Kun kerkeisinkin joka aamu tekemään tuoretta leipää.....mutta ne työt sekoittavat tätä harrastusta ;) =D
Yhtenä kesänä tuli joka aamu tehtyä patonkia.....sämpylää...aina ennen kun muut heräsivät.....mutta eipä nyt jaksa herätä ihan niin aikaisin ja jos herääkin ei jaksa mennä heti tekemään jotain =D....pientä laiskuuden poikasta havaittavissa =D.
Patongit
ohjeesta tulee 4 kpl
4 dl vettä
1 pss kuivahiivaa
0,5 tl sokeria
2 tl suolaa
n. 10 dl jauhoja (vehnä, hiivaleipä, sämpylä…)
1 dl öljyä
Mittaa vesi kulhoon, lisää siihen sokeri & suola.
Sekoita keskenään kuivahiiva ja noin puolet jauhoista. Lisää ne veden sekaan.
Lisää jauhoja niin paljon että taikina irtoilee käsistä ja kulhosta. Lisää
lopuksi öljy. Vaivaa taikina hyvin.
Nostata taikinaa noin 30 minuuttia. Painele tämän jälkeen
ilmakuplat pois ja nostata toiset 30 minuuttia.
Yläkuvassa taikina noussut sen ensimmäisen 30 min ja paineltu ilmat pois. | Alakuvassa taikina ollut toiset 30 min. |
Jaa taikina neljään osaan ja kaulitse
suorakaiteenmuotoisiksi levyiksi.
Tein takinan !½ pertaisena että sain 6 patonkia. |
Rullaa kulmasta kulmaan ja kohota vielä 20
minuuttia.
Yläkuvassa laitettu pellille kohoamaan vielä 20 min. Ja alakuvassa ne on kohonneet sen aikaa ja sitten uuniin. |
Paista 10-15 minuuttia, 250 astetta.
Valmista patonkia, olkaa hyvät! |
Tässä patongin sisältä =D |
Ja jos haluat rapean kuoren, saat kun paiston puolessa välissä suihkuttelet vettä patonkien päälle tai kaadat tilkka uunin pohjalle. Minä "roiskin" pullasudilla vettä uunipellille ja vähän patonkien päällekin.
Taikina oli ihanan pehmeää....ja maultaan tosi hyvää, suorastaan suussa sulavaa. Patonkiahan voi "jalostaa" ja laittaa ennen rullausta jotain kivaa sinne sisälle......esim. juustoa, yrttejä, sipulia....jne...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Tee minusta iloinen ja kommentoi minulle juttujani! =D