Saatiin joululahjaksi hirven sisäfilee pala. Ja tänä viikonloppuna pyysin vanhinta lastani kyläilemään, avokkinsa kanssa. Tiedän että ainakin toinen pitää tuosta ruuasta.
Muuten minun lapset on kyllä tosi ronkeleita. Eikä ketään kyllä suostuisi edes maistamaan. No, nyt riittää meille muille herkullista kastiketta.
Tein osalle porukkaa possukastiketta. Sitten vielä tein kasviksista lisuketta. Ja kaikkia näitä yhdisti leivinuuni.
Laitoin kaikki illalla tuonne leivinuuniin muhimaan yöksi. Saavat kyllä olla vielä lämmössä siihen saakka kun syödään.
Kun heräsin kurkkasin ja maistelin.....ja hmmmmmm...aivan uskomattoman maun nuo kastikkeet saavat kun ne muhivat leivinuunissa yön yli.
Hirvikastike
hirvisisäfilee (minulla oli 555g pala)
kuivattuja suppilovahveroita
riistamaustetta (tai muita oman maun mukaan olevia mausteita)
1 punasipuli
vehnäjauhoja
voita
1 lihaliemikuutio
vettä + 1 tölkki olutta
sokeria ripaus
ruokakermaa 1 prk
4 laakerinlehtiä muutama
Paloittelin hirven lihan, maustoin ja paistoin voissa. Laitoin padan pohjalle ensin kuivattuja suppilovahveroita, jonka päälle kaadoin paistetut lihat. Tein punasipulista renkaita ja paistoin ne ja laitoin pataan.
Ruskistin vehnäjauhot ja lisäsin vettä ja oluen, sekä lihaliemen. lopuksi laitoin kerman. Kaadoin pataan ja lisäsin laakerinlehdet.
Leivinuuniin hautumaan yön yli, uunissa oli illalla 150 astetta.
////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////
Leivinuuni kasviksissa, minulla oli kaalia, porkkanaa, suippopaprikaa. Silppusin kaikki laitoin joukkoon suolaa, hunajaa ja purkin kermaa. Päälle vielä voi siivuja. Nämäkin olivat yön tuolla uunissa.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Possunkastikkeen tein vähän samanlailla kuin hirven. Paistoin possun filee palat ja laitoin uunivuokaan. Tein normaali ruskeakastikkeen, johon lopuksi lisäsin ruokakerman. Laitoin vielä mustapippureita, laakerinlehtiä.
Tästä tulee todella herkullinen kastike. Tein toissa viikolla tämän kastikkeen, leivinuunissa. Siitä piti koko perhe. Maku on aivan uskomattoman hyvä.
Toki tulee uunissakin hyvää, yleensä olen uunissa hauduttanut noin 4-5 tuntia. Nyt se on helppo laittaa leivinuuniin pitemmäksikin aikaan. Ja jotenkin näissä kummassakin kastikkeessa tuo maku vaan on parantunut ja vahvistunut mitä kauemmin se on ollut leivinuunissa.
hirvikastike |
Vielä tuon leivinuunin kanssa harjoittelen, mutta on se kyllä hyvä. Sillä saa vaikka mitä herkkua haudutettua / paistettua.
Myös ihan tavallisen uunin kanssa harjoittelen. Siinnä on ihan eri tehot kuin vanhassa....
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Tee minusta iloinen ja kommentoi minulle juttujani! =D