sunnuntai 14. tammikuuta 2024

Hirvikastike leivinuunissa

Saatiin joululahjaksi hirven sisäfilee pala. Ja tänä viikonloppuna pyysin vanhinta lastani kyläilemään, avokkinsa kanssa. Tiedän että ainakin toinen pitää tuosta ruuasta.

Muuten minun lapset on kyllä tosi ronkeleita. Eikä ketään kyllä suostuisi edes maistamaan. No, nyt riittää meille muille herkullista kastiketta.

Tein osalle porukkaa possukastiketta. Sitten vielä tein kasviksista lisuketta. Ja kaikkia näitä yhdisti leivinuuni.

Laitoin kaikki illalla tuonne leivinuuniin muhimaan yöksi. Saavat kyllä olla vielä lämmössä siihen saakka kun syödään.

Kun heräsin kurkkasin ja maistelin.....ja hmmmmmm...aivan uskomattoman maun nuo kastikkeet saavat  kun ne muhivat leivinuunissa yön yli.

Hirvikastike

hirvisisäfilee (minulla oli 555g pala)

kuivattuja suppilovahveroita

riistamaustetta (tai muita oman maun mukaan olevia mausteita)

1 punasipuli

vehnäjauhoja

voita

1 lihaliemikuutio

vettä + 1 tölkki olutta

sokeria ripaus

ruokakermaa 1 prk

4 laakerinlehtiä muutama

Paloittelin hirven lihan, maustoin ja paistoin voissa. Laitoin padan pohjalle ensin kuivattuja suppilovahveroita, jonka päälle kaadoin paistetut lihat. Tein punasipulista renkaita ja paistoin ne ja laitoin pataan.

Ruskistin vehnäjauhot ja lisäsin vettä ja oluen, sekä lihaliemen. lopuksi laitoin kerman. Kaadoin pataan ja lisäsin laakerinlehdet.

Leivinuuniin hautumaan yön yli, uunissa oli illalla 150 astetta. 




////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Leivinuuni kasviksissa, minulla oli kaalia, porkkanaa, suippopaprikaa. Silppusin kaikki laitoin joukkoon suolaa, hunajaa ja purkin kermaa. Päälle vielä voi siivuja. Nämäkin olivat yön tuolla uunissa.





~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Possunkastikkeen tein vähän samanlailla kuin hirven. Paistoin possun filee palat ja laitoin uunivuokaan. Tein normaali ruskeakastikkeen, johon lopuksi lisäsin ruokakerman. Laitoin vielä mustapippureita, laakerinlehtiä.

Tästä tulee todella herkullinen kastike. Tein toissa viikolla tämän kastikkeen, leivinuunissa. Siitä piti koko perhe. Maku on aivan uskomattoman hyvä. 

Toki tulee uunissakin hyvää, yleensä olen uunissa hauduttanut noin 4-5 tuntia. Nyt se on helppo laittaa leivinuuniin pitemmäksikin aikaan. Ja jotenkin  näissä kummassakin kastikkeessa tuo maku vaan on parantunut  ja vahvistunut mitä kauemmin se on ollut leivinuunissa.

hirvikastike

Vielä tuon leivinuunin kanssa harjoittelen, mutta on se kyllä hyvä. Sillä saa vaikka mitä herkkua haudutettua / paistettua.

Myös ihan tavallisen uunin kanssa harjoittelen. Siinnä on ihan eri tehot kuin vanhassa....



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tee minusta iloinen ja kommentoi minulle juttujani! =D

Höpinöitä!

Se on taasen kuun viimeinen päivä. Aika menee niin nopsaan......Sitä ollaan jo katseltu kesälomia työporukan kanssa. Tässä kuussa yksi loma ...