maanantai 30. lokakuuta 2023

Täytetyt perunapyörykät

 Meillä tykätään tosi paljon perunasta ja käytänkin sitä paljon juhlassa ja arkipvässä. 

Eilen tein ensimmäistä kertaa näitä täytettyjä perunapyöryköitä. Jotka ovat ruotsalainen perinneruoka, ja ne valmistetaan tietystikin perunasta, mutta niistä saadaan eri täytteitä käyttäen kullekin mieli pyöryköitä.

Jos haluat pikaruokaa, niin nämä eivät ole sitten oikea kokeilu. Mutta voit tehdä näitä pakkaseen. Pakasta keittämisen jälkeen. Ja kun haluat syödä, sulata ja sitten paista pyörykät.

Perunapyörykät voit siis täyttää erilaisilla täytteillä, ihan sinun makusi mukaan. Itse tein broileripekonilla ja pekonilla täytettyjä pyöryköitä. 

Kun luin noita ohjeita niin muita täytteitä esimerkkejä oli;  lämmin- tai kylmäsavulohi, sieniä, sipulia, juustoa ja tietysti liha.

Nämä perunapyörykät sopii niin alkuruokana, väliruokana, lisukkeena tai  ihan muuten vaan.

Ja sitten ohjeeseen... joten....Peruna on pyöreä, peruna on soikea, peruna on ruoka ihan oikea. 😊

Täytetyt perunapyörykät

perunamassa:

1 kg kiinteää perunaa

2,5-3 dl vehnäjauhoja

1 iso kananmuna 

ripaus suolaa

hiven raastettua muskottipähkinää

valkopippuria myllystä

pekonitäyte:

100 g pekonia hienonnettuna

150 g palvikylkeä hyvin pieninä kuutioina

1 sipuli hyvin hienonnettuna

musta- ja valkopippuria myllystä

hiven cayennenpippuria

1 rkl fariinisokeria

kypsennykseen:

3 litraa vettä

1-2 tl suolaa

paistamiseen:

voita

Valmista ensin täyte. Ruskista pannulla ensin pekoni ja palvikylkikuutiot, lisää sipuli ja kuullota se pehmeäksi. Mausta seos ja anna siirrä kulhoon jäähtymään.

Kuori perunat ja keitä juuri ja juuri kypsiksi. Valuta perunat ja anna niiden olla kattilassa ilman kantta lämpimällä levyllä pari minuuttia, jotta ylimääräinen kosteus haihtuu. Mitä kuivempia perunat ovat sen parempi.

Puserra perunat kulhoon ilmavaksi pyreeksi mielellään perunapuristimella tai vihannesmyllyllä. Anna perunapyreen jäähtyä jäähtyä hieman.

Lisää perunan joukkoon vehnäjauhot, muna ja mausteet. Sekoita tasaiseksi notkeaksi taikinaksi. Älä sekoita liikaa.

Muotoile taikinasta pötkö ja leikkaa se 12 palaan. Paina palan keskelle kuoppa ja laita siihen täytettä. Paina reunat tiiviisti kiinni ja muotoile pyörykkä valmiiksi. Laita pyörykät odottamaan esimerkiksi paperoidulle pellille.

Kuumenna kookkaassa kattilassa vesi kiehuvaksi ja mausta se suolalla. Laita pyöryköitä erissä kiehuvaan veteen 10-12 minuutiksi tai keitä 5 minuuttia kun pyörykät ovat nousseet pintaan. Ota pyörykät reikäkauhalla vedestä ja laita toiselle paperoidulle pellille odottamaan. Älä käytä alla talouspaperia, sillä se tarttuu pyöryköihin kiinni.

Paista keitetyt pyörykät runsaassa voissa kauniin kullan ruskeiksi ja rapeiksi.

















Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tee minusta iloinen ja kommentoi minulle juttujani! =D

Höpinöitä!

Se on taasen kuun viimeinen päivä. Aika menee niin nopsaan......Sitä ollaan jo katseltu kesälomia työporukan kanssa. Tässä kuussa yksi loma ...