit


sämpylöitä 15-25 kpl/ 2-4 patonkia

 
5 dl maitoa tai vettä
1 pss kuivahiivaa
2 tl suolaa
1 rkl siirappia
½ dl öljyä
n.10 dl vehnäjauhoja

Voitelemiseen; voisulaa


Mittaa neste ja lisää siihen suola ja siirappi ja jauho sekä hiiva. Lisää alustuksen loppupuolella öljy. Löysähkö taikina laitetaan yön yli  jääkaappiin.
Aamulla taikina otetaan jääkaapista ja vaivataan hyviksi sämpylöiksi tai patongiksi jauhojen kanssa.
Anna sämpylöiden/patonkien kohota hyvin peitettynä. Paista sämpylöitä 225-asteisen uunin keskitasolla 10-15 min. Kun patongit/sämpylät ovat valmiit ota uunista pois ja voitele ne voi sulalla.

VINKKI 1: Vaihtelua sämpylöihin saat lisäämällä taikinaan: juustoraastetta/tuorejuustoa, porkkanaraastetta, siemeniä, Leseitä, mausteita/yrttejä, rusinoita tai pähkinä-/mantelirouhetta.
VINKKI 2: Vaihtelua sämpylämuotoihin: kierre, solmu, rinkeli, apilanlehti kolmesta pikkusämpylästä, sisarussämpylät(pellillinen), matala rieskamainen, kirjaimet tai numerot.

Ja tietysti sitä pitää tehdä aamuun tuoremehut......
 

Ihanaa sunnuntai päivää teille ja lokakuun viimeistä päivää!!! Huomenna alkaa jo marraskuu.........

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tee minusta iloinen ja kommentoi minulle juttujani! =D

Panimoravintola Plevna

 Viime viikon lopulla kävin ekan kerran vierailulla nuorimman tyttäreni luonna Tampereella, jonne hän muutti syksyllä, kun opiskelut alkoiva...