torstai 7. joulukuuta 2023

Maalaispatongit

Aina välillä täytyy kokoilla ihan ohjeella tehtyä patonkia/sämpylää/leipää. Uusimmassa Leivotaan lehdessä oli ihania reseptejä.

Päätin kokeilla patonki taikinaa. Ajattelin että saan illan istujaisiin pieniä patongin paloja kivasti. Ja kuvassa se oli herkullisen näköinen. Ja kun pääsin maistamaan, niin voin sanoa että mahottoman hyvä tuote tuli!

Maalaispatongit

4 kpl

25 g hiivaa (tai 1 pss kuivahiivaa)

6 dl kädenlämpöistä vettä

2 rkl hunajaa

2 rkl suolaa

1 dl ruisjauhoja

11-12 dl vehnäjauhoja

Mikäli käytät tuorehiivaa, niin liuota murennettu hiiva veteen. Itse laitoin veteen ensin hunajan ja suolan. Lisää ruisjauhot ja kuivahiivan sekä lähes kaikki vehnäjauhot. Vaivaa taikina tasaisen kimmoisaksi käsin tai koneella. Lisää hieman jauhoja, mikäli taikina tuntuu liian löysältä. 

Peitä kulho ja anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi noin tunnin ajan.

Kumoa taikina jauhotetulle alustalle. Vaivaa hieman ilmakuplia pois. Leikkaa taikina 4 palaan. Muotoile palat neljäksi pitkäksi tangoksi ilman, että vaivaat niitä. Kiepauta kukin tanko kierteelle. Siirrä tangot leivin paperoidulle pellille (2 patonkia per pelti) Anna leipien  kohota vielä liinan alla n 40 min. Kuumenna uuni 250 asteeseen.

Nosta patonkipelti kerrallaan uunin keskitasolle ja paista 8 min. Alenna uunin lämpötila noin 200 asteeseen. Jatka paistamista vielä noin 20 min, kunnes patongin sisälämpötila on noin 98 astetta ja ne ovat kauniin värisiä. Paista toinen pellillinen samalla tavalla. Ja anna patonkien jäähtyä ritilällä.











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tee minusta iloinen ja kommentoi minulle juttujani! =D

Yllätys postilaatikossa

Olin ihan onnesta soikeana, kun eilen postilaatikosta paljastui oikein postikortti "suma". Sain peräti  6 korttia. Siis ei tuohon ...