Jääkaappiin jäi vielä raparperiä, kun noita raparperipiirakoita tein, joten päätin tehdä mehua ja sitten vielä itselle kiisseliä.
Kiiseliä kermavaahdolla.....nam!!! Tuota mehua tein ensi lauantain juhliin. On vähän niinkuin kuoharin tilalla, niille jotka eivät juo ihan kuoharia.
Tuo mehukin on niin ihanaa. Oikein hyvä kesäjuoma!
Tässä ohje kummastakin:
Raparperikiisseli
6 annosta
1 litra vettä
8 dl raparperia paloina (400 g eli n. 10 vartta)
1 dl sokeria
0,5 dl perunajauhoja
1 dl vettä
Laita litra vettä kuumenemaan kattilaan.
Huuhtele ja paloittele raparperin varret (ei yleensä tarvitse kuoria).
Lisää kiehuvaan veteen sokeri ja raparperin palat. Pienennä lieden tehoa ja keitä raparperin paloja, kunnes ne hajoavat (n. 5 min).
Sekoita 0,5 dl perunajauhoja yhteen desiin kylmää vettä. Kaada seos kattilaan ohuena nauhana koko ajan kiisseliä sekoittaen.
Sekoita ja anna kiehahtaa. Kun kiisselin pintaan pulpahtaa kuplia (= kiehuu), ota kattila pois liedeltä ja anna kiisselin jäähtyä.
Raparperimehu
2 litraa raparperia
2 litraa vettä
1,5 dl sokeria
Huuhtele ja pilko raparperit ja lisää ne kattilaan veden kanssa. Älä kuori raparpereja, jotta mehu saa kauniin punaisen värin.
Keitä raparpereja kiehuvassa vedessä 15 minuuttia.
Lisää sokeri ja sekoittele, kunnes sokeri liukenee mehuun.
Siivilöi mehu toiseen kattilaan ja pullota. Säilytä jääkaapissa tai pakasta pakastamiseen soveltuvissa muovipulloissa.
Nuo mehu ja kiisseli syntyy nopsaa. Ja maku on kyllä hyvää.
Raparperimehu tekee varmasti juhlissa kauppansa. Tein sitä aikoinaan pojan lakkiaisiin ja kun oli hellepäivä niin siitä tykkäsivät niin aikuiset kuin lapsetkin. Ja raparperikiisseli ; aah. Jo pelkkä kuva sai suupielet kostumaan :-).
VastaaPoistaKesä juomana tuo raperperimehu on ihanan raikasta. Liian harvoin tulee tehtyä tuota kiisseliä.....on se niin hyvää!
Poista