lauantai 15. tammikuuta 2022

Siskonmakkarakeitto

Tämä keitto se on aina vaan niiiiiiiiiiin ihanaa, kun vaan voi olla! 

Meillä töissä oli erään kerran siskonmakkarakeittoa. Lapsille kerrottiin mitä ruokaa meillä tänään on. Eräs pieni ihminen ihmetteli;" Kenen siskon".  😂😂


Tiesitkö, että edesmenneen Jaakko Raholan tunnetussa ruokasanastossa selvitetään siskonmakkaroiden todellinen merkitystä. Raholan mukaan siskonmakkara on alun perin lampaan suoleen, mutta nykyisin "valitettavan usein keinosuoleen" tehty raakamakkara. 

Makkaroita valmistettiin ennen vanhaa vain talvisaikaan, sillä ne säilyivät huonosti, kun koneellista jäähdytystä ei ollut vielä olemassa. 

– Nimi tulee ruotsin sanasta siskonkorv, muinoin susiskon, joka taas tulee vanhan saksan sanan sausischen kautta ranskan sanasta saucisse, Rahola selventää nimen alkuperää sanakirjassaan.

Ranskan kielen sana saucisse on puolestaan ruokamakkaran yleisnimi. Tästä sanasta on ruotsin kautta tullut suomeen sana siskonmakkara, joka meillä aina on raakamakkaraa.

– Eräät lukijat eivät ole uskoneet tähän, vaan ovat arvelleet, että makkaran ruotsalainen nimi olisi kuitenkin ollut syskonkorv eli "sisarusmakkara", mutta kielitieteilijät ovat eri mieltä. Ei minunkaan mielestäni ole mitään syytä uskoa 'sisaruksiin, Rahola tarkentaa vielä.


Siskonmakkarakeitto

2 litraa vettä

puoli kiloa siskonmakkaraa

500 g perunoita

2 pss keittovihanneksia

3 lihaliemikuutiota


Lisäksi

(nippu persiljaa)

näkkileipää


Siskonmakkarakeitto valmistuu näin:

Ensiksi paista siskonmakkarat palloksi paistinpannulla. Kuori perunat ja pilko ne.  Kuumenna pari litraa vettä. Laita perunat kiehuvaan veteen. Anna niiden vähän aikaa kiehua ja lisää lihaliemikuutio.  Lisää paistetut siskonmakkarat ja vähän ennen kun perunat ovat kypsiä lisää keittovihannekset joukkoon.

Leikkaa valmiiseen soppaan runsaasti persiljaa (itselläni ei olut persiljaa) ja tarjoa lisäksi myös näkkileipää.






Jos haluat vähän erilaisempaa siskonmakkarakeittoa, niin kokeile Kermaista siskonmakkarakeittoa, löydät sen ohjeen TÄÄLTÄ.

Ja jos haluat tehdä siskonmakkarakastiketta ohjeen löydät TÄÄLTÄ.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tee minusta iloinen ja kommentoi minulle juttujani! =D

Pienelle pupu kainaloon

Tein omaan baby shower lahjaani virkaten pupun. Ihan ensimmäinen kerta, kun virkkasin tuollaisen. Se oli kyllä kiva ja helppo tehdä. Minun y...