keskiviikko 26. kesäkuuta 2024

Palapaisti

Viime sunnuntaina meille tuli pitkän matkan vieraita ja päätin tehdä heille palapaistia. Pakkasesta meinaan "löytyi" iso naudan filepala. 

Edellisenä päivänä paloittelin ja paistoin lihat. Ja sunnuntaina laitoin hyvissä ajoin hautumaan uuniin.....halusin hauduttaa pitkään lihaa että siitä tulee mureaa!

PALAPAISTI

 1 kg naudan ulko- tai kulmapaistia

 2 sipulia

 4 porkkanaa

 2 rkl öljyä

( ½ dl vehnäjauhoja) koska tein gluteenitonta, vaihdoin vehnäjauhot perunajauhoihin joilla suurustin kastikkeen. Suurustin sitten ihan lopuksi, kun olin lisännyt kerman.

 6–7 dl vettä

 1½ tl suolaa

 ½ tl mustapippuria

 3 laakerinlehteä

 3 rkl tomaattipyreetä

 2 tl hunajaa tai siirappia

2 dl kermaa

Leikkaa paisti reiluiksi kuutioiksi. Kuori ja pilko sipulit. Kuori ja paloittele porkkanat reiluiksi paloiksi.

Ruskista lihat öljyssä valurautapannulla muutamassa erässä ja laita ne pataan. (Ripottele jokaisen lihaerän päälle jauhoja ja sekoita niin, että jauhot tarttuvat lihoihin. )Huuhdo pannua paistokertojen välillä vedellä ja kaada liemi pataan. Kuullota lopuksi sipulit ja lisää nekin pataan.

Mausta pata suolalla, mustapippurilla, laakerinlehdillä ja tomaattipyreellä. Lisää porkkanat. Kuumenna kiehuvaksi ja alenna lämpöä. Hauduta noin 1 t 30 min–2 t, kunnes liha on mureaa. Lisää lopuksi hunaja ja kerma. Suurusta perunajauho vesi tilkkasella. Tarkista maku. 

Tarjoilin uusien perunoiden kanssa. Oli muuten maukkaita uudet perunat....tosin kotimaiset oli aika hinnakkaita vielä. No, taisi olla juhannuslisä niissä silloin kun ostettiin.

Tämä minun lihapala hautui noin 4 tuntia. Ja kyllä oli mureaa ja hyvää. Tuo tomaattipyree antaa liemeen happamuutta, joka takaa, etteivät porkkanat hajoa pitkänkään kypsymisen aikana.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tee minusta iloinen ja kommentoi minulle juttujani! =D

Oletko koskaan.......

Tämän haasteen löysin Kristiina K :n blogista ja sinä löydät tämän alkuperäisen haasteen TÄÄLTÄ. Näin lauantain päivän iloksi päätin osallis...