Vuoden alustahan haastoin itseni, joka kuukaudelle uusi haaste! Tälle kuulle oli haasteena keittokirja kokeilut.
Yleensä etsin jotain helppoa, nopeaa.....
Ajattelin tehdä tämän haasteen, näin putouksen alkajaiseksi. Jo muutaman putous kauden alkuun on ystäväni tullut katsomaan minun kanssa ohjelmaa.
Ja onhan ne putouseväät tehtävä. Tein kolmesta keittokirjastani. Alkuruuan olin nähty netissä. Eilinen aamu meni alkuvalmisteluissa. Mutta sitten se olikin nopea ja helppo tehdä ruuat syötäväksi.
Alkupala/sormiruokaa
Minulla oli sellainen styroksikartio, ei mikään iso, mutta siihen mahtui ihan kivasti cocktail-tikuilla laitettuja herkkuja.
Näissä tikuissa oli
- Milanon salami
- aprikoosi
- mansikkaa
- basilikaa
- mozzarella
- erivärisiä kirsikkatomaatteja
Kartion pintaan laitoin kelmua. siihen sitten tökin cocktail-tikkuja herkkuineen.
Pöydällä oli myös minun leipomaa sämpylää, valkohomejuustoa, yrtistä tuorejuustoa ja meetvursti rusetteja jossa oliivi.
Tein sitten alkukeiton. Tämmöistä keittoa en olisi kyllä tehnyt jos ei olisi ollut tuota tätä haastetta. Taasen joutui miettimään että miksi en olisi, sillä keitto oli aivan mielettömän herkullinen. Tuo liemi oli ihanan makuinen. Todettiin ystäväni kanssa, että keittoon olisi ihan hyvin voinut lisätä jotain merenherkkua, ja se kokonaisuus toimisi.
Tomaattinen pastakeitto
kreikkalainen erikoisuus
valmistusaika n. 40min
4 kypsää pihvitomaattia
1 l vettä
2 kasvisliemikuutioita
1 tl öljyä
100 g capellinia (ohutta spagettia)
3 munaa
2 tl sitruunamehua
2 rkl hienonnettuja mausteyrttejä kuten ruohosipulia, basilikaa tai persiljaa
Tomaatteihin viilletään risti ja ne kaltataan.
(Tomaatin kalttaus
tomaatteja
kiehuvaa vettä
jääkylmää vettä
Laita suuri kattilallinen vettä kiehumaan. Tee tomaattien pohjaan ristiviilto. Älä leikkaa syvälle tomaattiin. Upota tomaatit kiehuvaan veteen noin 15 sekunniksi ja siirrä ne sitten välittömästi jääveteen. Nyt tomaattien kuori irtoaa hyvin helposti!)
Litra vettä kiehautetaan ja liemikuutiot lisätään. Kalttauksen jälkeen tomaatit leikataan palasiksi ja poistetaan kannat. Sen jälkeen puserretaan siivilän läpi liemeen.
Öljy lisätään ja keitos kiehautetaan uudelleen. Pasta lisätään ja sitä keitetään noin 4 min. -al dente-, minkä jälkeen kattila otetaan lämmöltä ja keittoa pidetään lämpimänä kannan alla.
Munista erotetaan keltuainen ja valkuaiset. Valkuaiset vatkataan koviksi sitruunamehun kanssa. Keltuaiset vatkataan valkuaisiin yksi kerrallaan. 8 ruokalusikallista lämmintä lientä lisätään munaseokseen lusikallinen kerrallaan, minkä jälkeen seos sekoitetaan varovasti keittoon, joka tarjoillaan mausteyrttisilpun kanssa.
Seuraavaksi tein pizzaa.
Klassinen pizzataikina (3 palaa taikinaa)
5-10 g tuoretta hiivaa
3 dl kylmää vettä
½ rkl sokeria
1 tl suolaa
1 rkl oliiviöljyä
6-7 dl vehnäjauhoja
Tee taikina. Päitä kelmulla ja anna kohota 1½h
Ps. taikina säilyy pakastimessa noin kuukauden.
Tässä tekemäni pizzan ohje.
Pesto-feta-tomaattipizza
1pala klassista pizzataikinaa
Täyte;
250 g kirsikkatomaatteja
1 rkl oliiviöljyä
suolaa
1 tl sokeria
1 dl pestoa
100 g fetajuustoa
tuoretta timjamia
Kuumenna uuni 250-275 asteeseen. Laita pelti kuumentumaan keskiosaan. Sekoita tomaatit ja öljy astiassa. Mausta suolalla ja ripottele päälle sokeri.
Levitä pesto pizzapohjalle, mutta älä ihan reunoille asti. Ripottele fetajuusto murusina tasaisesti päälle ja lisää tomaatit. Nosta pizza leivinpapereineen lastan avulla uunipellille. Paista 8-10 min.
Ota pizza lastalla uunista ja koristele timjamioksilla.
Lopuksi vielä tein jälkiruuaksi kahvipirtelöä.
Kahvipirtelö (gluteeniton)
4 ann.
4 dl vahvaa kahvijuomaa
½ dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 kypsää banaania
2 dl vaniljajäätelöä
Mausta kahvijuoma sokerilla ja vaniljasokerilla. Anna jäähtyä hyvin. Sekoita maustettu kahvijuoma, kuoritut ja paloitellut banaanit sekä jäätelö sauvasekoittimella kuohkeaksi juomaksi. Kaada korkeisiin laseihin.
Tämmöiset putous eväät meillä täällä alkajaiseksi! Mitähän sitä ensi kerraksi keksii......
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Tee minusta iloinen ja kommentoi minulle juttujani! =D