tiistai 10. syyskuuta 2019

Sapas - Suomen tapas

Viime viikonloppuna meille saapui ystäviä istumaan iltaa. Ajattelin tarjota Tapasta....ja niinkuin  Suomessa kuulma sanotaan Sapasta!

Tapas....on alun perin andalusialainen tapa nauttia viini- tai sherrylasillisen kanssa pieniä, käsin naposteltavia suupaloja, joka levisi nopeasti kaikkiin espanjalaisiin viinibaareihin.
Perinteen mukaan lasin päälle asetettiin leipä-, kinkku-, makkara- tai juustoviipale suojaamaan juomaa kuumassa ilmassa leijuvalta hienolta hiekkapölyltä ja hedelmäkärpäsiltä.
Tapas tarkoittaa kantta. Pohjois-Espanjassa tapakset ovat pinchoja.

Tavallisimpia tapas-herkkuja ovat ilmakuivattu kinkku, Jamón Serrano, kestomakkarat, juustot, oliivit, äyriäiset, kala, lihapullat, marinoidut kasvikset, espanjainen perunamunakas sekä mehevällä tomaatilla ja valkosipulilla hierottu, paahdettu maalaisleipä.

Oli kyllä ihana miettiä mitä kaikkea sitä laittaakaan pöytään.

Pöydästä löytyi jopa ihan espanjasta tuotua ruokaa....Tyttäreni kävi Espanjassa ja toi minulle, pieniä snak-makkaroita Chorizoa ja myös leikkeleenä. Sekä taivaalisen ihanaa sipulimarmelaadia.

Tässä meidän pöydän Tapas/Sapas tajottavat;

-lihapullia
-sinihomeella täytetyt lihapullat
-broileri
-smetanasinihomejuusto kastike
-mangokastike
-salaattia
-kurkkua
-gogtail kurkkua
-uunissa paistetua terttutomaattia
-paprikaa suikaleina
-suolakeksiä
-yrttituorejuustoa levikkeeksi
-patonkia
-viinirypälettä
-fetajuustoa
-sinihomejuustoa
-savujuustoa
-ananasjuustoa
-juustojen kanssa viikuna-salmiakkihilloa
-juustojen kanssa päärynähilloa
-halloumjuustoa leivitettynä; tavallista ja chilimausteisena
-chorizoa
-snak chorizo pieniä pötköjä
-whiski ja hot pitkät kestomakkara pötköt
-tunturimetfurstia (tässä metukassa on karpaloa mukana)
-kalkkunaleikkelettä
-kananmunalohkoja
-paholaisenhilloa
-punasipulihilloketta
-paprika-chilihilloa
-kesäkurpitsa-sipulipikkelsiä
-oliiveje
-sipulimarmelaadia
-aurinkokuivattua tomaattia öljyssä

Ja juomaksi tein sangriaa.
Tässä kuvia.....ja vähän johonkin ohjetta...

Tässä kuvassa syntymässä marinaadi broilerille, laitoin ne muhimaan edellisenä päivänä. Tässä ohje marinaadiin;

Sinappinenmarinaadi

1 dl ruokaöljyä
1 dl valkoviinietikkaa
4 valkosipulinkynttä
3 rkl soijakastiketta
2 rkl voimakasta sinappia
loraus sitruunamehua
hyppysellinen suolaa

Sekoita kaikki keskenään.


Nämä halloumjuustot laitoin ensin vehnäjauhoihin, sitten kananmunaan ja uudemman kerran vehnäjauhoihin. Sitten paistoin ne kauniin ruskeaksi, rasvassa.


Sangriaan laitoin tuolaista pahvitölkissä olevaa sangriaa, spriteä, hedelmiä (mangoa, ananasta, limeä) sekä jäitä.








 Tässä mangokastikkeen ohje...

Mangokastike

1 mango
1 dl g turkkilaista jogurttia
1/2 tl curryjauhetta
ripaus suolaa
chilihiutaleita päälle lisäpotkua antamaan

Halkaise mango, poista kivi ja kuoret. Pienennä hedelmäliha hieman pienemmiksi paloiksi.
Surauta tehosekoittimessa mango, jogurtti ja mausteet keskenään sileäksi kastikkeeksi.
Tarjoile kylmänä.

Smetanakastike ohjeen löydät tästä blogista.... TÄÄLTÄ.

Hyviä olivat kaikki ja hyvin teki  kauppansakin nämä herkut!




2 kommenttia:

Tee minusta iloinen ja kommentoi minulle juttujani! =D

Mitä yhteistä on postcrossing:lla ja jälkiruualla

Sain kortin 22.4 Virosta. Koska olen ilmoittanut postcrossing omilla "sivullani", että pidän ruoka ja resptikorteista,  niin sitä ...